Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
>>>ibretlik, sözler<<<

>>>İbretlik Sözler<<<

Eski 03-27-2008   #1
gülgüzeli

>>>İbretlik Sözler<<<

MAHMUD EFENDİ HAZRETLERİNDEN
1 Senin bir sünneti ihya etmen ile ALLAH'U TEALA ( cc) Rusya'nın Afganistan'ın atmış olduğu bombayı etkisiz hale getirir

2 Bir Hoca yüzbin televizyondan daha tesirlidir

3 Rabıta muhabbetle olur, muhabbette ittiba ile olurİttiba edersen seversin ve sevilirsin

4 Mektubattan uzak kalındığı an feyiz kesilir

5 İnsanlar et gibi, ulema tuz gibidir Tuzsuz et koktuğu gibi ulema ve sohbetinden mahrum kalanda çürür ve kokar

6 Cenab-ı Hakk sana amel defterinin oku dediği zaman yanına da Kur'an-ı Kerim'i koyacak
Soracak :
" Bu günahı yaptın Benim kitabımın neresinde buldun da yaptın, " buyuracak

7 Kuşluk namazını terk etmek bana ölümden daha ağır geliyor, kılmamaktansa ölmek daha hayırlıdır

8 Sarığı kabul etmeyenin Peygamberimiz ( sav ), Cebrail ( as ), ALLAH-u Teala ( cc )'de kabul etmiyor

9 Bir kimse bir defa Kelime-i Tevhid getirse ve ikinci defa getirmek istediğinde soluk alsa, bu arada ki boşlukta imanı tozlanır ya seyrek olarak veya hiç demezse

10 Mevla Teala (cc)' dan başka neyi düşünüyorsan ona iman ediyorsun

11 İmam-ı Rabbani ( ks) şöyle buyuruyor: " Bir şahıs şayet günahlarına devam ederse ve ondan hoşlanırsa, hoşlanan kimse münafıktır"
12 Dünya içinde herşey melundur, fakat zikrullah ile meşgul olan emri bil maruf nehy-i anil münker yapan okuyan ve okutan değildir

13 Senin mektubu annen, baban, hanımın aldığı anda birkaç gün okumasınlar kenara koysalar, gücenirsin Rabbin seni gördüğü halde ondan gelen mektubu hiç eline aldığın yok, utanman lazım

14 Ottan, samandan süt yapan ALLAH (cc)'ya hayran kalmıyorsun da, kafirin elektriğine mi hayran kalıyorsun ?

15 ALLAH'ın selamından önce iyi günler, iyi geceler, iyi akşamlar alo vs gibi kelimeleri kullanmak büyük günahtır

16 Yedi yaşında ki bir çocuk kalbimizdekileri bilse dağların arkasına kaçarız Mevla (cc) her şeyi biliyor, hiç utanmıyoruz

17 Avrupa modasına uymak, namazı terk etmekten daha ağır geliyor

18 Annenizin karnındaki çocukları okutun Kendini, hanımını, çocuğunu seviyorsan arapça oku ve okut

19 Televizyon seyreden dinini sevmiyor demektir

20 Bu üç şey kimde olursa imanın tadını alır

a) ALLAH-u Teala (cc)'yı sevecek

b) Peygamberimiz ( sav)'i sevecek

c) Sevdiği kardeşini yalnız ALLAH-u Teala (cc) rızası için sevecek

21 Bir kimse asılacağından korktuğu gibi imandan küfre döneceğinden de öyle korkacak

22 Siz ilme ne kadar önem verirseniz ben de size o kadar önem veririm

23 Bir insan altından camii yaptırsa, fakat mektubatı dinlemese bir şey yapmış sayılmaz

24 4000 sünnet-i seniyyeden fazla sünnet vardır Bunlardan üç tanesini terk ediyorsam bana tabi olmayın

25 Öleceğim zaman son nefesim kalsa, yine size okuyun derim

26 Zikirsiz yapılan tefekkür, yazın yağan kara benzer

27 Yaptığımız amel adet haline gelmiş, halbuki bir insan düşünse, ben ALLAH ( cc) mürakebesi altındayım Melekler her saniyemizi yazıyor Ancak o zaman ameller ibadet olur

