![]() |
Lifli Beslenmenin Faydaları! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lifli Beslenmenin Faydaları!Liflerin sağlığımıza olan olumlu etkilerinden hep bahsedilir ama, nedenleri tam olarak bilinmeyebilir ![]() ![]() Düşük lifli, yüksek yağlı ve şekerli diyetler yüksek lif içeren diyetlere göre kanser açısından risk taşır ![]() ![]() Posanın diğer önemli bir yararı da, kolesterolü düşürücü etkisini safra asitlerini bağlayarak diyetteki toplam yağ ve kolesterol alımını düşürerek, daha uzun süre doygunluk hissi yaratır ![]() ![]() Posanın kanser yapıcı öğelerin bağırsakta kalma süresini kısaltma özelliği, bağırsak duvarı ile temasını azaltır, bağırsak pH’sını değiştirerek, bakterilerin bu tür öğeleri üretmesini engellemesi de, sağlımız için ne kadar önemli olduğunu gösterir ![]() İnsüline bağımlı olmayan diyabet tedavisinde, yüksek posalı diyet programları insülin gereksinimi azaltır, dokuların insüline duyarlılığını artırır ![]() ![]() Hangi besinlerde bulunur? *Tam buğday taneleri, bunlardan yapılmış tahıl ürünleriyle sebze ve meyvelerde (özellikle meyve kabuklarında) bulunur ![]() ![]() * Buğday tanesinin kaba kepeği ve özünü ayrıştırmadan yapılan ürünler, vitamin-mineral ve lif yönünden çok değerlidir ![]() * Buğday tanesinin etrafında kepek bulunur ![]() ![]() ![]() * Bundan yıllar önce bu kadar rafine gıda yoktu, ülkemizde kuru baklagil daha çok tüketilirdi, Şimdi teknoloji ve hızlı yaşam şekli beslenme şeklimizde lifi azalttı ![]() ![]() * Bunun için armut, elma (kabuklu), incir, portakal başta olmak üzere 5-6 meyve, 3-4 porsiyon sebze, 1 porsiyon kuru baklagil yemeği ve bulgurdan oluşan bir tahıl yemeği, 5-6 dilim tam buğday ekmeği tüketilmelidir ![]() * Tam buğday unuyla yapılmış ürünler içerdikleri zengin B vitamini ve lifler düşünülerek kepek karıştırı-larak hazırlanmış ürünlerle beyaz undan yapılmış ürünlere tercih edilmelidir ![]() * Besinlerdeki posa; çözünür ve çözünmez olarak ikiye ayrılır ![]() ![]() ![]() hastalıklarının tedavisinde önemlidir ![]() * Rafine buğdaydan üretilen ekmeklerde saf nişasta ve glüten kısmı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lif bir besin öğesi değildir Posa diğer adıyla lif, bir besin öğesi değildir ve hiçbir vitamin, mineral ya da kalori sağlamaz ![]() ![]() Bunlar: * Kilo vermeye yardımcıdır ![]() * Kan şekeri kontrolünde olumlu etki yapar ![]() * Kansere karşı koruyucudur ![]() * Kolesterolü düşürücü beslenme planında önemli bir yeri vardır ![]() Daha fazla lif almak için * Kabuklu yenebilen meyvelerin kabuklarını soymayın ![]() * Yoğurdun veya cacığın içine kepek ekleyin ![]() * Çorbalarınıza kepek ilave edin ![]() * Rafine edilmemiş tahılları seçin ![]() * Yemeklerde beyaz pirinç yerine kabuklu pirinç veya bulgur tercih edin ![]() * Haftada 1-2 gün mutlaka kuru baklagil yemeye özen gösterin ![]() * Kuru baklagilleri yemek olarak yapmak zor geliyorsa haşlanmış mercimek veya nohut veya fasulyeyi salatalarınıza ekleyebilirsiniz ![]() Bazı besinlerin lif (posa) içeriği MEYVELER ve POSA MİKTARLARI Armut 100 g ![]() Elma 100 g ![]() Erik (kuru) 100 g ![]() İncir (kuru) 100 g ![]() Şeftali 100 g ![]() Üzüm (kuru) 100 g ![]() Ispanak 100 g ![]() Enginar 100 g ![]() Kuru fasulye 100 g ![]() Mercimek 100 g ![]() Nohut 100 g ![]() Badem 100 g ![]() Ceviz 100 g ![]() Fındık 100 g ![]() Ekmek 100 g ![]() Çavdar ekmeği 100 g ![]() Bulgur 100 g ![]() |
![]() |
![]() |
|