Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
düşmanı, gribin, işte, numaralı

İşte Gribin Bir Numaralı Düşmanı

Eski 08-12-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İşte Gribin Bir Numaralı Düşmanı




Gribe, soğuk algınlığına ve baş ağrısına kış boyunca teslim olmamak için

Beslenme ve Diyet Uzmanı Aylin Yılmaz'a göre, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların kapımızı çaldığı kış mevsiminde her gün 2- 3 porsiyon sebze ve 3- 4 adet meyve tüketmek vücudu bomba gibi yapıyor

Düşük enerji ile beslenme durumunda vücut direncinin ve iş performansının düşeceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Aylin Yılmaz, her gün mutlaka 2- 3 porsiyon sebze ile birlikte 3- 4 adet meyve tüketilmesi gerektiğini açıklıyor Yılmaz, meyve yemeyenler için bir bardak portakal veya mandalina-greyfurt suyunu alternatif olarak öneriyor 4000'in üzerinde farklı antioksidan bulunduğunu açıklayan Yılmaz, kış aylarında özellikle A, C ve E vitaminlerinin gerekli olduğunu sözlerine ekliyor

"Alternatif antioksidan yiyecekler içeren değişken bir beslenme programı, bağışıklık sistemini güçlendirmenin en iyi yoludur" açıklamasını yapan Yılmaz, yüksek değerli antioksidan içerikli besinleri şöyle sıralıyor:

- Kuru erik, Nar, Kuru üzüm, Yaban mersini, Sarımsak, Ispanak, Brüksel lahanası, Brokoli, Portakal, Kırmızı biber, Kivi

VÜCUDU GÜÇLÜ KILMANIN YOLLARI

Besinlerin, hayatımız için küçük fakat önemli rolleri bulunuyor Sabah yapılan bir kahvaltı ile gün içindeki vücut direnci artırılabiliyor veya öğleden sonra alınan ara atıştırmaların kaliteli besinlerden oluşması (meyve, peynirli sandviç, süt veya kuru meyveler, ceviz, badem) akşam saatlerine kadar birikecek yorgunluğu önleyebiliyor Aylin Yılmaz, "kış aylarında, özellikle lahanagiller, brokoli, mandalina, portakal, greyfurt, limon gibi kış sebze ve meyvelerini tercih edin" diyor

VÜCUT DİRENCİNİ AZALTAN YİYECEKLER

Vücut direncini artıran besinlerin yanı sıra vücut direncini kıran, hastalıklara neden olan besinlerin de bulunduğundan söz eden Aylin Yılmaz, bu tip besinlerin yüksek enerji içerikli veya kafein ağırlıklı olabileceğini belirtiyor Aylin Yılmaz, vücut direncini düşüren besinleri şöyle sıralıyor:

- Kızarmış besinler, cipsler, şekerlemeler, hamurlu ve şerbetli tatlılar, asitli içecekler (Kola türevi içecekler) böbrekleri negatif etkiler ve mineral emilimini bozar

- Kafein; kahve (günde iki fincandan fazla alınmamalı)ve çay (unutmayın yeşil çayda bile kafein vardır)

- Sadece protein ağırlıklı beslenme ve protein ağırlıklı, kızarmış ürünler almak vücut direncini negatif etkiler, kas ve su kaybına neden olur

- Konserve ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı

- Düzensiz uyku yemek düzenini negatif etkiler özellikle gece yemeleri artar ve metabolizma bozulur

YEMEK PİŞİRİRKEN TUZ KOYMAYIN

Aylin Yılmaz, pişirme işleminin besinlerdeki antioksidanları negatif etkilediğini, bu nedenle meyve ve sebzeleri buharda pişirmenin daha sağlıklı olduğunu belirtirken, sebzeleri kaynatma süresinin daha kısa olması için sebzeleri önceden kaynamış olan suya atmak gerektiğini sözlerine ekliyor

Yılmaz, sebzeleri pişirirken içinde bulunan potasyumun ve C vitamininin azalmasına neden olan tuzun kullanılmaması gerektiğinin de altını çiziyor

SOĞUK ALGINLIĞINI ÖNLEYEN FORMÜL

Enfeksiyondan korunmak için aşağıdaki günlük beslenme planını uygulayabilirsiniz:

Kalkış: Ilık su ve kuru erik

Sabah kahvaltısı: 1 bardak az yağlı süt içine 2 kaşık yulaf, yarım muz ve 5-6 çiğ badem

Ara: Greyfurt-yeşil elma ve portakal suyu

Öğle: Mercimek çorbası veya nohutlu - cevizli salata, yanında çavdar ekmeği ve ayran

İkindi: Kuru erik veya yaban mersini

Akşam yemeği: Somon balığı ve bol yeşillikli salata (limonlu-zyağlı)

Yatmadan 1 saat önce: 1 portakal, kivi

YORGUNLUĞA KARŞI ETKİLİ REÇETE

Kalkış: Ilık su ve kuru erik

Sabah kahvaltısı: Çavdar ekmeği yumurta ve portakal suyu

Ara: Kuru erik veya kuru üzüm

Ögle: 150 gr et, veya ızgara balık, bulgur

İkindi: Taze sıkılmış nar suyu

Ara: Çavdar ekmeğine beyaz peynirli tost

Akşam yemeği: 1 kase mercimek çorbası, ıspanak yemeği, limonlu salata

Yatmadan önce: 1 bardak süt veya az yağlı yoğurt

ŞİFA VE VİTAMİN DEPOSU

- Somon (182 kalori, 20 mcg selenyum, 310 mg potasyum)

- Fındık (650 kalori, 25 mg E vitamini, 22 mg çinko, 49 mg manganez)

- Muz (95 kalori, 11 mg C vitamini, 400 mg potasyum, 6 mg kalsiyum)
- Nohut (115 kalori, 155 mg E vitamini, 1,5 mg demir, 43 mg kalsiyum)

- Sarımsak (98 kalori, 038 mg B6 vitamini, 2 mcg selenyum, 620 mg potasyum)

- Patates (136 kalori, 14 mg C vitamini, 630 mg potasyum, 054 mg B vitamini)

- Kuru erik (140 kalori, 2,6 mg demir)

BUGÜN


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.