Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenme, kemoterapi, sonrasında, sırasında

Kemoterapi Sırasında Ve Sonrasında Beslenme

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kemoterapi Sırasında Ve Sonrasında Beslenme




Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu Kemoterapi sırasında genel beslenme ile ilgili önerilerini paylaştı

Her türlü sebze çeşidini içeren bir beslenme şeklini benimseyin Haftanın bazı günlerinde et ürünleri yerine kurubaklagilleri (nohut, mercimek, kurufasülye gibi) tercih etmeye çalışın Ancak bazı tedavilerde gaz , şişkinlik görülebilir veya tedavi öncesinde geçirilmiş operasyonlar nedeniyle hassasiyet olabilir Bu durumda kurubaklagillerden kaçınmak gerekebilirDoktorunuza ve/veya diyetisyeninize danışın
• Günde en az 5 porsiyon her renkten olan sebze ve meyvelerden tüketin Örneğin turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sarı kök sebzeleri karışık olarak gün içinde kullanın Farklı renklerdeki sebze ve meyveler fitokimyasallar olarak bilinen sağlığı geliştirici öğeler içerir
• Hergün yüksek posa içeren gıdalar tercih edin; örneğin kurubaklagiller, tam tahıllı ekmekler, bulgur gibi tahıllar
Özellikle hayvansal kaynaklı yüksek yağlı gıdaları sınırlayın Az yağlı süt ve süt ürünlerini tercih edin Düşük yağlı pişirme tekniklerini kullanın Buğulama, haşlama yöntemlerini deneyin
• Tuzlanmış, tütsülenmiş ve turşu gibi salamura gıdaları daha az tercih edin
• İdeal kilonuzu koruyun ve fiziksel olarak aktif olun
• Alkol alıyorsanız kontrollü miktarlarda tüketin
• Gıdaları güvenli ve sağlıklı yöntemlerle saklayın
• Marketten alışveriş yaparken gıdaların çeşitliliğine dikkat edin
Kemoterapi sonrasında kan değerleri düşerse beslenme etkilenir mi?
Tedaviye bağlı olarak kırmızı kan hücreleri veya beyaz kan hücreleri düşebilir Bu durumda yorgunluk, halsizlik görülebilir Ayrıca vücut enfeksiyonlara daha yatkın hale gelebilir Bu nedenle beslenmede alınacak önlemlerin başında gıdaların ve yemek yenen malzemelerin temizliği gelir Ayrıca eller yemek hazırlarken ve yemek yemeden önce sabunla ve iyi yıkanmalıdır Dışarıda yemek yerken çiğ sebze ve meyveler, mayonezli soslar tercih edilmemelidir Evde çiğ sebze ve meyve yenmeden önce de sirkeli suda bekletilmelidir ve bol suyla yıkanmalıdırYemeklerin buhar basınçlı tencerede(düdüklü tencerede) pişirilmesi tercih edilmelidir Bu sayede beslenme açısından enfeksiyonlardan korunmak kolaylaşır
Kemoterapi sonrasında bulantı ve kusma varsa neler yapılabilir?
Bulantı ve/veya kusma kemoterapi veya radyoterapi nedeniyle olabilir Eğer kemoterapi nedeniyle ise tedaviyi aldığınız gün başlayabilir ve sonrasındaki 3 gün veya daha uzun süre devam edebilir Ancak bazı tedavilerde bulantı ve kusma hiç olmayabilir Ayrıca her tedavi her hastada bu etkilere sebep olmayabilir Kemoterapide bulantı ve kusmanın olası diğer nedenleri arasında yoğun ağrı, halsizlik, hastalık, ilaçlar ve stres de olabilir
Beslenmede bulantı ve kusmaya karşı alınabilecek önlemler;
- Günde 3 büyük öğün yerine daha küçük porsiyonlardan oluşan 6-8 öğün yemeyi tercih edin
- Ağzınızdaki kötü tadı uzaklaştırmak için ağzınızı yemekten önce 1 tatlı kaşığı karbonat,3/4 tatlı kaşığı tuz ve 1 bardak ılık sudan oluşan karışımla çalkalayın
- Baharatlı ,acılı ve sıcak yemekler yerine yumuşak, oda ısısında veya ılık yenebilen gıdaları tercih edin
