Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
adana, mutfağı, tarifleri, yemekleri

Adana Mutfağı Yemekleri Ve Tarifleri

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Adana Mutfağı Yemekleri Ve Tarifleri



Adananın yemekleri, Adananın yemek kültürü, Adananın yemekleri nelerdir, Adananın yemeklerinin isimleri

İÇLİ KÖFTE

GEREKLİ MALZEMELER:
(6 Kişilik)
Dışı İçin;
1 kg bulgur
1 bardak irmik
2 bardak un
2 yumurta
250 gr siyah dövme kıyma
İçi İçin;
1 kg yağsız kıyma
750 gr kuru soğan
Yarım paket margarin
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı karabiber
Kimyon
İsteğe göre toz biber

İÇİNİN YAPILIŞI:
Kıyma, 1 bardak su ile biraz pişirililir Suyunu çekince ince ince kıyılmış soğanlar ve yarım paket margarin ilave edilir Soğanlar sararıncaya kadar pişirilir Salça, karabiber, kimyon ilave edilir Soğutulmaya alınır (donması lazım)

DIŞININ YAPILIŞI:
Bütün malzemeler bir kapta yoğrulur Yoğrulan malzemeden cevizden büyük parçalar elde edilir Ve her pir parça yuvarlanır, yuvarlağın ortası parmak yardımıyla oyularak, hazırlanan harç içine konulur (Tüm maharet, köfteyi incecik açabilmektedir) Tamamı doldurulduktan sonra, kaynamış tuzlu suda haşlayarak pişirilir, afiyetle yenir

ŞIRDAN DOLMASI

GEREKLİ MALZEMELER:
(4 Kişilik)
4 adet şırdan
250 gr kıyma
Yarım kilo pirinç
Yarım kilo soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

TEMİZLENİŞİ:
İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır İyice
temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir

YAPIMI:
Soğanlar küçük küçük doğranır Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır
Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir

İŞKEMBE DOLMASI

GEREKLİ MALZEMELER:
(6 Kişilik)
2 adet işkembe
250 gr kıyma
Yarım kilo pirimç
Yarım kilo soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

TEMİZLENİŞİ:
İçi temizlenmiş işkembelerin önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır İyice
temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir
YAPIMI:
Soğanlar küçük küçük doğranır Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır İşkembeler, peçeteden biraz daha küçük karelere şeklinde kesiliri Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar konulur Bohça şekline getirilip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikilir Bütün işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 40-60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir

Alıntı Yaparak Cevapla

Adana Mutfağı Yemekleri Ve Tarifleri

Eski 08-13-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Adana Mutfağı Yemekleri Ve Tarifleri



SARMISAKLI KÖFTE :

GEREKLİ MALZEMELER:
(4 Kişilik)
1 kg bulgur
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik
2 yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
1 baş sarmısak
3 adet domates
Bir kaç sap maydonoz

YAPILIŞI:
*Bulgur ile irmik ıslatılıp, yoğurulur İçine yumurtalar kırılır, en son da un ilave edilerek iyice yoğurulur Fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır Ortasına parmak ile bastılır
*Kaynamış suya bir tutam tuz, bir tutam limon tuzu atılır ve köfteler ilave edilir İyice kaynadıktan sonra suyu süzülür
*Dövülmüş sarmısak ile rendelenmiş domatesler, yağ ve salça ile kavrulur Kavurulan bu sos, köftelerin üzerine gezdirilir Kıyılmış maydonozla süslenerek servis yapılır

TIRŞİK

GEREKLİ MALZEMELER:
1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
Yeterince su

YAPILIŞI:
Tırşik yaprağı ince ince doğranır Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir İyice karıştırılır üzerine un eklenir Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır


ÇAKILDAKLI

GEREKLİ MALZEMELER:
Yarım kg biber
Yarım kg patlıcan
Yarım kg fasulye
Yarım kg domates
Yarım kg dövme
Yarım kg nohut
2 tane patates

YAPILIŞI:
Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranırDövme ve nohut iyice yıkanır Isıtılmış su tencereye aktarılır Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur

******

BABAGANNÜÇ(ABUGANNÜÇ)

MALZEME:
4 tane İri patlıcan
1 tanedomates
Soğan 2 baş
Limon suyu 1
Salça
1 çorba kaşığı Toz biber
Yeterince Yağ ve Tuz

YAPILIŞI:
Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ilave edilerek servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.