![]() |
Bol Sıvıyla Gribi Yenin ! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bol Sıvıyla Gribi Yenin !![]() Gribin hızla yayıldığı bugünlerde özellikle yedikleriniz ve içtiklerinize dikkat etmelisiniz ![]() Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Sorumlusu Ferdane Gül Çarkoğlu, kış aylarında görülme sıklığı artan grip gibi hastalıklarda yeterli sıvı alımına dikkat edilmesinin önemini vurgulayarak, özellikle ishal ve ateş durumlarında su başta olmak üzere, bol sıvı tüketilmesi gerektiğini bildirdi ![]() Çarkoğlu, pandemik gribin etkisini her gün biraz daha artırdığına işaret ederek, buna karşı bağışıklık sistemini koruyup güçlendirmenin her zamankinden daha önemli olduğunu söyledi ![]() Enfeksiyon durumunda vücudu bağışıklık (immün) sisteminin savunmaya başladığını dile getiren Çarkoğlu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için alınması gereken önlemlere ilişkin şu bilgileri verdi: “Yeterli ve dengeli beslenmeli ![]() ![]() ![]() Günde en az 3 ana öğün olmak üzere, 3 ara öğün de eklenerek temel besin grupları tüketilmeye çalışılmalı ![]() ![]() Proteinli gıdaların alınmasına dikkat edilmeli ![]() ![]() Bitkisel protein kaynakları olan nohut, fasulye ve mercimek gibi kuru baklagiller de haftada 2–3 kere tüketilmeye çalışılmalıdır ![]() ![]() ![]() C vitamini de bağışıklık sistemi için önemli ögelerden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() Yeterli A vitamini almayan kişiler enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olur ![]() ![]() ![]() ![]() E vitamini için de sıvı yağların tüketilmesi gereklidir ![]() ![]() ![]() Folik asit ve B12 vitamini, bağışıklık sisteminde önemli görevler üstlenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() DOĞRU BESLENME VE SPOR Ferdane Gül Çarkoğlu, özellikle kış aylarında doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılmasının büyük önem taşıdığını ifade ederek, hamur ve kızartılarak hazırlanan tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıların tercih edilmesi, sebzelerin haşlama sularının dökülmemesi ve hemen tüketilerek vitaminin kaybı önlenmesi, et başta olmak üzere doğal ve kontrollü kesilmiş, hazırlanmış gıdalarla mevsimsel sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerektiğini bildirdi ![]() Çarkoğlu, “Grip gibi hastalıklarda yeterli sıvı alımına dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düzenli egzersiz ve sporun önemine vurgu yapan Çarkoğlu, hareket azlığının bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini, sporla hem vücudun kuvvetlendirilerek kaslara direnç kazandırıldığını, hem de fazla kiloların verilerek ideal kiloda kalınmasının mümkün hale geldiğini söyledi ![]() Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulması gerektiğini de vurgulayan Çarkoğlu, “Zararlı alışkanlıklar özellikle kış aylarında savunma sisteminin daha da olumsuz etkilenmesine neden olur” uyarısında bulundu ![]() Ferdane Gül Çarkoğlu, kış aylarında hastalıklardan korunmak için şu önerilerde bulundu: “Düzenli yaşam şekli tercih edilmeli, uyku saatleri belli olmalı, kaliteli uyku sağlanmalıdır ![]() Beden ve çevre temizliğine dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() Güneş ışığının azlığı ve vücut ısısının sıklıkla farklı sıcaklıktaki ortamlara maruz kalması, bilhassa kış aylarında savunma sistemini olumsuz etkiler ![]() Özellikle büyük şehirlerde rastlanan hava kirliliği bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen faktörlerden biridir ![]() ![]() Gıdaların üretiminde ve sonraki aşamalarda kullanılan kimyasal ilaçlara dikkat edilmelidir ![]() ![]() ensonhaber |
![]() |
![]() |
|