![]() |
Çin Mutfağı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çin MutfağıÇİN MUTFAĞI Dünyada en çok beğenilen mutfakların başında gelen Çin Mutfağı bölgelerine göre birbirinden farklılık gösterir ![]() Çinlilerin kendilerine özgü yemek pişirme, hazırlama ve servis yapma yöntemleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok çeşitli baharat ve soslarla değişik ve hoş aromalı tatlar yaratılır ![]() ![]() Tatlı çeşitleri de oldukça fazladır ![]() ![]() Çin mutfağında ekmek yoktur, ekmek yerine yemeklere buharda pişmiş pirinç eşlik eder ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çin Mutfağı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çin MutfağıÇİĞ BALIK / Sashimi ( 4 kişilik ) Malzemeler : 250 gr ![]() Acı hardal Soya sosu Rendelenmiş turp İnce kıyılmış zencefil kökü MaydanozHazırlanışı : Balığın çok taze ve soğuk ama donmamış olması gerekir ![]() Balık filetosunu incecik şeritler halinde kesin, bir tabağa yerleştirin üstünü maydanoz ve turpla süsleyin ![]() Sonra ayrı ayrı kaplara konmuş soya sosu, hardal, turp ve zencefil köküyle ile servis yapın ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çin Mutfağı |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çin MutfağıÇİN USULÜ SAZAN BALIĞI ( 4 kişilik ) Malzemeler : 1,5 kg ![]() 3/4 su bardağı su Yarım su bardağı et suyu 1 su bardağı sek beyaz şarap 1/2 çorba kaşığı rafine yağ Harcı : 4 çorba kaşığı pirinç (yıkanıp 20 dakika ılık suda bekletilmiş ve süzülmüş) 4 adet ince kıyılmış taze soğan 1 dilim kıyılmış jambon 1 tablet dövülmüş tavuk suyu konsantresi 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı : Harcı hazırlamak için orta boy bir kasede pirinç, jambon, taze soğan, dövülmüş tavuk suyu konsantresi, tuz ve karabiberi karıştırın ![]() ![]() Balığı büyükçe bir tencereye yerleştirip, üstüne suyu dökün ![]() Daha büyük bir tencerenin dibine bir tel ızgara yerleştirip, tencereyi yarıya kadar kaynar suyla doldurun ![]() Balığın bulunduğu tencereyi, büyük tenceredeki ızgaranın üstüne yerleştirip büyük tencerenin kapağını kapatın ![]() Büyük tencereyi orta ateşe oturtup, balığı 45 dakika buharda pişirin ![]() ![]() ![]() Büyük tencereyi ateşten alıp, içindeki daha küçük tencereyi çıkartın ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çin Mutfağı |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çin MutfağıÇİN USULÜ PİRİNÇ MÜCVERİ ( 4-6 kişilik ) Malzemeler : 300 gr ![]() 250 gr ![]() 200 gr ![]() 125 gr ![]() 2 yemek kaşığı soya sosu 1 diş ezilmiş sarmısak 4 adet yumurta Acı kırnızı biber Tuz Hazırlanışı : Pirinçleri 1 litre tuzlu suda 15 dakika haşladıktan sonra süzüp soğumaya bırakın ![]() Taze soğanı ince şeritler halinde doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer tarafta margarini bir tavada eritin ![]() ![]() ![]() Fazla yağın süzülmesi için ayrı bir kaba alın, sonra tatlı-ekşi Çin sosu ile birlikte servis yapın ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çin Mutfağı |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çin MutfağıETLİ PIRASA ( 4 kişilik ) Malzemeler : 1/2 kg ![]() 1/2 kg ![]() 4 çorba kaşığı soya sosu 3 çorba kaşığı sek şarap 2 çorba kaşığı sıvıyağ 1 çorba kaşığı şeker 2 diş dövülmüş sarımsak Tuz Hazırlanışı : Genişçe bir tavaya yağı koyarak sarımsaklar pembeleşinceye kadar kavurun ![]() Kuşbaşı eti tavaya atarak, renk değiştirinceye kadar karıştırarak pişirin ![]() Kuşbaşı doğradığınız pırasaları da ilave edip 3 dakika kavurun ![]() Geri kalan malzemeyi ekleyip 3 dakika daha kavurun ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çin Mutfağı |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çin MutfağıKARİDES Malzemeler : 200 gr ![]() 100 gr ![]() 10 yumurta akı 2 su bardağı sıvı yağ 2 tatlı kaşığı mısır nişastası 2 çorba kaşığı taze soğan Hazırlanışı : Bir kasede bir yumurtanın akı ile mısır nişastası ve tuzu, tahta kaşıkla pürtüksüz hale gelinceye kadar karıştırın ![]() ![]() Deri bir tavaya yağı koyup kızdırın ![]() ![]() ![]() Ayrı bir kasede 9 yumurta akını kar haline getirin ![]() ![]() ![]() Yavaşça karidesleri tavaya koyun ve 3 dakika kızartın ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çin Mutfağı |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çin MutfağıKELEBEK KARİDES ( 5 kişilik ) Malzemeler : 1/2 kg ![]() 2 kahve fincanı un 1 çorba kaşığı beyaz şarap 1 yumurta (akı ayrılmış ) 1 bardak su 1 çimdik tuz Yağ Hazırlanışı : Karidesleri sırt kısımlarından ikiye kesin, ama ayırmayın ![]() ![]() ![]() ![]() Unu tuzla birlikte bir kaba koyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derince bir kaba yağ koyup kızdırın ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|