Yağlılar Köyü İvrindi Balıkesir |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yağlılar Köyü İvrindi BalıkesirYağlılar Köyü İvrindi Bilgileri -Yağlılar Köyü Hakkında - Yağlılar Köyü Tanıtımı - Yağlılar Köyü Resimleri İlçe: İVRİNDİ - İl: BALIKESİR Köy Muhtarı: MUSTAFA KOCAAYAN Muhtarlık Erişim Bilgileri: Cep Telefonu: 0 (535) 790 74 69 Balıkesir Bilgiler Nüfus 986 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 10770 Alan Kodu 0266 Yönetim Coğrafi Bölge Marmara Bölgesi İl Balıkesir İlçe İvrindi Web Sitesi Yağlılar, Balıkesir ilinin İvrindi ilçesine bağlı bir köydür TARİHİ Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında kesin bilgi yoktur Ancak tevatüren 1800'lü yılların sonlarında bugün köyün bulunduğu bölgeye yerleştikleri sanılmaktadır Mecburi iskanla göçebe hayat yaşayan ahali 5-7 hane olarak hayvanlarının daha fazla ve kaliteli süt verdiği için buraya yerleşmişlerdir Eskiden beri ilçenin ve civarın peynir, süt ve bilhassa yağ ihtiyacını burası karşıladığı için köyün adı YAĞLILAR olarak kalmıştır Köy Manav köyüdür Yine rivayete göre Konya-Karaman dan yola çıkan obalar Denizli de kalmışlar ve oradan buraya gelmişlerdir Konya ve Denizli Tavas-Çal yöresi ağız ve şivesi köy konuşması ile bu yüzden benzeşmektedir Köy yemek kültürü,kilim motifleri de önemli benzerlikler göstermektedir Yine Tavas zeybeği ile köy <<BAYA OYUNU-KOCA OYUN>> arasında müzik ve figür benzerlikleri dikkat çekmektedir KÜLTÜR Köyün gelenek ve görenekleri günümüze kadar korunmakla beraber yeni neslin bunları devam ettirmesi ve yaşatması önemlidir Ancak köyümüzün kültür değerleri gerek teknoloji gereksegençlerin ilgisizliği nedeniyle yavaş yavaş kaybolmaktadır 1-Köyümüzün en önemli özelliği sevinç ve tasada gösterdiği birlik ve dayanışmadır Bizim düğünlerimiz ve cenazelerimiz son derece kalabalık olur Evliliklerde ve sünnet düğünlerinde bütün işler imece usulü ile yapılır Yemekler beraber yapılır, beraber yenir ve misafirlere ikram edilir 2-Her Kurban Bayramı'nda yapılan DEVE eğlencesi vardır 3-Eskiden düğünlerde yapılan HAYENK eğlencesi varmış Günümüzdeki doğaçlama tiyatro, Arap, Baba ve Kızları vardır 4- Erkeklerin eskiden olan Dibek (Dübek)'te köşkek dövmesi, kadınların keşkek yıkaması gibi gibi gelenekler de yavaş yavaş kaybolmaktadır 5- Gonak (Konak): Köyümüz yol üstende işlek bir yer olduğu için köylü yıllar boyunca yolda kalanları, köye gelen misafirleri, yabancıları doyurmak için sırayla yemek yapmış ve misafirleri caminin ek binasında yaptığı yataklı Konak odalarında misafir etmiştir Konak denilen bu yemek yapma sırasında da her ev akşamları 5-6 tepsi yemek yapar ve 2 tepsisini camiye gönderir gerisini ise evine davet ettiği komşuları ve akrabalarıyla beraber yer Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte ulaşım çok gelişmiş olup köyde ağırlanacak misafir bulunamamaktadır Bu nedenle günümüzde Konak yapılmamakta sadece Ramazan ayında her yıl 30 gün devam ettirilmektedir 6- Melezi: 7- İp ve Çaput Kilimleri: 9- KELLE PEYNİRİ: YEMEKLERİMİZ 1-KEŞKEK : Yörenin en güzel keşkeği bizim köyde yapılır Keşkek için gerekli malzemeler:3-5 tane kısır koyun, 6 şinik(teneke) keşkeklik buğday(Çanakkale ya da sarı buğday) 3 teneke hakiki zeytinyağı,1 traktör odun(akşamdan yakılır,kor olur,közüne keşkekler vurulur ) 2-HÖŞMELİM: Mayıs ve haziran aylarında koyun sütünden un ve yumurta ile yapılır (Höşmelim tatlısının halk arasındaki hikayesini sizinle paylaşmak isterim: Rivayete göre günün birinde köydeki kadınlardan birisinin eşi iki yılın sonunda askerden dönmüş kadın sevinç ve telaşla mutluluktan eşine hemen bir tatlı yemeği hazırlamak istemiş Evde de sadece un ve yağ varmış hemen sabah mayaladığı peyniri ve kümesten aldığı birkaç yumurtayı evdeki malzemelerle birleştirmiş ve bir tatlı hazırlamış Hazırladığı yemeği eşine sunmuş ve bir taraftan da sürekli soruyormuş Hoş mu Er'im (Bey'im), Hoş mu erim, hoşmuerim![]() ![]() Tatlının ismi de