08-14-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Köseuşağı Köyü Çelikhan Adıyaman
Köseuşağı Köyü Çelikhan -Köseuşağı Köyü Hakkında - Köseuşağı Köyü Tanıtımı -Köseuşağı Köyü Resimleri
Adıyaman
Bilgiler
Nüfus 374 [1] (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 02600
Alan Kodu 0416
Yönetim
Coğrafi Bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi
İl Adıyaman
İlçe Çelikhan
Web Sitesi [2]
Köseuşağı, Adıyaman ilinin Çelikhan ilçesine bağlı bir köydür
Tarihi
3kardeşten geldiği bilinen köyün 1500 lü yılara dayanadığı biliniyor Önceleri konar göçer bir hayat yaşayan köy halkı daha sonraları yerleşik hayata geeçmiştir Başta geçim kaynağı hayvancılıksa da sonraları yerini tarıma bırakmıştır zamanla artış gösteren nüfus ve çat barajı göçe sebeb olmuştur tarlaaları :Berziv kırmızı yayla elmas diyarı gibi  Mahaleleri : ceviz ve yuk aşağı arı mahalesi 1800 lü yıllarda köyden ayrılan iki kardeşlerden biri adıyaman merkeze bağlı eski ismi balyan yeni ismi yaylakonak beldesine yerleşmiş bu kardeşin soyundan gelenler Adıyaman Merkeze bağlı çatderesi,yaylakonak,tekpınar davuthan ve mersin,e yerleşmişlerdir Bunlar köseuşağı yani kosi aşireti olarak bilinir bir kardeşte gaziantep köse dağı civarına yerleşmiştir Rivayete göre köse dağı bu ismini buraya yerleşen aşiretten almıştır
kültür
köseuşağı köyünün meşhur yemekleri mahir çorbası Kömbe, Anadolu'nun doğusunda ve batısında yapılan benzerleri gibi altına ve üstüne köz koyularak ağır ateşte pişirilen kalın hamurlu sebzeli (ıspanak vb ), çökelekli ve peynirli türleri bulunan, bol tereyağlı bir börektir Ayranlı köfte ise ince öğütülmüş bulgur çeşidinden hazırlanan iç harcın fasülye yaprağına veya uygun bir yaprak bası, kömbe ve ayranlı köftedir
Coğrafya
Adıyaman iline 65 km, Çelikhan ilçesine 9 km uzaklıktadır
İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 377
2000 374
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır
Muhtarlık
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - abuzer önatlı
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur (kanalizasyon sistemi bulunmadığından köylü lavabo ihtiyacını karşılamak için dereleri kulanmaktadır) Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır pek sevilmese de muhtar tahtını sürdüröyor ben bir demokrasi ve özgürlük yanlısı olarak muhtarı insafa köylüyü de uyanmaya ve direnmeye davet ediyorum
Kaynak :Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
|
|
|