08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Büyükkışla Köyü Hakkında Bilgi Hacıbektaş Nevşehir
Büyükkışla Köyü Hacıbektaş resimleri - Büyükkışla Köyü Hacıbektaş hakkinda bilgiler
Büyükkışla, Nevşehir ilinin Hacıbektaş ilçesine bağlı bir köydür
Tarihi
Bu koye oğuz boyundan olup,suriye şam bölgesine yaşamakta iken kuraklık nedeniyle önce güneydoğuanadolu bölgesine oradanda iç anadolu bölgesine göç ederek yerleşen Türmen aşireti yerleşmiştir Bu aşiretten göç sırasında, adıyaman , antep elazığ , diyarbakır, adana bölgesinde kalanlar olmuştur Suluca Karahöyüğün Kızılöz Mevkiine yerleşen bu türkmen gurubu,bugünkü köy yerini yine türkmen olan barak aşiretini şavaşta yenerek almışlardır Bu köy cıvar köylerden daha büyük olup, hem bir Medreseye hemde, Osmanlı Timar Sistemi ile beslenen askerlerden oluşan Büyük bir askeri birliğe sahipti Başka bir deyişle en büy ük olan bu köyde diğer köyleri de denetleyen bir askeri birlik mevcuttu Köyün ismi burdan gelmekte olup, Halen eskiler bu köylülere Suriye Şamdan gelme anlamında Şambayadılı derler Bayat ise eski Şamda bir türk mahallesidir
Kültür
Geleneksel mutfakta işler iki mekân içinde yürütülür Birincisi tandır ve ocağın bulunduğu mekân, ikincisi malzemelerin bulunduğu kayıt damı (kiler)dır Yemek yapımında kullanılan araç gereçler arasında topraktan yapılmış çömlek ve tandır ikilisinin ayrıcalıklı bir yeri vardır Yöresel yemeklerden en önemlileri düğü çorbası, sütlü çorba, ağpakla, nohutlu yahni, kayısı dolması, gendirme, dıvıl ayva dolması ve dolaz'dır: Düğü çorbası: Tereyağının içine salça konup kavrulduktan sonra su ilave edilir ve içine düğü (ince bulgur) atılır
Sütlü çorba: Kaynamış bulgura ya da düğüye süt ilave edilerek pişirilir
Ağpakla (Kuru fasulye): Yörede kuru fasulyeye ağpakla denir Beyaz fasulye, yağ ve kemikli et karışımı bir çömleğe konur Çömlek yufka ekmeğinin pişirildiği tandıra gömülür Gömülü olduğu yerde üç dört saat pişer
Nohutlu yahni: Yapılış şekli biraz ağpaklaya benzer Soğan ve koyun eti yağda kavrulur Kavrulan malzeme bir gece önceden suda bekletilen nohutla birlikte çömleğe konur Su ve salça ilave edildikten sonra tandırda köz haline gelmiş ateşin içine gömülerek pişirilir
Kayısı dolması: Genellikle bitirgen denen tatlı kayısıdan yapılır Eğer kayısı tatlı değilse pişirirken içine pekmez ilave edilir Parça et veya kıyma ile kayısılar çömlekte pişirilir
Gendime: Bir tavanın içine tereyağı konur Soğan ve salça eklenerek kavrulur Bu karışımın içine yarma katılarak biraz daha kavurmaya devam edilir Diğer yanda kurutulmuş kemik çömleğin altına konur Kavrulmuş yarma da eklenip, üstünü örtecek şekilde su ilave edilir Çömleğin ağzı kapatılarak tandırda pişirilir
Dıvıl: Haşlanmış patates bulgur ile yoğrulup küçük köfteler halinde yağda kızartılır Ayva dolması: Ayvaların içi oyulduktan sonra düğü ve kıyma karışımı ile doldurulur Tepsiye dizilir Pişerken üzerine su ve pekmez ilave edilir Dolaz: Yumurta, süt veya su ile un karıştırılır Daha önceden kızdırılmış olan yağ karışımın üzerine dökülür, iyice kavrulur Lengere denen kalaylanmış yayvan bakır tabağa yerleştirilip üzerine şeker kestirmesi veya bal dökülür
Coğrafya
Nevşehir iline 60 km, Hacıbektaş ilçesine 14 km uzaklıktadır
İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir yazlar kurak ve sıcak
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 115
1997 118
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - NAFİZ GÜCER
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
|
|
|