günümüzde bazı yerlerde HOŞMERİM bazı yerlerde HÖŞMELİM olarak kalmıştır 3-MEYANE(BASMA)HELVASI: Koyun sütü ve unun pişirilip kalburdan geçirilerek kızgın tavalarda,korda kavrulması ile kurusu yapılır şerbet dökülerek helvası yapılır Yörede Yallar Helvası olarak tanınıp çok meşhurdur ve talep eden çoktur 4-SARIMSAKLI: Kış aylarında tavşan veya tavuktan yapılan bulgur pilavıdır Keşkeğe benzer zeytinyağı ve sarımsak lezzetini getirir 6-DEPİTME 7-SU BÖREĞİ:Köyün meşhur böreğidir (Çocukluğumda darı sömeklerinin közünde yapılan su böreğinin tadını unutamam ) 8-KIRMA HAMUR: Koyun sütü ve unla yapılır üzerine şeker ekilir 9-OTLU BÖREK: Köyde kadınların tarlalardan topladıklar "ot" ve "gelincik" adlı iki bitkiden yaptıkları yaylım böreği 10-HALKA: Her Ramazan ve Kurban Bayramı Köy fırınlarında yapılan ortası delik ekmek çeşidi 11-KÖY EKMEĞİ: 12-TUZLU SÜT: 13-NENEŞTE: 14-UNUTULANLAR: Eskiden çerez olmadığı için çocuklara yapılan HAFIIISS yani kavrulmuş tahıl ezmesi b)Yazın kuruş nohut dallarının tutuşturulup közlemesiyle yapılan ÇORÇEF COĞAFYA Balıkesir iline 42 km, İvrindi ilçesine 3 km uzaklıktadır Ulaşım konusunda herhangi bir sıkıntı yoktur İLçeye ve ile Köyün içinden geçen yoldan sürekli geçen münibüslerle ulaşılabilir İKLİM Köyün iklimi, Marmara Ilıman iklimi etki alanı içerisindedir Fakat kış ayları oldukça soğuk ve kar yağışlıdır Köyün bitki örtüsü kısa boylu maki ve çalılıklardan oluşurNÜFUS Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 937 2000 1200 1997 1169 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Köyde arazi azlığı nedeniyle modern yöntemlerle tarım yapılamamaktadır tarım ve hayvancılığın ekonomiye oranı köyde yarı yarıya eşittir Köyün rakımı yüksek değildir; ancak arazinin engebeli olması nedeniyle tarim alanları küçüktür ve parçalar halindedir Sulama imkanlarının azlığı nedeniyle de kuru tarım ağırlıktadır Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık dengeli denilebilecek şekildedir Keçi için köyde uygun tepe ve meralar olmasına rağmen hem keçilerin doğaya zarar vermesi hem de keçi yetiştiriciliği kültürünün yokluğu nedeniyle gelişmemiştir Köyde bir aile keçi yetiştiriciliği yapmaktadır Köy halkı eğitime çok önem verir Okur-yazarlık oranı yüksektir Köyde memur olmayan hane sayısı yok denecek kadar azdır Bazı evlerde çocukların tamamı okumuş ve görev icabı Türkiyenin çeşitli illerinde görev yapmaktadırlar Köyde büyümüş ve yetişmiş çok sayıda doktor,avukat, mühendis, değişik kurumlarda müdür, öğretmen ve hemşire ile çeşitli memurlar vardır Türkiye'nin her ilinde, yöresinde çalışan bir Yağlılarlı memur ve Yağlılarlı üniversite öğrencisi bulabilirsiniz Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2009 - Veli KEKLİK 2004 - Mustafa Kocaayan 1999 - Mehmet Üzümcü 1994 - Emin Kocaayan (1997 yılında vefaat etmiş yerine Mehmet Üzümcü gecmiştir) 1989 - Emin Kocaayan 1984 - Ali Osman KOPUK Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu vardır Köyün okulu köylünün gayret ve yardımlarıyla çok iyi duruma getirilmiştir Köyün okulu kaloriferli olup tüm teknolojik eğitim araç gereçleri okulda mevcuttur Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Sağlık ocağı ve sağlık evi inşaatı devam etmaktedir Köyde imam lojmanı vardır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ile internet altyapısı vardır Köyde yedi tane kahvehane ve dört tane bakkal dükkanı vardır Köyde kesme taşlarla yapılmış tarihi bir köycamisi vardır Köyde internet kafe mevcuttur Son yıllarda köyün büyük bölümü parke taşlar döşenerek kaplanmıştır Köyde yedi tane kahvehane vardır Köyde son derece modern bir berber dükkanı vardır Köyün sokakları köylünün gayretlari ve çabaları ile devam etmaktedir Köyün cadde ve büyük sokakları ile köy meydanları parke taşı ile tamamen kaplanmıştır Köye yaraşır Atatürk Anıtı yapma çalışmaları için köyde bir komisyon kurulmuştur ![]() Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz |
|
|
|