28 Sen nefsini hak ile meşgul etmezsen, nefis seni batıl ile meşgul eder

29 Bir kimse emri bil maruf yapacağım diye yola çıksa sonra siyasetten bahsetse, onun azabını kimse ölçemez

30 Her kim kadına bakarsa, gözlerine eritilmiş kalay dökülür

31 " Bir kimse kadınlar açık gezse ne olur?" demiş olsa o adam mürted olur

32 Dünya sevgisi insanı şaraptan daha sarhoş eder ve ateşe girmeye cesaret verir

33 Sarıl bir hak dostuna, kurumuş yaprak gibi ezse'de ses çıkarma sakin ol toprak gibi

Eski 03-27-2008   #2
gülgüzeli

İBRETLİ SÖZLER
"Ateşin kuru odunu yakması, insanın sevaplarını mahvetmekte gıybetten daha suratlı değildir"
(Hadis–i Şerif)
"Hanımının yanında yabancı kadınlardan bahsetme Çünkü senin yabancı kadınlardan bahsettiğin gibi o da yabancı erkeklerden bahsetmek cesaretini gösterir" (İmam–i Âzam)

"Her öğrendiğim bilgiyi diğer insanlara da öğretmeyi elbette arzu ederim Ama beni övmemeliler Aldığım sevap bana yeter" (İmam Şâfîî)
"Cimrilik insanın kendi elinde bulunanı vermeyişidir İhtirasla karışık eli sıkılan ise, hiçbir şeye kanaat etmeden tüm insanların ellerindekini kapmayı istemektir" (Tâvus Bin Keysan)

"Zenginlerle sohbet ederken aziz, fakirlerle sohbet ederken zelil ol Zira zenginlere karşı izzetli davranman tevazû, fakirlere karşı zilletli davranman şereftir"
(İmam–i Âzam)
"Her öğrendiğim bilgiyi diğer insanlara da öğretmeyi elbette arzu ederim Ama beni övmemeliler Aldığım sevap bana yeter" (İmam Şâfîî
"Cimrilik insanın kendi elinde bulunanı vermeyişidir İhtirasla karışık eli sıkılan ise, hiçbir şeye kanaat etmeden tüm insanların ellerindekini kapmayı istemektir" (Tâvus Bin Keysan)
"Zenginlerle sohbet ederken aziz, fakirlerle sohbet ederken zelil ol Zira zenginlere karşı izzetli davranman tevazû, fakirlere karşı zilletli davranman şereftir"
"Hanımının yanında yabancı kadınlardan bahsetme Çünkü senin yabancı kadınlardan bahsettiğin gibi o da yabancı erkeklerden bahsetmek cesaretini gösterir" (İmam–i Âzam)
"Her öğrendiğim bilgiyi diğer insanlara da öğretmeyi elbette arzu ederim Ama beni övmemeliler Aldığım sevap bana yeter" (İmam Şâfîî)
(İmam–i Âzam)

(Ebû Osman Hîrî)
"Allah'a dost olan, hiçbir şekilde dünyaya dost olamaz; dünya dostu olan, asla Hakk'ın dostu olamaz"
(Ebû İshak)
"Tasavvuf, dostun kapısı önünde diz çöküp eşiğine baş koymaktır, kovsa bile" (Ali Rûdbârî)

