Buğulamalar |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
BuğulamalarAlabalık Buğulama (4 Kişilik) Malzeme: 4 adet Alabalık (fileto edilmiş) 4 adet defne yaprağı 3 adet domates 3 adet çarliston biber 1 5 adet limonun suyu70 gr tereyağ(margarin veya likit yağ da olabilir)250 gr mantar1 çorba kaşığı kapari turşusu Tuz ve karabiber Yapılışı: Domatesler halka halinde kesilip yağlanmış tavaya dizilir Alabalık filetoları domateslerin üzerine yerleştirilir Bakiye domatesler ise dörde bölünüp balıkların aralarına yerleştirilir Çarliston biberler çekirdekleri çıkarıldıktan sonra uzun şeritler (veya halkalar) halinde kesilerek balıkların üstüne yerleştirilir İkiye bölünmüş mantarlar, bir çorba kaşığı kapari turşusu ve defne yaprakları ilave edilir Limon suyu ve balıkların üst seviyesine kadar su konur, kararınca tuz ve karabiber ilave edilir ve kapağı kapatılıp hafif ateşte 30 dakika pişirilir Not: İsteyenler 2 ila 3 diş doğranmış sarımsak ta ilave edebilirler |
|
Buğulamalar |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
BuğulamalarHamsi Buğulama (4 Kişilik) Malzeme: 500 Gr Hamsi 1 adet iri olgun domates 2 demet taze soğan 1/2 demet maydanoz 1 adet limon 1 kahve fincanı zeytinyağı Tuz Karabiber Yapılışı: Hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır Bir kabın içine yeterince tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanları koyup karıştırın Küçük doğranmış domatesleri üstüne yayın Durulanmış hamsileri içine katıp harmanlayın Karışımı 15 dakika kadar oda ısısında beklettikten sonra yayvan bir tepsiye serin Kalan harcı üzerine yayın Limonu ince dilimler halinde kesip üstüne dizin Zeytinyağını gezdirip kapağını kapatın 15 dakika kadar hafif ateşte pişrdikten sonra sıcak olarak servis yapın Hamsi buğulama 2 gün kadar buzdolabında saklanabilir Buzdolabında saklanmış buğulamayı ısıtıp tekrar sıcak servis yapabilirsiniz NOT : Buğulamaya uygun diğer balıklar: Sardalya |
|
Buğulamalar |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
BuğulamalarLevrek Buğulama (4 Kişilik) Malzeme: 1 kg levrek 4 adet domates 100 gr mantar 2 diş sarımsak 2 dilim limon 1 çorba kaşığı beyaz şarap 1 çorba kaşığı tereyağı 2 çorba kaşığı domates sosu 3 adet sivribiber 5-6 dal ince kıyılmış maydanoz karabiber kekik, tuz Yapılışı: Levrekleri temizleyip iki yanından fileto çıkartın Domatesleri rendeleyin Mantarları limonlu suya yatırın Derince bir borcam kaba levrek filetolerı yerleştirin Üzerine rendelenmiş domatesleri ve mantarı yayın Sarımsak, beyaz şarap, domates sosu, kekik, tuz, karabiber, yeşil biber, kıyılmış maydanoz ve tereyağını ekleyin Üzerine limon dilimlerini yerleºtirin 170oC’a ısıtılmış fırında 20 dakika piºirin Sıcak servis yapın
|
|
Buğulamalar |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
BuğulamalarMercan Buğulama (4 Kişilik) Malzeme: 4 adet mercan (herbiri yaklaşık 250 gr ) 2 adet kereviz (yaprakları ile birlikte) 2 adet havuç 2 adet kuru soğan 1 adet iri patates 1 adet limonun suyu 1 su bardağı su 1/2 su bardağı zeytinyağı Tuz ve karabiber Yapılışı: Kerevizleri soyduktan sonra halkalar ince halinde doğrayın ve yarısını tepsiye dizin Patatesleri soyduktan sonra küçük parçalar halinde, havuçu ince halkalar halinde doğrayın Soğanı da parçalar halinde doğrayıp havuç ve patatesle karıştırın ve yarısını kerevizlerin arasına ve üstüne yerleştirin Pulları ve içleri iyice temizlenmiş mercanları kereviz halkalarının üstüne yerleştirin Kararınca tuz ve karabiberini ekin Balıkların üstüne dilimlenmiş kerevizlerin kalan yarısını dizin Kerevizlerin arasına pataesleri, havuçları ve soğanların kalanını yerleştirin Zeytinyağını,limon suyunu ve suyu ilave edip üzerlerini yıkanmış kereviz yaprakları ile örtün Üzerini kapakla kapatıp önce orta, sonra hafif ateşte 20 dakika kadar pişirin Suyu azalırsa su ilave edin Sıcak servis yapın
