Zeytinyağlı Taze Yaprak Dolması Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağlı Taze Yaprak Dolması TarifiZeytinyağlı Taze Yaprak Dolması Tarifi Malzemeler: 1/2 kg taze yaprak (veya salamura yaprak) 1 su bardağı sıvı yağ 2 su bardağı pirinç 6-7 baş kuru soğan 1 yemek kaşığı çam fıstığı 2 yemek kaşığı kuş üzümü tuz dolma baharı 1 çay kaşığı tarçın 1 yemek kaşığı şeker 1 su bardağı su Yapılışı: Yapraklar bol suda yıkanır Tencerede kaynamakta olan suya batırılır, bir çevrilip çıkarılır Kevgire alınır 6-7 baş kuru soğan tavaya rendelenir Yağ ve fıstık ilavesiyle kavruiur Ayıklanmış ve yıkanmış pirinç ilave edilir Hep beraber tavada suyunu çekip kavrulur hale gelince 1 su bardağı su konur Yıkanmış kuş üzümü , tuz, baharat, tarçın, şeker eklenir Suyunu çekince demlenmeye bırakılır Sapları çıkarılmış tek tek yaprakların ortasına 1 yemek kaşığı hazırlanan içten "yaprak büyüklüğüyle orantılı" konarak yaprakların kenarları orta kısma doğru kapatılıp sap kısımından bükerek çok sıkı bir şekilde sarılır En üzerine yapraklar serilerek dolmanın dağılması önlenir 1 su bardağı su konarak ateşe oturtulur Kısık ateşte 40-45 dakika pişirilir Eğer yapraklar salamuraysa 1/2 limon sıkılır Suyunu çektikçe bir bardak ilave edilerek devam edilir Piştikten sonra üzerine 1 yemek kaşığı sıvı yağ dökülüp söndürülür
|
|
|
|