![]() |
Domuz Gribine Karşı Ne Yiyip Ne İçmeli ???? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Domuz Gribine Karşı Ne Yiyip Ne İçmeli ????![]() Hem kendinizi, hem başkalarını nasıl korursunuz? H1N1 virüsüyle savaşta vücudun savunma sisteminin güçlü olması çok önemli ![]() Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır ![]() ![]() ![]() Bunun için 4 temel gruptaki besinleri, günde en az 3 ana, 3 ara öğünde ve yeterli miktarda tüketmek şart ![]() Acıbadem Bakırköy Hastanesi'nden Diyetisyen Hülya Günsoy, gripten korunmada büyük etkisi olan beslenme kurallarını ntvmsnbc'ye anlattı ![]() "Bir hastalık sırasında vücudumuzun savunma sistemi kendini enfeksiyona karşı korumaya çalışır ![]() ![]() ![]() ÖĞÜN ATLAMAYIN "Günlük enerjinin yüzde 50-60’ını karbonhidratlardan, yüzde 15-20’sini proteinlerden, yüzde 25-30’unu yağlardan karşılayıp, enfeksiyon durumlarında normalin biraz daha üstünde vitamin almak ve bol sıvı tüketmek gerekiyor ![]() ![]() Hülya Günsoy, dört temel besin grubunu ve bu gıdalardan ne kadar yenilmesi gerektiğini sıraladı ![]() SÜT, YOĞURT, KEFİR "Yeterli ve dengeli beslenme, gün içinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır ![]() ![]() ![]() SOĞAN, SARMISAK, ELMA, NAR Bağışıklık sistemini güçlendiren yararlı mikroorganizmaları yani probiyotikleri içeren süt, yoğurt veya kefiri günde en az 2-3 porsiyon/bardak tüketmekte fayda var ![]() A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminleri içeren havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz, yeşil biber, taze patates, soğan ve sarmısak gibi sebzeleri bolca tüketin ![]() ![]() BADEM, CEVİZ, FINDIK Hem C vitamini ihtiyacının karşılanması hem de sıvı alımına katkı açısından taze sıkılmış meyve suları sıkça içilmeli ![]() ![]() BOL BOL BALIK Kış mevsiminde güneşten aldığımız D vitamininden de yoksun kalıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() KIRMIZI ET VE MANTAR Hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesi için fiziksel aktivite yapılmalı, kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller tüketilmeli ![]() ![]() ![]() BESLENME HATALARI VÜCUT DİRENCİNİ DÜŞÜRÜR Günsoy, vücut direncini kıran ve hastalıklara karşı kişiyi savunmasız bırakan beslenme hatalarına ve kaçınılması gereken davranışlara da değindi ![]() "Soğuk havayla birlikte vücut ısısını yükseltmek için enerji açığı ortaya çıkar, enerji açığını fastfood, kızartma, kavurma gibi yağlı yiyeceklerle, tatlı ihtiyacını ise aşırı şekerli tatlılarla karşılamamak gerekiyor ![]() ![]() GRİP OLDUYSANIZ NASIL BESLENECEKSİNİZ? Peki korunmada başarılı olamayıp domuz gribine yakalananlar nasıl beslenmeli? Günsoy'un önerileri: "Mutlaka kahvaltı yapılmalı ![]() ![]() TAVUK SUYUNA ÇORBA Öğlen ve akşam öğünleri de sağlıklı besinlerden seçilmeli ![]() ![]() GİNSENG VE EKİNEZYA ÇAYI Öğün ve öğün aralarında bol sıvı alınmalı ![]() ![]() ![]() ![]() GÜNDE BEŞ PORSİYON SEBZE VE MEYVE Günlük toplam 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmeli ![]() ![]() ![]() KIZARTMALARDAN UZAK DURUN Probiyotik süt, yoğurt veya kefirin de yine günde en az 2-3 porsiyon alınması, yağlı kızarmış yiyeceklerin tüketilmemesi grip esnasındaki beslenme önerilerim arasında ![]() ensonhaber |
![]() |
![]() |
|