|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alâkalı, görev, hadisler, konularıyla, mesuliyet, vakıf, yardım |
![]() |
Yardım, Mesuliyet, Görev Ve Vakıf Konularıyla Alakalı Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yardım, Mesuliyet, Görev Ve Vakıf Konularıyla Alakalı Hadisleryardım hakkında hadisler - görev hakkında hadisler - mesuliyet hakkında hadisler - vakıf hakkında hadisler - Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Kim müslüman kardeşinin namusunu ve şahsiyetini korursa Allah onun yüzünü kıyamet gününde cehennem ateşinden uzak tutar ![]() Câbir radıyallahu anh ![]() ![]() - Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Bir kimsenin yanında bir mümin alçaltılıp da ona yardım etmeye gücü yetiyorken yardım etmezse Allah onu kıyamet gününde tüm yaratıkların huzurunda alçaltır ![]() Sehl radıyallahu anh ![]() ![]() - Dedim ki: “Ey Allahın Resûlü! Haksız kayırıcılık nedir?” Şöyle buyurdu: “Zulüm işlemesinde toplumuna yardım etmendir ![]() Vâsile radıyallahu anh ![]() ![]() -Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem tagged with buyurdu”>buyurdu: “islâm geldikten sonra eski dönemde arap kabileleri arasında başkalarına baskı yapmak amacıyla yapılan dayanışma sözleşmesi yoktur ![]() Ancak islâm eski dönemde ezilenlere yardım amacıyla yapılan sözleşmeleri kuvvetlendirmiştir ![]() Cübeyr radıyallahu anh ![]() ![]() - Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Müslüman müslümanın kardeşidir ![]() ![]() ![]() Kim bir müslüman kardeşinin bir sıkıntısını giderirse Allah da onun kıyamet sıkıntılarından bir sıkıntısını giderir ![]() Kim müslüman kardeşinin ayıbını örterse Allah da kıyamet gününde onun ayıbını örter ![]() İbn Ömer radıyallahu anh ![]() ![]() - Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Müminin mümin üzerinde altı hakkı vardır: Karşılaşınca selâm verir ![]() Aksırınca “yerhamükellah” der ![]() Davet ederse davetine gider ![]() Hasta olursa ziyaret eder ![]() Ölürse cenazesinde bulunur ![]() Yakında da olsa uzakta da olsa onun iyiliğini ister ![]() Ebû Hureyre radıyallahu anh ![]() ![]() - Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: “Allah insanların ihtiyaçlarını gidermek için bir kısım insanlar yaratmıştır ki insanlar ihtiyaç duyunca onlara koşarlar ![]() ![]() İbn Ömer radıyallahu anh ![]() ![]() - Ömer radıyallahu anh Hayberde bir tarla elde etti ![]() “Ey Allahın Resûlü! Hayberde bir yer edindim ki bugüne kadar onun gibi kıymetli bir yer elde etmemiştim ![]() Şöyle buyurdu: “istersen onu tut ve istersen vakfet ![]() Bunun üzerine Ömer onu şu şartlarla vakfetti: “Onun aslı satılmayacak bağışlanmayacak kimse ona mirasçı olamayacak geliri sadece fakirlerin ve yakın akrabaların olacak ![]() ![]() İbn Ömer radıyallahu anh ![]() ![]() - Ebû Talha bahçesinde namaz kılıyordu ![]() ![]() Bu Ebû Talhanın hoşuna gitti ve bir an gözleriyle onu izledi ![]() ![]() Bunun üzerine bu malım fitneye sebep oldu diye düşünerek Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve selleme varıp namazda başına gelen durumu anlattı: “Ey Allahın Resûlü! Bu malım vakıftır istediğin gibi kullanır istediğin yere verebilirsin” dedi ![]() Abdullah radıyallahu anh ![]() ![]() Alıntıdır |
![]() |
![]() |
|