- Aşırı tatlı, yağlı, baharatlı gıdalar bulantınızı arttırabilir
- Mümkünse sakin bir ortamda yemek yiyin Huzurlu bir atmosferde yemek sizi sakinleştirir ve yemenizi kolaylaştırır Oda havalandırılmış olmalı ve ortamda yemek kokusu olmamalıdır
- Gün boyu meyve sular, tuzsuz ayran içilebilir
- Mentollü, limonlu şeker gibi şekerler bulantınızı hafifletebilir ve ağzınızdaki kötü tadı azaltabilir
- Eğer çok miktarda kusuyorsanız dehidratasyon(vücuttan elektrolit ve sıvı kaybetme) önemli bir sorun olabilir Bu sürede sıvı almaya çalışın ancak bu biraz zor olabilir Kustuktan sonra ağzınızı suyla çalkalayın Bir süre bekledikten sonra elma suyu, ılık tavuk suyu çorba, komposto gibi içecekler tercih edebilirsiniz Eğer yeterli miktarda sıvı alamıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın
Ağızda acı ve metalik tat oluşuyorsa bunu azaltmak için neler yapılabilir?
• Şekersiz limonlu naneli şekerler yiyebilir veya sakız çiğneyebilirsiniz
• Yemeklerinizi fesleğen, biber, biberiye gibi baharatlarla veya sarımsak gibi lezzet vericilerle, ketçap veya hardal gibi soslarla tatlandabilirsiniz
• Metal çatal, bıçak yerine plastik malzemeler kullanabilirsiz
• Yemeklerinizi limon, sirke veya turşularla birlikte kullanabilirisiz Ancak ağzınızda veya boğazınızda yara varsa bunlar sakıncalı olabilir
• Eğer kırmızı et yemekte zorlanıyorsanız proteinden zengin diğer yiyecekleri tercih edebilirsiniz Örneğin kurubaklagiller(kurufasülye, mercimek, nohut gibi), balık, yumurta, tavuk, hindi, süt, yoğurt, ayran, soya sütü
• Taze meyveleri dondurma, yoğurt veya sütle blendır yapıp içecek haline getirebilirsiniz
Kemoterapi bittikten sonra hastalığın tekrarlamasını önlemede yardımcı olabilecek beslenme önerileri
• İdeal vücut ağırlığınızda olun
• Hafif tempolu egzersizler yapın ve bunu ömür boyu sürdürün
• Yeterli ve dengeli beslenin Besin çeşitliliğine dikkat edin
• Yağ tüketimini azaltın, yağlı etlerden mümkün oldukça uzak durun Doymamış yağ asidi içeren yağları (soya, zeytinyağı, mısırözü, ayçiçeği, kanola yağı ) tercih edin
• Et ürünlerinin yağsız olanlarını tercih edin
• Aşırı tuzdan sakının Günlük tuz tüketimi 5-6 gram olmalıdır
• Turşu ve salamura gibi fazla tuzlu yiyecekleri az miktarda tüketin
• Kabuklu yenebilen meyveleri, kabuklarıyla birlikte tüketin Bu sayede daha fazla posa almış olursunuz
• Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin Koyu yeşil yapraklı ve sarı renkli sebzeleri tüketmeye özen gösterin
• Sebze yemeklerini az suda veya kendi suyu ile pişirin ve hemen tüketin
• Haftada 2 porsiyon kurubaklagil yemekleri tüketin
• Ekmeğin tam tahıllı olanını tercih edin
• Kalsiyum bakımından zengin olan gıdalardan az yağlı olanları tercih edin Günde 2-3 bardak yağı azaltılmış süt ve/veya süt ürünleri ile beslenin
• Kimyasal koruyuculu hazır yiyecekler yerine doğal besinlerle beslenmeyi tercih edin
• Besinlerin saklama koşullarına dikkat edin
• Yiyecekleri hazırlarken kızartma, kavurma, tütsüleme yerine ızgara, fırında, buğulama, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanın Mutlaka kızartma yöntemiyle pişirmeniz gerekiyorsa 150 derecenin altında ve çok az yağ ile pişirin
• Alkol kullanmamayı tercih edin Eğer alkol kullanılıyorsa kadınların günde 1 kadeh, erkeklerin ise 2 kadehle sınırlaması gerekir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.