"Kişi, şu dört hasletten gâfil olmamalıdır: Birinci doğru söz, ikinci doğru iş, üçüncüsü samımı dostluk, dördüncüsü emanete sadâkatla riayetkâr olmak"
(Ebu Ali Sakafî)
"Yazık! Bin kere yazık! Bilerce, ağyâr, reis, serdâr, bey ve yakışıklı genç gaflet kefeniyle hasret toprağına gömülmüşler ve bunlardan br tanesi bile dinin başbuğu olmaya lâyık değil" (Ebu Hasan Harakânî)
"Haramı terk eden cehennemden kurtulur, şüpheli olan şeyleri terk eden cennete gider, helalın fazlasını terk eden Allah'a erer" (Ebû Ali Dekkâk)
"Dünya bir deryâ, âhiret sahil, gemi takva, bütün insanlar da yolcu" (Ebû Ya'kub İshak)
"Yazık! Bin kere yazık! Bilerce, ağyâr, reis, serdâr, bey ve yakışıklı genç gaflet kefeniyle hasret toprağına gömülmüşler ve bunlardan br tanesi bile dinin başbuğu olmaya lâyık değil" (Ebu Hasan Harakânî)
"Haramı terk eden cehennemden kurtulur, şüpheli olan şeyleri terk eden cennete gider, helalın fazlasını terk eden Allah'a erer" (Ebû Ali Dekkâk)
"Dünya bir deryâ, âhiret sahil, gemi takva, bütün insanlar da yolcu" (Ebû Ya'kub İshak)
“Bir Müslümanın, kardeşine üç günden fazla küskün durması helal olmaz, ancak kötülüğünden emin olamayacağı bir kimse ise, o zaman helal olur (Hadis)
“Gıybet edecek olursam, anamdan başkasının gıybetini etmem Zira böylece sevaplarım anama yazılmış olur” (Şeyh Sadi)
“Dünün geçti, yarınında belli değil, öyleyse bugününü iyi değerlendir”(Hz Ali)
“Bir kötülüğü beğenen, onu işleyenden daha kötüdür” (Şemseddin Sami)
“Kul, Allah’ın sevgisini tattığı zaman, Allah onu kendi kusurlarına mutalı kılar Böylece o, başkalarının kusurlarını görmez olur
(Rabia el-Adeviyye)
“Kur’an şifadır Fakat şifa, suyun geldiği boruya tabidir Pis borudan şifa gelmez” (Aldülhakim Arvasi)
“Müslüman bir aileye bir ay, bir hafta ya da Allah’ın dilediği bir zaman bakmak ve geçimini temin etmek, hac üstüne hac yapmaktan daha faziletli, daha güzeldir” (İbn Abbas)
“Üç şey vardır ki, insanoğlunun yüceliğini gösterir Musibetten şikâyetçi olmamak, ağrıdan dolayı sızlanmamak ve diliyle kendini övmemek” (Ebu Derda)
“Hak meşakkatli ve zordur Batıl ise, kolay ve tatlı görünür Nice zevkler var ki, ardında upuzun bir keder bırakır” (İbnı Mes’ud)
“Hak meşakkatli ve zordur Batıl ise, kolay ve tatlı görünür Nice zevkler var ki, ardında upuzun bir keder bırakır” (İbnı Mes’ud)
“Dikkat ediniz, uyanınız! Nice elbisesini parlatan cilalayan vardır ki dinini kirletmiştir Ve nice kendini üstün görüp gururlanan vardır ki, şahsiyatını yerle bir edip eskitmiştir
(Ebu Ubeyde)
“Allah rızası gözetilmeyen sözde, Allah yolunda harcanmayan malda, cahilliği yumuşaklığına galebe çalan kişide ve Allah yolunda kınayanın kınamasından korkan kulda hayır yoktur
(Ebu Bekir)
"Buluşup el sıkışan iki müslüman yoktur ki, ayrılmadan önce Allah onları bağışlamasın" (Ebû Dâvud)
"Biriniz bir oturma yerine girince selâm versin Oturmak isterse otursun Kalkarken yine selâm versin Çünkü birinci selâm ikincisinden daha üstün değildir" (Ebû Dâvud)
"Bir topluluk bir yere vardıklarında, içlerinden birinin onlara selâm vermesi yeterli olur Oturanlardan birisinin onlardan selâm alması yeterlidir" (Ebû Dâvud)
"İçinizden hiçbir kimse yoktur ki, bana selâm gönderdiği zaman, Allah onu benim ruhuma ulaştırıp da ben onun selâmını almayayım" (Ebû Dâvud)
"Küçüğümüze merhamet etmeyen, büyüğümüze saygı göstermeyen bizden değildir!" (Tirmizî)
"Kim insanların kendisi için ayağa kalkıp saygı göstermelerini isterse, ateşteki yerine hazırlansın" (Ebû Dâvud)
"Kim insanların kendisi için ayağa kalkıp saygı göstermelerini isterse, ateşteki yerine hazırlansın" (Ebû Dâvud)
"Birbirinizle el sıkışın ki, kalplerdeki düşmanlık silinsin Hediyeleşin ki, birbirinizi sevesiniz ve aradaki dargınlıklar böylece kalksın"
(İbni Mâlik)
"Selâm, konuşmaktan önce gelir" (Tirmizî)
"Evladım! Evine girince selâm ver ki, selâmın hem sana, hem de aile halkına bir bereket olsun” (Tirmizî)
"Binekli yürüyene, yürüyen durana, az olanlar çok olanlara, küçük büyüğe selâm verir" (Buhârî)
"İnsanların en acizi duada aciz olan, insanların en cimrisi de selâm vermekte cimri olandır" (Taberân)
"İnsanların en acizi duada aciz olan, insanların en cimrisi de selâm vermekte cimri olandır" (Taberân)
"İhtiyara, sırf yaşından dolayı hürmet eden hiç kimse yoktur ki, Allah da ona yaşlandığında saygı gösterecek birini ihsan etmesin" (Tirmizî)
"Fitne ateşini yakan, içinde yanar"
(Hadis–i Şerif)
"Eğer yasaklandığınız büyük günahlardan kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi şerefli bir yere sokarız"

(Ayet 4/31)

"Allah bize fazlıyla tecelli etsin, bizi fazlıyla korusun Adliyle tecelli ederse yanarız"

(Abdülhakim Arvasi)

"Üç kişinin gıybeti olmaz, bunlar:

*Nefsinin arzularına uyanlar
* Fıskını ilan edenler
* Zalim hükümdarların"
(Hasan–ı Basri)

