|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| finlandiya, tarifleri, yemekleri |
Finlandiya Yemekleri - Finlandiya Yemekleri Ve Tarifleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Finlandiya Yemekleri - Finlandiya Yemekleri Ve TarifleriFinlandiya Yemekleri - Dünya Mutfağı FİNLANDİYA USULÜ TAVŞAN
Tavşan parçalarını hazırladığınız bu marinada yatırıp, arasıra çevirerek 5 saat serin bir yerde bekletiniz Tavşan parçalarını marinaddan çıkarıp, kağıt peçeteyle kurulayınız Kalan marinadı bir kaseye süzüp, süzgeçte kalan soğan ve defne yapraklarını atınız Orta boy bir tencereye 3 çorba kaşığı tereyağı koyup, orta ateşte eritiniz Yağ kızınca birkaç tavşan parçası koyup, maşayla arasıra çevirerek 7-8 dakika pişirdikten sonra, delikli kepçeyle bir servis tabağına çıkarınız Bütün parçaları kızartıp servis tabağına çıkardıktan sonra, tencereyi ateşten alınız Kalan 1 çorba kaşığı tereyağı tencereye koyup, eriyinceye kadar karıştırınız Tahta bir kaşıkla unu ekleyip, pürtüksüz bir bulamaç elde ediniz Kaseye süzdüğünüz marinadı ve kremayı yavaş yavaş ekleyiniz Tencereyi yeniden ateşe oturtup, sosu koyulaşmaya başlayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişiriniz Tavşan parçalarını ekleyip ateşi iyice kısarak, tencerenin kapağını kapatınız Tavşan parçalarını, 1,5-2 saat, yumuşayıncaya kadar pişiriniz Tencereyi ateşten alıp, yemeğinizi ısıtılmış bir servis tabağına aktararak, servis ediniz Not: Bu lezzetli Fin yemeğini, yanında pilav ve yeşil salatayla servis edebilirsiniz ![]() |
|
Finlandiya Yemekleri - Finlandiya Yemekleri Ve Tarifleri |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Finlandiya Yemekleri - Finlandiya Yemekleri Ve TarifleriFİNLANDİYA ÜSULU REZENELİ YAHNİ
Ardından etleri rezeneleri ialave edin ve 15 dakika daha pişirme işlemine devam edin Ayrı bir kapta limon kabuğu,portakal kabuğu,süzme yoğurt,yumurta sarısı ve hardalı karıştırarak tencereye ilave edin ve 5 dakika daha pişirin |
|
Finlandiya Yemekleri - Finlandiya Yemekleri Ve Tarifleri |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Finlandiya Yemekleri - Finlandiya Yemekleri Ve TarifleriFİNLANDİYA USULÜ SEBZE ÇORBASI
Tencereye sebzelerin üstünü örtecek kadar soğuk su koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak suyu kaynatınız Su kaynayınca ateşi kısıp, sebzeleri 5-10 dakika daha, yumuşamaya başlayana kadar pişiriniz Ispanağı ekleyip, 5 dakika daha pişirdikten sonra, tencereyi ateşten alınız Bir delikli kepçeyle sebzeleri tencereden büyük bir kaseye aktarınız Kaseyi bir kenara bırakınız Küçük bir kasede yumurta sarılarını ve sütü, sebze suyundan da biraz ekleyerek, iyice karışana kadar çırpınız Yumurta sarılı karışımı, sürekli karıştırarak tencereye ekleyiniz Büyük kasedeki sebzeleri ve biberi ekleyip, tencereyi yeniden ağır ateşe oturtunuz Çorba kaynar kaynamaz tencereyi ateşten alıp, kremayı katarak tahta bir kaşıkla iyice karıştırınız Çorbayı ısıtılmış servis kaselerine boşaltıp, üstlerine maydanozu serperek servis ediniz
|
|
Finlandiya Yemekleri - Finlandiya Yemekleri Ve Tarifleri |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Finlandiya Yemekleri - Finlandiya Yemekleri Ve TarifleriFİNLANDİYA EKMEĞİ Malzemesi:
Un, margarin, şeker ve bademden hamuru yoğurun En az 30 dakika buzdolabında bekletin Parmak kalınlığında rulolar yapın Uzunluğu 3-4 cm olan parçalar halinde ruloları kesin Hafif üstlerine bastırın Tepsiye yağlı kağıt serin ve küçük çubukları üzerine dizin Yumurta sarısı sürdükten sonra üzerlerine toz şeker serpin![]() |
|
Finlandiya Yemekleri - Finlandiya Yemekleri Ve Tarifleri |
|
|
