![]() |
Yalova Yöresel Yemek Kültürü - Yalova Mutfağı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yalova Yöresel Yemek Kültürü - Yalova Mutfağıyalova yemekleri,yalova yöresel yemekleri,yalova meşhur yemekleri,yalovanın yemekleri,yalovanın yemek kültürü YALOVA YÖRESEL YEMEKLER Yalova'da yerel mutfağa özgü yemekler arasında,Milföylü Yalova Kebabı,Yalova köftesi,Termal sarma,Yaprak pidesi,Pavli (haşlanmış lahana yaprağı kökü), Papara (mısır unundan yapılan çorba), kara lahana yemeği, Luhu şuşkey (mısır ekmeği doğranmış lahana yemeği), Çirbuli (Kırmızı biberli yumurta), Lalanga (tavada yapılan ince hamur yemeği), Çubiyiş gayi (kestane yemeği) sayılabilir Tatlılardan ise Termal tatlısı,papa (süt ve un karışımı tatlı), Silohto (hamur tatlısı), Paponi (un ve şekerden yapılan tatlı), Meçavçevi tepsi (cevizli hamur tatlısı) Yalova'nın diğer lezzetlerindendir Yalova Yöre mutfağı, Yalova İli'nin çeşitli sosyal yapısı ve buraya göç ederek gelenlerin kendi kültürünü yaşatma isteği Yalova'da zengin bir mutfak kültürünün doğmasına yol açmıştır |
![]() |
![]() |
![]() |
Yalova Yöresel Yemek Kültürü - Yalova Mutfağı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yalova Yöresel Yemek Kültürü - Yalova MutfağıYalovanın Yemekleri nelerdir,Yalovanın yöresel Yemekleri nelerdir,Yalova Yemekleri,Yalova Yemek tarifleri,Yalova geleneksel Yemek tarifleri Yalova İli Yöresel Yemekleri Yalova’da yerel mutfağa özgü yemekler arasında, Pavli (haşlanmış lahana yaprağı kökü), Papara (mısır unundan yapılan çorba), kara lahana yemeği, Luhu şuşkey (mısır ekmeği doğranmış lahana yemeği), Çirbuli (Kırmızı biberli yumurta), Lalanga (tavada yapılan ince hamur yemeği), Çubiyiş gayi (kestane yemeği) sayılabilir ![]() ![]() Yöre mutfağı, Yalova İli’nin çeşitli sosyal yapısı ve buraya göç ederek gelenlerin kendi kültürünü yaşatma isteği Yalova’da zengin bir mutfak kültürünün doğmasına yol açmıştır ![]() MİFLÖYLÜ YALOVA KEBABI: Malzemeler: 20 gr ![]() 150 gr ![]() 1 adet orta boy domates 1 diş sarımsak 1 adet sivri biber 2 adet taze soğan 50 gr ![]() 2 adet defneyaprağı 60 gr ![]() yeteri kadar tuz, kimyon, karabiber Yapılışı: Kemiksiz kuzu eti jülyen doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YALOVA KÖFTESİ: Malzemeler; 400 gr ![]() 3 adet yumurta 1 kalın dilim bayat ekmek 2 orta boy soğan Yarım su bardağı kaşar 2 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber Yarım çay kaşığı Hindistan cevizi rendesi 4 çorba kaşığı sadeyağ veya margarin ½ bardak süt2 çorba kaşığı un 1 adet yeşil salata Yapılışı: Uygun boyda bir kabın içine konulan kıyma, rendelenmiş soğan suyu, ekmek içi, tuz, karabiber, rendelenmiş Hindistan cevizi ve iki yumurtanın sarısı konularak iyice karıştırılır ![]() Bu karışmış malzeme bir kere daha kıyma makinesinden çekilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kremanın yapılması: Ufak tencereye yağ konulur, eritilir ![]() ![]() ![]() ![]() TERMAL SARMA: Malzemeler; 120 gr ![]() 50 gr ![]() 100 gr ![]() 30 gr ![]() 2 gr ![]() Yeteri kadar tuz Yapılışı: Biftekler ince bir şekilde dövülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TERMAL TATLISI: Malzemeler; Krep hamuru için; 15gr ![]() 1 ad ![]() 3 gr ![]() 1 gr ![]() 1 gr ![]() İçi ve Sosu için; 50 gr ![]() 5 gr ![]() 50 gr ![]() 5 gr ![]() 50 gr ![]() Yapılışı: Bir çukur kaba un, süt, yumurta, çiçek yağı, tuz ve şeker ilave edilerek krema kıvamı alacak şekilde karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vişne reçeli su ve nişasta kaynatılarak kreplerin üzerine ilave edilerek servise sunulur ![]() YAPRAK PİDESİ: Malzemeler; Yoğurt 1 su bardağı Soğan 1 bağ Su 1 su bardağı Mısır Unu 2 su bardağı Asma Yaprağı 20 adet Ayçiçeği yağı 1 çorba kaşığı Nane ½ bağ tuz Yapılışı: Yoğurdu su ve tuz ile çırparak karıştırıp ayranı hazırlayın (ayranın ekşi olması tercih edilir) Yaprakları yıkayıp süzdürün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|