"İki şeyin elden gitmeden değerini takdir etmek zordur Biri sağlık, öteki de gençlik"
(Hazreti Ali)

"Allah'tan korkan kimsenin kalbi erir, Allah'a olan sevgisi artar ve aklı selim sahibi olur"

(Zunnûn–ı Mısri)

"Fitne uykudadır, uyandırana Allah lanet etsin"

(Hadis–i Şerif)

"İmanın zirvesi, hükme sabır ve kadere rızadır"
(Ebu'd–Derda)

"Dünyada en huzursuz kimse, gönlünde hased ve kin tutandır" (İmam–ı Şafii)
"Dünyada en huzursuz kimse, gönlünde hased ve kin tutandır" (İmam–ı Şafii)
"Başkalarının kederini duymayan kimse nasıl insan sayılabilir?"

(Sadi)

"Sakın oturduğunuz yerden 'Allah'ım, rızkımı ver' deyip durmayın Biliyorsunuz ki, gökten ne altın yağar, ne de gümüş (Hazreti Ömer)
Namaz kılmaktan yay gibi, Oruç tutmaktan çivi gibi olsanız da haram ve şüpheli şeylerden kaçınmazsanız Allah o ibadetleri kabul etmez
(Abdullah bin Ömer)

"Cimri rızktan korkar" (Hazreti Ebu Bekir)
Ayıbın en büyüğü, ona benzer bir ayıp sende de varken başkasını ayıplamandır (Hazreti Ali)
Kardeşinin seni, senin gıyabında nasıl anmasını istiyorsan, sende onu, onun gıyabında öyle an
(Süfyan–ı Servi)

Ben bir günah işlediğimde bunun tesirini ailemin ve bineğimin üzerinde görürüm Onlar eskisi gibi bana itaat etmez hale gelirler
(Fudayl Bin İyaz)

Felaketlerin en büyüğü vakti boşa geçirmektir
(İmam–ı Azam)

Sineklerin yaratılmalarındaki hikmet, zalimlere ve zorbalara, aslında ne kadar aciz olduklarını hatırlatmaktır (İmam–i Rabbani)
Cömerdin kesesi de, elleri de açık olduğundan cennetin kapıları ona açıktır Cimrinin kesesi de ihsanda bulunma vasıtası olan elleri de kapalı olduğundan cennetin kapıları ona kapalıdır
(Şeyh Ebû İshak)

"Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır"
(Hadis–i Şerif)

İlim ancak edeple alınır, edeple anlaşılır
(Yahya bin Muaz)
Dünyada en huzursuz kimse, kalbinde hased ve kin taşıyanlardır (İmam–ı Şafîî)
Geçmişler geleceğe suyun suya benzemesinden daha çok benzer (İbn–i Haldun)
Gözün bir anda gördüğünü, dil yüz sene söylese anlatamaz (Mevlana)
Akrabanın cefası, yabancının darbesinden daha acıdır (HzÖmer (RA)
Akrabanın düşmanlığı ve dostların eziyeti, yılan zehirinden daha acıdır
(HzAli (RA)
Suratı ekşi olanın balı da acı olur
Şeyh Sâdi ŞİRAZİ (KS)
Acı sözler hakikat ise, tatlı sözlerden daha tatlıdır
Bıçakçızâde İHakkı
Dostu üzdüğü, düşmanı sevindirdiği için sakın her hangi bir kimseye, elemli olduğunu açığa vurma
Seyyid VEHBİ
Kedersiz, acısız olan var mı ?
FİRDEVSİ

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 03-27-2008   #3
gülgüzeli

Mide derdi olmasaydı, hiçbit kuş tuzağa düşmezdi
Şeyh Sâdi ŞİRÂZİ (KS)
Kimse aç kalmaz cihanda, bilse nimet kadrini
İzzet Molla
Karnı açlardan ziyâde, kalbi açlara acırım
Cenap ŞEHABEDDİN
Tok olan, cümle cihanı tok sanır, Aç olan âlemde ekmek yok sanır
SABÂYÎ
Dikkat ediniz; İnsan tok karnına inkara, aç iken daha ziyade imâna mâildir
Cenap ŞEHABEDDİN
Hangi vâli birine zulmeder ve o zulüm bana şikayet olunur da; ben o zulmü izâle etmez isem, o kimseye ben zulmetmiş,adâletten ayrılmış olurum
HzÖmer (RA)
Bir devletin devam ve bekâsı, adâletle mümkün olur
HzAli (RA)
Cehalet yoluna giren, adalet yolunu bırakır
Mansur b Ammar (RA)

