![]() |
Hadislerde &Quot;5&Quot; |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hadislerde &Quot;5&Quot;Şu beş şey çoğalınca, ümmetim helâk olur: 1- Lânetleşme ![]() 2- İçki içme ![]() 3- İpekli giyme ![]() 4- Çalgı ![]() 5- Eşcinsellik ![]() Mümin beş çeşit şiddet arasındadır: 1- Müslüman kardeşi onu çekemez ![]() 2- Münafık ona buğzeder ![]() 3- Kâfir ona kasteder ![]() 4- Nefsi onunla uğraşır ![]() 5- Şeytan onu şaşırtmaya çalışır ![]() Şu beş şey ibadettir: 1- Az yemek ![]() 2- Camide oturmak ![]() 3- Kâbe'ye bakmak ![]() 4- Mushafa bakmak ![]() 5- Âlimin yüzüne bakmak ![]() Şu beş şeyi bir gün içinde yapan cennet ehli olur: 1- Hasta ziyaret etmek ![]() 2- Cenazede bulunmak ![]() 3- Cuma günü oruçlu olmak ![]() 4- Cuma namazına gitmek ![]() 5- Sadaka vermek ![]() Şu beş şeyin kefareti yoktur: 1- Allaha şirk koşmak ![]() 2- Haksız yere adam öldürmek ![]() 3- Mümini dehşete koymak ![]() 4- Harp gününde cepheden kaçmak ![]() 5- Hakkı olmadığı malı almak için yalan yere yemin etmek ![]() Şu beş şeyin cezası gecikmez: 1- Devlete isyan etmek ![]() 2- Gadr etmek ![]() 3- Anaya, babaya asi olmak ![]() 4- Akrabaya ziyareti kesmek ![]() 5- İyiliğe karşı şükretmemek ![]() Şu beş şey oruç ve abdestte hayır bırakmaz: 1- Yalan söylemek ![]() 2- Gıybet etmek ![]() 3- Söz taşımak ![]() 4- Harama bakmak ![]() 5- Yalan yere yemin etmek ![]() Beş şeyden beş şeye davet eden âlimle beraber olun: 1- Şekten yakîne [sağlam imana] ![]() 2- Kibirden tevazua ![]() 3- Nefretten hayırhahlığa ![]() 4- Riyadan ihlâsa ![]() 5- Dünyaya düşkünlükten zühde ![]() Kıyamette herkes şu beş suale cevap verecektir: 1- Ömrünü nerede tüketti? 2- Gençliğini nerede geçirdi? 3- Malını nasıl, nereden kazandı? 4- Malını nereye harcadı? 5- İlmi ile nasıl amel etti? Hiçbir peygambere verilmeyip bana verilen beş şey: 1- Bir aylık mesafeden düşmanların kalbine korku salarım ![]() 2- Yeryüzü bana temiz ve mescit kılındı ![]() 3- Ganimetler bana helâl kılındı ![]() 4- Kıyamette umumî şefaat izni verildi ![]() 5- Her peygamber kendi kavmine, ben ise bütün insanlığa gönderildim ![]() Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilmeli: 1- Ölüm gelmeden önce hayatın ![]() 2- Hastalık gelmeden önce sağlığın ![]() 3- Meşguliyetten önce boş vaktin ![]() 4- İhtiyarlamadan gençliğin ![]() 5- Fakirlikten önce zenginliğin ![]() Şu beş durumda dualar kabul edilir: 1- Kur'an-ı kerim okunurken ![]() 2- Düşman ordusuyla karşılaşınca ![]() 3- Yağmur yağarken ![]() 4- Zulme uğrandığı vakit ![]() 5- Ezan okunurken ![]() Müslümanın Müslüman üzerinde beş hakkı vardır: 1- Karşılaşınca selâm vermek ![]() 2- Davetine icabet etmek ![]() 3- Nasihat isterse yol göstermek ![]() 4- Aksırıp Elhamdülillah derse, Yerhamükellah demek ![]() 5- Hastalanırsa ziyaretine, ölürse cenazesine gitmek ![]() Şu beş gecede yapılan dua kabul olur: 1- Verilen sözde durulmazsa, düşmanlar musallat olur ![]() 2- Allahın emrine uyulmazsa, fakirlik yaygınlaşır ![]() 3- Fuhuş yaygınlaşırsa, ölümler çoğalır ![]() 4- Ölçü ve tartıda hile yapılınca, bereket kalkar ve kıtlık gelir ![]() 5- Zekât verilmezse, yağmur yağmaz olur ![]() Şu beş gecede yapılan dua kabul olur: 1- Regaib Gecesi ![]() 2- Berat Gecesi ![]() 3- Cuma Gecesi ![]() 4- Ramazan Bayramı Gecesi ![]() 5- Kurban Bayramı Gecesi ![]() Şu beş şey imandandır: 1- Allaha teslim olmak ![]() 2- Onun takdirine razı olmak ![]() 3- İşinin sonunu O'na havale etmek ![]() 4- Ona güvenmek ![]() 5- Musibete sabretmek ![]() Şu beş şey sünnettir: 1- Hacamat ![]() 2- Misvak ![]() 3- Güzel koku ![]() 4- Hayâ ![]() 5- Hilm ![]() Şu beş şeye sahip olan dine uymada mazeret bulamaz: 1- Dindar bir hanım ![]() 2- Hayırlı çocuklar ![]() 3- Herkesle güzel geçinme kabiliyeti ![]() 4- Geçim kaynağının şehrinde olması ![]() 5- Çoluk çocuğunu sevmesi ![]() Şu beş şeyin cezası gecikmez: 1- Zulüm ![]() 2- Hainlik etmek ![]() 3- Anne babaya eziyet etmek ![]() 4- Akraba ile irtibatı kesmek ![]() 5- Yapılan iyiliği görmemek ![]() Şu beş kişinin duası makbuldür: 1- Zulüm bitene kadar mazlumun ![]() 2- Evine dönünceye kadar hacının ![]() 3- Cihad bitene kadar gazinin ![]() 4- İyileşinceye kadar hastanın ![]() 5- Arkadaşının arkasından dua edenin ![]() |
![]() |
![]() |
|