|
|
Buğulamalar |
|
|
#5 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
BuğulamalarMezgit Buğulama (4 Kişilik) Malzeme: ½ kg mezgit 2 adet domates 2 adet yeşil biber 3 yemek kaşığı tereyağı 1 ½ su bardağı su ½ demet maydanoz 3 adet marul yaprağı Tuz ve karabiber Yapılışı: Balıkçınızdan temizlenmiş olarak aldığınız mezgitleri fileto halinde iri parçalara bölünüz Yıkadıktan sonra tuzlayıp dinlendiriniz Domates ve biberleri halkalar halinde kesiniz Maydanozu ince kıyınız Buğulama yapacağınız kaba marul yapraklarını tabanın tamamını kaplayacak şekilde yerleştiriniz Üzerlerine parçalanmış ve tuzlanmış mezgitleri yerleştiriniz Üzerine domates, biber ve maydanozları, balıkların tamamını kapayacak tarzda koyunuz Tereyağını parçalar halinde üzerlerine yerleştirip suyu ilave ediniz Kapağını kapayıp orta ateşte 20 dakika pişiriniz Sıcak servis yapınız Not: Mezgit Karadeniz’de çok tutulan balıklardan biridir Mezgit, Trabzon mutfağında çok kullanılan bir balıktır ve mezgit buğulama da meşhur bir Trabzon yemeğidir
|
|
Buğulamalar |
|
|
#6 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
BuğulamalarMercan Buğulama (2) (4 Kişilik) Malzeme: 4 adet mercan (herbiri yaklaşık 250 gr )2 adet kereviz (yaprakları ile birlikte) 2 adet havuç 2 adet kuru soğan 1 adet iri patates 1 adet limonun suyu 1 su bardağı su 1/2 su bardağı zeytinyağı Tuz ve karabiber Yapılışı: Kerevizleri soyduktan sonra halkalar ince halinde doğrayın ve yarısını tepsiye dizin Patatesleri soyduktan sonra küçük parçalar halinde, havuçu ince halkalar halinde doğrayın Soğanı da parçalar halinde doğrayıp havuç ve patatesle karıştırın ve yarısını kerevizlerin arasına ve üstüne yerleştirin![]() Pulları ve içleri iyice temizlenmiş mercanları kereviz halkalarının üstüne yerleştirin Kararınca tuz ve karabiberini ekin Balıkların üstüne dilimlenmiş kerevizlerin kalan yarısını dizin Kerevizlerin arasına pataesleri, havuçları ve soğanların kalanını yerleştirin Zeytinyağını,limon suyunu ve suyu ilave edip üzerlerini yıkanmış kereviz yaprakları ile örtün Üzerini kapakla kapatıp önce orta, sonra hafif ateşte 20 dakika kadar pişirin Suyu azalırsa su ilave edin![]() Sıcak servis yapın
|
|
Buğulamalar |
|
|
#7 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
BuğulamalarSardalya Buğulama (4 Kişilik) Malzeme: 400 Gr Sardalya4 adet iri domates 5-6 adet çarliston biber 5-6 diş sarımsak Sıvı yağ Tuz Karabiber 1 adet limon Yapılışı: Orta büyüklükte bir tepsi hafifce yağlanır ve halkalar halinde kesilmiş domateslerin yarısı bir sıra halinde dizilir Sardalyaların aralarına ufak parçalar halinde doğranmış sarımsağın tamamı yerleştirilir , balıkların üzerine yeterince tuz ve karabiber serpilir![]() Balıkların üzerine ince halkalar halinde dilimlenmiş limonun tamamı ile çekirdekleri çıkartıldıktan sonra ince ve uzun şeritler halinde kesilmiş çarliston biberlerin tamamı ile halkalar halinde kesilmiş domateslerin kalanı yerleştirilerek balıkların üstü örtülür ![]() Tepsiye yarım çay bardağı likit yağ ile bir çay bardağı su ilave edilir ; tepsinin üstü bir kapak ile kapatılarak orta ateşte 40 dakika kadar pişirilir (Biber ve domateslerin ölmesi yemeğin piştiğini gösterir Tepsinin suyunu zaman zaman kontrolda yarar vardır Eğer biter gibi olursa su ilavesi gerekir )Buğulamaya uygun diğer balıklar: Hamsi, Kefal (dilimlenmiş) |
|
|
|