Kılıcın yapamadığını,adâlet yapar
KANUNİ,Sultan Süleyman

Nizâm-ı Âlem için, dinsiz bir padişahın adâleti,dindar bir padişahın zulmünden daha iyidir
Abdurrahman Câmi (KS)
İnsanlığın bekâsı medeniyet ile, medeniyetin ayakta durabilmesi de adâlet iledir
MHamdi YAZIR
Kendi hakkında nasıl Allah'ın af ve müsâmahasını dilersen, sen de başkalarından af ve musâmahanı esirgeme
HzAli (RA)
Affın en güzeli, hasmını ezmeye muktedir iken yapılandır
Ömer bAbdülaziz (RhA)
Şahsınıza fenalık eden bir düşmanı affediniz, lâkin vatanınıza,milletinize ve dininize fenâlık edenleri asla affetmeyiniz
HzAli (RA)
Yaşlandıkça güzelleşmek, çınar ağacına mahsustur
Ahmed RUFÂİ (Ks)
Meyve veren ağaca balta vurmazlar
Şeyh Sâdi ŞİRAZİ (Ks)
Bir yaş ağaç telef edene, idam cezası vereceğim
FÂTİH Sultan Mehmed
Kavak ağacını beğenen ve seven pek az kişi gördüm Çünkü dosdoğrudur da ondan
Cenap ŞEHABEDDİN (Ks)
Bayrak gölgesi kadar kurtarıcı, Ağaç gölgesi kadar da dinlendirici yoktur
Nadir KIZILOK
Ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim
FÂTİH Sultan Mehmed
Hoşlanılmayan halleri görmezden gelip müsâmahakâr davranırsan, hürmet ve saygı görürsün
HzOsman (RA)
Mülâyemetle söz söyleyenler, sevilmeye şâyandır
HzAli (RA)
Halim kimselerin edebi ile aklını emniyete al, her zorluk içinsabrın hazır olsun,nimetlere şükrünü arkadaş yap
İmam el-Muhâsebi (RahA)

Çocukların,kadınların ve acezenin zararsız kusurlarını,hoş görmelidir
Şeyh Sâdi ŞİRAZİ (KS)
Kişinin güzelliği hilmindedir
HzAli (RA)
Başında değirmen taşı bile dönse, bir bilgin gibi sıkıntılı zamanında dahi yumuşak davran
Nâsırı Hüsrev (RahA)
Keskin kılıç, yumuşak ipeği kesmez
Şey Sâdi ŞİRÂZİ (KS)
Yumuşak başlı isem kim demiş uysal koyunum, Kesilir belki fakat, çekmeye gelmez boyunum
Mehmet Akif ERSOY
Allah'a sığın şahs-ı halîmin gazabından, Zira yumuşak huylu atın, çiftesi pektir
Ziya Paşa
Meyvelerle yüklü dal başını yere koyar
Şeyh Sâdi ŞİRAZİ
Ağlayıp sızlamak, sabırdan daha fazla yorucudur
HzAli (RA)
Ölüleri için ağlayıp kendilerini unutanlar, insanların şerîridir
Hasanı Basrî (RhA)
Dünyaya geleni ölmez belleme, Her dem ağlayanı gülmez belleme
Ruhsati
Ne hikmettir, şu dünyaya,Gelen ağlar,giden ağlar
Seyrani
Ahiret sevabı, dünya nimetinden hayırlıdır
HzAli (RA)
Dünyaya geldiğin zaman, sen ağlarken çevrendekiler gülüyorlardı Öyle bir hayat sür ki,öldüğünde çevrendekiler ağlarken,sen gülümseyerek ahirete gidesin
Mecmeddin-i Kübra (Ks)
Bir akşam güneşi gibi bu fani dünyayı terk eden insan, Bitmeyen bir sabah güneşi gibi, ebediyyet ufuklarında doğar
Muhammed İKBAL (RA)
Hangi dâne, toprağa gömüldü de tekrar çıkmadı, Niçin, insan denen dâne hakkında şüphe ediyorsun
MEVLÂNA Celâleddin-i Rûmi (Ks)
Ey yolcu uyan! Yoksa çıkarsın ki sabâha: Bir kupkuru çöl var : Ne ışık var,ne de vâha!
Mehmet Akif ERSOY
O,ömrü bâkide (ahirette) göreceğin rahat ve lezzet, ancak bu fâni ömürde sa'y ve çalışmalarına bağlıdır Senin o ömr-ü bâkiden hiç haberin yok Ölüm sekarâtı uyandırmadan evvel uyan
Said-i NURSİ (RA)

