|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| dolması, midye, tarifi, yapılışı, zeytinyağlı |
Zeytinyağlı Midye Dolması Tarifi Yapılışı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağlı Midye Dolması Tarifi YapılışıZeytinyağlı Midye Dolması Tarifi - Zeytinyağlı Midye Dolması Yapılışı - Zeytinyağlı Midye Dolması Malzemeleri İç Malzemesi 2 su bardağı pirinç ( her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız İç malzemesini yine midye sayısına göre hesaplayın )1 su bardağı zeytinyağ 4 orta boy soğan 1 çorba kaşığı çam fıstığı 2 çorba kaşığı kuş üzümü Yarım demet maydanoz, dereotu 2 çay kaşığı kuru nane 2 çay kaşığı tuz limon 1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker İç malzemesinin hazılanışı: 1- Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur![]() 2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir ![]() 3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir![]() 4- İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır ![]() 5- Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir![]() 6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için) ![]() 7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir ![]() Midyelerin hazırlanışı: 1- 30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır Sonra bıçakla kazınarak yıkanır![]() 2- Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır![]() 3- Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır ![]() 4- Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı) Üzerine madeni bir tabak kapatılır Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir![]() 5- Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 5- 10 dakika daha ateşte tutulur![]() 6- Kapak aralanarak soğutulur Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür![]() 7- Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir
|
|
|
|