#5 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Finlandiya Yemekleri - Finlandiya Yemekleri Ve TarifleriİSKANDİNAV USULÜ MANTARLI YAHNİ (FİNLANDİYA)
Kaynayınca soğanlar, dereotu dalları, defne yaprağı ve tane karabiberleri ekleyip, tencerenin kapağını kapatarak, ateşi kısın ve etleri 45 dakika pişirin Rezeneleri ekleyip, 15 dakika pişirdikten sonra, mantarları ekleyerek, 15 dakika daha pişirin (1 saat 15 dakikalık bu pişirme süresi sonunda, etler iyice yumuşayacaktır) Etleri ve sebzeleri delikli kaşıkla bir başka tencereye aktararak, sıcak kalmalarını sağlayın Tencerede kalan pişme suyunu bir kâse üstüne yerleştirilmiş tel süzgeçten kâseye geçirin (süzdüğünüz su, 30 cl'den [1 1/4 su bardağı] fazlaysa, tencereye koyarak, çektirin) Tencereyi akar su altında çalkalayıp, süzülmüş pişme suyunu yeniden tencereye boşaltın Mısır nişastası ve sütü küçük bir kâsede karıştırıp, tenceredeki pişme suyuna katın Tencereyi kısık ateşe oturtup, karışımı koyulâşıncaya kadar (yaklaşık 3 dakika) pişirin Limon kabuğu rendesi, limon suyu ve tozşekeri katıp, iyice karıştırın Öbür tencerede sıcak tuttuğunuz etleri ve sebzeleri ekleyip, üstü açık olarak, kısık ateşte 5 dakika pişirin Sonra tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakın Bir kâsede süzme yoğurt, hardal, kıyılmış dereotları, beyazbiber ve kalan tuzu karıştırıp, tenceredeki yahninin üstüne boşaltarak, karıştırın ve yahniyi 4 çukur tabağa bölüştürüp, servis yapın SERVİS ÖNERİSİ: Yanında buharda pişirilmiş bezelyeler ve kum havuçlarıyla NOT: Finlandiya' da SOSU YUMURTA VE KREMA KULLANILARAK HAZIRLANAN BU TARİFTE, YOĞURT KULLANILMASIYLA, KOLESTEROL VE KALORİ MİKTARLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR ![]() |
|
Finlandiya Yemekleri - Finlandiya Yemekleri Ve Tarifleri |
|
|
#6 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Finlandiya Yemekleri - Finlandiya Yemekleri Ve TarifleriBALIK PUDİNGİ (FİNLANDİYA) Kullanılacak malzeme (4 kişi için)
Bir puding kalıbını bol şekilde yağa buladıktan sonra üstüne kurutulmuş ekmek tozunu serpmeli Kalıbı sağa sola çevirip ekmek tozlarının yağa yapışmasını temin ettikten sonra yapışmayanların dökülmesi için kalıbı ters çevirmeli Sonra kalıbı düzgün bir şekilde bir kenara koymalı Balık dilimlerini bol akarsuda iyice yıkadıktan sonra kurulamalı ve makineden iki-üç defa geçirip kıymalı Kıyılmış balığı yayvan bir porselen kâseye boşaltmalı Buna az sütte eritilmiş patates nişastasını katmalı Tuzunu, cevz-i bevva-sını ve karabiberini serptikten sonra bunları karıştırarak birbirine yedirmeli Karıştırmaya devam ederken kalan sütü sicim gibi ince akıtarak katmalı Hemen arkasından da çırpılmış kremayı azar azar katmalı ve karışımı yarım saat kadar çırparcasına karıştırmalı Bu süre sonunda karışımı puding kalıbına boşaltmalı Üstünü de bir yağlı kâğıtla örtmeli Fırına puding kalıbını rahatça alacak büyük bir kap koymalı Bunun içine de kalıbın üçte ikisine ulaşacak kadar kaynar su döktükten sonra kalıbı bu benmarinin içine oturtmalı Balık pudingini 200 dereceye göre kızdırılmış termostatlı fırında elli dakika kadar benmari içinde pişirmeli Benmarideki su azalırsa gerektiğinde yeteri kadar kaynar su katılmalıdır ki kalıptaki karışımın her yanı aynı derecede pişmiş olsun Balık pudingi pişince kalıbı benmarisiyle fırından çıkarmalı Kalıptaki yağ kağıdını (veya yağlı kâğıdı) çıkarıp attıktan sonra puding kalıbını benmariden çıkarmalı ve ısıtılmış bir servis tabağına başaşağı ederek içindekini bu tabağa aktarmalı Tabağın çevresini isteğe göre haşlanmış patatesle, füme edilmiş som balığıyle, bir-iki dilim limon parçasıyle ve maydanoz yapraklarıyla süsledikten sonra sıcak sıcak servis yapmalı![]() |
|
|
|