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 03-27-2008   #4
gülgüzeli

Vicdan bulur asüde tecellisini dinde; Mes'ud ebediyet, bu hayatın ötesinde
Ali Ulvi KURUCU
Ahirete göç: Nedense insan aklı, bu tabii göçü düşünmek istemez Halbuki, doğum onun elçisidir
Mahir İZ
Güzel ahlâk en hayırlı dosttur Çirkin ahlâk en zararlı düşmandır
HzÖmer (RA)
En güzel edep; güzel ahlâk,en şiddetli fakirlik;ahmaklık,en vahşi vahşet;kendini beğenmek ve en üstün zenginlik;akıldır
HzAli (RA)
Ahlâk güzelliği, bedenden daha güzel ve daha devamlıdır
HzÖmer (RA)
Her yaranın ilacı varda kötü huyun ilacı yoktur
HzAli (RA)
Zindanların en darı; ahlâkı, ahlâkına uymayan insanlarla oturmaktır
Ebu Aliyy'i Rudbâri
Her derde bir deva bulunur Lakin ahlâksızlık illetini iyi edecek bir ilaç yoktur
HzAli (RA)
Ahlâkı kötü insanlarla sohbet etme ki, günah irtikabına meyletmeyesin
İmam-ı Âzam (RA)
Güzel huy zenginlik sayılır
Hz Ali (RA)
Bütün cihanı araştırdım, iyi huydan daha iyi bir riyâkat görmedim
Mevlana Celaleddin-i Rûmî (Ks)
Milli ahlâk olmayan yerde millette medeniyette olmaz
Ziya PAŞA
Sâde bir sözdür, hikmetlerin en mücmeli: Tek halâs imkanı var: Ahlakımız yükselmeli
Mehmet Âkif ERSOY
Hâlis ol ki, sâlah bulasın Sâlih ol ki,halâs olasın
Mahmut YAZIR
Şen adam güneşe benzer, gittiği yeri aydınlatmış olur
Cenab ŞEHABEDDİN
Oyuncak sanmayın ahlâk-ı milli, rûhî millidir Onun ilkâsı en korkunç ölüm, mevt-i külli'dir
Mehmet Âkif ERSOY
Ahmak kişi kendini iki şeyde belli eder, o da, manasız konuşmak ve kendisine sorulmadan cevap vermektir
Hz Ebûbekir (RA)
Ahmak kimse ile arkadaşlıktan sakın, şüphesiz ki o bazen sana faydalı olmak isterken, zarar verebilir
Hz Ömer (RA)
Kişinin aklını beğenmesi, ahmaklığa delildir
Hz Osman (RA)
En şiddetli fakirlik ahmaklıktır
Hz Ali (RA)
Şu üç huy kimde bulunursa; Allah'a vâsıl olmaz: ahmaklık, kibir, cimrilik
Ahmed RÜFÂİ (KS)
Dört şey bedbahtlık eseridir: câhillik, tembellik, kimsesizlik, bayağılık
Ferîdüddîn ATTAR (KS)
Bir ahmak ki, saçını siyaha boyuyor, ihtiyarlıktan gençliğe dönmek istiyor Kara karganın, ak doğan kadar kıymetli olmadığını bilmiyor,demektir
Abdurrahman CÂMÎ (KS)
Ahmak kişinin alâmeti üçtür: Allah'ı zikretmez, çok konuşur, ibâdete karşı tembeldir
Ferîdüddîn ATTAR (KS)
Ahmak adamın iki nişanı vardır; çocuklarla yoldaşlık ve kadınlara düşkünlük
Ferîdüddîn ATTAR (KS)
Bir soru soran adamın sorusundan, onun ne derece akıllı adam olduğunu anlarım
Hz Ömer (RA)
Akıl, kalpte bir nurdur ki, bununla hak ve bâtıl bilinir
HzOsman (RA)
Akıl gibi mal, iyi huy gibi dost, edep gibi mirâs, tevfik gibi rehber, ilim gibi şeref bulunmaz
Hz Ali (RA)
Çok gusletmek aklı arttırır, aşırı cinsî temas hafızayı zayıflatır
Hz Ömer (RA)
Aklı az kişi sâlih olmaz, zirâ onun ifsat ettikleri, ıslaha çalıştıklarından, kat kat fazladır
Hz Ali (RA)
Akıl, her türlü illetlerden uzak sağlam bir göz, Kur'an-ı Kerim ise, ışıkları her köşeye saçılıp yayılan bir güneştir
İmam GAZALÎ (KS)
Akıllı bir insan fakir olabilir, fakat o, hiç kimsenin sadakasına muhtaç değildir
Hz Ali (RA)
Sırf kendi aklına dayanan, hatalardan kurtulamaz
Mansur bin Ammar (RA)
Akıl tamamlandığı zaman, söz noksanlaşır
Hz Ali (RA)
Akıllarla cenk etmek, akılsızlarla helva yemekten kolaydır
Fudayl bin İyad (KS)
Akıldan yüz çevirerek yalnız Kur'anın nûrunu kâfi görenler, güneşle yüz yüze gelip gözlerini yumanlardır
İmam GAZALÎ (KS)
Öksüz, babası olmayan değil,aklı olmayandır
Hz Ali (RA)
Akıllı olmanın alâmeti ikidir; darlık zamanında sabır, genişlik zamanında tevâzuyu elden bırakmamak
Ahmed RÜFÂÎ (KS)
Akıllı ne sırrını ifşâ eder, ne de başkasının esrarını sorar
Hz Ali (RA)
Yeşilliklerden, çiçeklerden oluşan bahçe, geçici, fakat akıldan oluşan gül bahçesi, hep yeşil ve güzeldir
MEVLÂNA Celâleddin-i Rûmî (KS)
Akıllı kişinin lisânı kalbindedir Düşünerek söyler
Hz Ali (RA)
İki şey akıl hafifliğini gösterir Söyleyecek yerde susmak, susacak yerde söylemek
Şeyh Sâdi ŞİRÂZİ (KS)
En üstün zenginlik akıldır
Hz Ali (RA)
Akıl yeryüzünden kalksa bile, hiç kimse akılsız olduğuna inanmaz
Şeyh Sâdi ŞİRÂZİ (KS)
İlim bir kuş ise, akıl onun kanadıdır
Feridüddin ATTAR (KS)
Aklı olan korkmak gerek, Nefs elinden, hırs elinden
Yunus Emre (KS)
Akıllının âdeti sükût, cahilin âdeti unutkanlıktır
Feridüddîn ATTAR (KS)
Akrabanın cefâsı, yabancının darbesinden daha acıdır
HzÖmer (RA)
Akrabanın düşmanlığı ve dostların eziyeti, yılan zehrinden daha fenâdır
HzAli (RA)

