![]() |
Çölyak Yaşam Biçimi Olarak Kabul Edilmeli |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çölyak Yaşam Biçimi Olarak Kabul EdilmeliBuğday, arpa, yulaf ve çavdarda bulunan ''gluten'' adlı proteine karşı alerji nedeniyle gelişen bir bağırsak hastalığı olan çölyak rahatsızlığı bulunanlar, diyete uymak koşuluyla normal yaşamlarını sürdürebilir ![]() Çölyak hastalığı, yaşamın ilk 6 ayında sadece anne sütüyle beslendikten sonra bebeğin ek gıdalarla tanışma dönemini takiben belirti vermeye başlıyor ![]() Rahatsızlığın buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan ''gluten'' adlı alerjen proteine karşı çoğu kez ince bağırsağın başlangıç kısmı ve bazen de son bölümünde meydana gelen aşırı duyarlılık sonucu geliştiğini belirten Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Dr ![]() ![]() Ünal, çölyak hastalığının, yaşam boyu devam eden tek gıda alerjisi olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: ''Çölyak artık hastalık değil bir yaşam biçimidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HASTALIĞIN GÖRÜLME SIKLIĞI 125'TE 1 Akraba evliliğine fazlaca rastlanan Türkiye'de hastalığın görülme sıklığını araştırmak üzere Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesince 2007 yılında bir çalışma yapıldığını belirten Ünal, şöyle devam etti: ''Bu çalışmanın sonucuna göre, hastalığın görülme sıklığı Türkiye için 125'te 1 olarak bulundu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fatih Ünal, ailede çölyaklı birisi varsa kardeşlerinde de görülme oranının yüzde 8-20 arasında değişebildiği, bu nedenle çölyaklı kişilerin aile bireylerinin de sağlık taramasından geçirilmesinin şart olduğunu ifade etti ![]() ETİKET OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANILMALI Çölyakın belirtilerinin hastanın yaşına göre değişebildiğini dile getiren Ünal, söz konusu rahatsızlığın bazen de hiç belirti vermeden sinsi şekilde seyredip, tesadüfen tarama sonucunda ortaya çıkabildiğini anlattı ![]() ![]() Ünal, sadece çölyaklı kişinin gıdalara dikkat etmesinin yeterli olmadığına, yakınlarının da etiket okuma alışkanlığı kazanmasının önemine değinerek, tüm hazır gıdaların etiketlerinde gluten içerip içermediği yönünde açık bilgi bulunması gerektiğini belirtti ![]() Türkiye koşullarında bunun yeterince sağlanamadığını dile getiren Ünal, dolayısıyla tüm gıda üreticilerine büyük sorumluklar düştüğüne işaret etti ![]() |
![]() |
![]() |
|