Âlim (Öğretici) ve öğrenen ecirde ortaktırlar
Hz Ebu Bekir (RA)

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 03-27-2008   #5
gülgüzeli

Âlim ol ki, ölmeyesin Çünkü insanlar ölür, fakat âlimler diridirler
HzAli (RA)
Sakın âlimlerden herhangi birine eza etmeyiniz ! Kim bir alime eza ederse, Rasulullah'a eza etmiş olur
İkrime (RA)
Her âlim zamanın insanlarını aydınlatan bir kandildir
Hasan Basri (KS)
Bir âlim dünya ve kadın mevzuunda dürüst ve namuslu davranmadıkça kemale eremez
Ali bin Zeyyad (RA)
Âlimlerle düşüp kalkan, vakar sahibi olur
Mansur bin Ammar (RA)
* Ashab-ı Kirâm, hidâyet kandilleridir Onlar kendileri ile yön tayin edilen yıldızlar gibidirler
Ahmet RUFÂİ (KS)
Allah tarafından, seni gören ve murâkebe eden gözcüler vardır
Hz Ebu Bekir (RA)
Hâinlerin cesaretli, atılgan ve iş başarır, girgin olmalarından; öte yanda iyi insanların da korkaklığından, çekingenliğinden ve pısırıklığından Allah'a sığınırım
HzÖmer (RA)
Allah'ı unutmayınız Sonra size rahmet nazarıyla bakmaz
HzOsman (RA)
Kim en ziyâde dini işlerini ifaya çalışırsa, Allah da onun dünya işlerinde muhtaç olduğu şeyleri vermeye yetişir
HzAli (RA)
Allah'ım, sen benim Rabbim olduğun müddetçe o izzet bana yeter, bende senin kulun olabildiğim müddetçe, bu da bana iftihar etmek için kâfidir
HzAli (RA)

Cenâb-ı Hak, çoluk çocuğunu terkeden kimsenin orucunu ve namazını, onlara dönünceye kadar kabul etmez
Abin Amr-ı EVZÂî (RahA)

Rabbi ile arasını düzeltenlerin; Allah da, diğer insanlarla aralarını düzeltir
Avn bin Abdullah (RahA)
Allah'ı hakkıyla tanımayan kimse, O'ndan hakkıyla korkmaz
İmamı GAZALÎ (KS)
Tenhâlarda hâl ve hareketlerini düzeltenlerin, Allah da alenî hallerini düzeltir
Avn bin Abdullah (RahA)
Allah'u Teâlaya yol, mahlûkatının nefesi adedincedirHer biri bir yolla Hakk'a erişir
Aziz Mahmut HÜDAYÎ (KS)
Bir kul, bütün âlemi çirkin görmedikçe, Cenab-ı Hakka karşı olan muhabbeti sâfi olamaz
Semnûmi Muhibbi (RahA)
Allah'ı bilene, ağır gelen bir ibadet yoktur
İbni Atâ (RhA)
Onu sen senden iste (cananı), o senden ayrı olmaz
Yunus EMRE (KS)
Allah'ı unuttuğun an, yoldaşın şeytan olur
Feridüddin ATTAR (KS)
Dünyanın yedi iklimini yaratan ALLAH, herkese lâyık olduğu şeyi vermiştir Kedinin kanadı olsaydı, serçenin soyu tükenirdi
Şeyh Sâdi ŞÎRÂZİ (KS)
Cihân, insan için; insan da Allah için yaratılmıştır
Muhamed İKBAL
Varlığı bilme ne hacet, kürre-i âlem ile, Yeter isbatına,hakettiği bir zerre bile
Ziya Paşa
Cânımı isterse cânân, minnet cânıma, Cân nedir ki,anı fedâ kılmayam cânânıma
FÜZÛLÎ
İlimsiz ibâdetten, tefekkürsüz Kur'an tilâvetinden hayır yoktur
Hz Ali (RA)
Vera' (Günahlardan sakınmakta dikkat ve titizlik) ibâdetin en yükseğidir
HzAişe (RA)
Dünya işlerinde darlığa veya bir şehvet sıkıntısına düşen kimse, kendini ibâdete vermelidir
İmamı ŞÂFÎİ (RahA)
Kimin gözü ve gönlü şu fâni hayattan, öbür bâki hayat hakkında iyi bir ibâdet dersi almamış ise, bilin ki, o adamın kalbi perdeli, ameli de azdır
Mâlik bin Dinâr (KS)
Amelsiz ilim peşinden koşanların örneği şeytandır Kendisini riyâset sevdasına kaptıranın örneği Firavun'dur
İbni Semmuk (RahA)
İnsanoğlunun her işe kudreti vardır Lâkin onun yaratılışından asıl maksat ve gaye bu hikmettir ki, oda Allah'a kulluktur
MEVLÂNA Celâleddin Rûmî (KS)
Mütekebbir'e kibir etmek, tasadduk sayılır Zâlime cevr-ü ezâ kılmak, ibâdet gibidir
Manastırlı Nâilî
Allah'ı bilene ağır gelen bir ibadet yoktur
İbnî Ata (RahA)
Mide ve edep yerini, iffetini korumak kadar, faziletli ibâdet yoktur
Ebû Câfer MBâkır (RahA)
Aşk ile yapılmayan ibâdet rüzgâra benzer
Yunus EMRE (KS)
Amellerin en faziletlisi, gizli günahları terk etmektir
Abdullah El-ANTÂKÎ (RahA)
İbâdetten huzur almazsa bir insan; perişandır; tükenmez yas taşır zirâ, geçen her ânı hicrandır
Ali ULVİ KURUCU
Bir hareketin seni ıslah etti mi, inan ki, o bir ibâdettir
Cenap ŞEHABEDDİN
İbâdetler başıdır terk-i dünya
Yunus EMRE (KS)
Arkadaş ateş gibidirler Azı nimet, çoğu felâkettir
HzEbu Bekir (RA)
Ahmak kimse ile arkadaşlıktan sakın, şüphesiz o, bazan sana fâideli olmak isterken zarar verebilir
HzÖmer (RA)
Sevaplardan kaçan, paraya tapan kimselerle arkadaş olma, sonra zararlı çıkarsın
HzOsman (RA)
İnsanların değeri, düşüp kalktıkları ve beraber yaşadığı insanlardan anlaşılır
HzAli (RA)
Sadık arkadaşlara sarılıp, onların gölgesinde yaşa Onlar, refah zamanında ziynet, belâ zamanında hazır kuvvettir
HzÖmer (RA)
Seninle cevheri bir olmayan bir kimse ile oturma, sohbet için mutlaka cevherin birliği lâzımdır (fikir birliği)
Abdurrahman CÂMÎ (KS)
Azarlaması çok olanın, arkadaşları az olur
Fudayl bin İyâd (KS)
Bir kimseyi tanımak istiyorsan, düşüp kalktığı arkadaşlarına bak
MEVLÂNA Celâleddin-i Rûmî (KS)
Arkadaş çokluğu, zamanın felaketine karşı bir destek ve yardımcıdır
HzÖmer (RA)
Dünya gayreti kalpte bir zulmet, âhiret gayreti ise, bir nûrdur
HzOsman (RA)
Azim ve sebat, insanların en büyük yardımcısıdır
HzAli (RA)

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com