Karacaali Köyü Sarıgöl Manisa |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karacaali Köyü Sarıgöl ManisaKaracaali Köyü Sarıgöl Bilgileri -Karacaali Köyü Hakkında - Karacaali Köyü Tanıtımı -Karacaali Köyü Resimleri İlçe: SARIGÖL - İl: MANİSA Köy Muhtarı: OSMAN BAYDAR Muhtarlık Erişim Bilgileri: Telefon: 0 (236) 878 50 44 Cep Telefonu: 0 (537) 741 21 79 Manisa Bilgiler Nüfus 1478 (2000) Koordinatlar Posta Kodu 45470 Alan Kodu 0236 Yönetim Coğrafi Bölge Ege Bölgesi İl Manisa İlçe Sarıgöl Web Sitesi [ Karacaali, Manisa ilinin Sarıgöl ilçesine bağlı bir köydür Tarihi Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur Köyümüzün Tarihine Ait Rivayetler Karacaali köyü Manısa'nın Sarıgöl ilçesinin 29 köyünden biridir Köyün isminin nereden geldiği konusunda çeşitli rivayetler mevcuttur En kuvvetli olanı 'ALİ' isminde birisinin buralarda avcılık yaparken karaca avlaması sebebiyle kendisine 'GARACALLI' denmesi ve bu kişinin buraya yerleşmesinden almaktadır Köy yaklaşık 1500 nüfusla Sarıgöl'ün en kalabalık köyüdür Fakat bu nüfus gelişmeyi de beraberinde getirmiş diyemeyiz Tabii bu bunda köyün Sarıgöl'e 25 km uzaklıkta olmasının da rolü büyüktür Karacaali köyünün kuzeydoğusunda Günyaka Köyü ve Dadağlı Köyü,doğusunda Kızılçukur Köyü,güneydoğusunda Alemşahlı ve Beyharmanı Köyleri ,kuzeybatı ve batı tarafındaki dağların ardında Alaşehir ve Kuyucak'ın Köyleri bulunur Günyaka Köyü önceden bu köyün mahallesi iken ayrılarak köy olmuştur Köy iki mahalleden oluşur Bunlar köyün merkezi ile batı tarafındaki tepede bulunan Kıran mahallesidir ilçesinin 29 köyünden biridir Köyün isminin nereden geldiği konusunda çeşitli rivayetler mevcuttur En kuvvetli olanı 'ALİ' isminde birisinin buralarda avcılık yaparken karaca avlaması sebebiyle kendisine 'GARACALLI' denmesi ve bu kişinin buraya yerleşmesinden almaktadır Köy yaklaşık 1500 nüfusla Sarıgöl'ün en kalabalık köyüdür Fakat bu nüfus gelişmeyi de beraberinde getirmiş diyemeyiz Tabii bu bunda köyün Sarıgöl'e 25 km uzaklıkta olmasının da rolü büyüktür Karacaali köyünün kuzeydoğusunda Günyaka Köyü ve Dadağlı Köyü,doğusunda Kızılçukur Köyü,güneydoğusunda Alemşahlı ve Beyharmanı Köyleri ,kuzeybatı ve batı tarafındaki dağların ardında Alaşehir ve Kuyucak'ın Köyleri bulunur Günyaka Köyü önceden bu köyün mahallesi iken ayrılarak köy olmuştur Köy iki mahalleden oluşur Bunlar köyün merkezi ile batı tarafındaki tepede bulunan Kıran mahallesidir Kültür Karacaali köyünde tütün dikimi olan Nisan-Mayıs aylarından Eylül ayına kadar herkes tütün işiyle uğraşır Sonbaharda Kestane ve Ceviz hasatı yapılır Kış mevsimi boyunca iş olmadığından dolayı düğün,sünnet ,mevlitgibi etkinlikler yapılır Kadınların gezmesi ve erkeklerin kahvehane tek etkinlikleridir fakat son 2 yılda köye internet kafe açılarak karacaalininde artık internet ağına bağlanmaasında büyük etki olmuştur Coğrafya Manisa iline 164 km, Sarıgöl ilçesine 23 km uzaklıktadır denizli ilinede yaklaşık 80 km dir bu yüzden köyden genelde denizliyee gidenler manisaya gidenlerden kat kat fazladır İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir Nüfus Yıllara göre köy nüfus verileri 2007 1501 2000 1478 1997 1456 Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Köyün başlıca gelir kaynağı Tütündür Hemen hemen her aile tütünle uğraşmaktadır Köyün ortasından geçen dere boyu KESTANE,CEVİZ, KİRAZ ,ELMA ve ZEYTİN ağaçları mevcuttur Son zamanlar tütüncülük azalmış olup, köy halkı meyvecilik ve ahır hayvancılığına yönelmiş olup, ekenomik yönden epey mesafe kaydetmiştir ayrıca esnaf olarakta köyde son yıllarda büyük gelişme görülmüştür Egitim Egitim ve ögretim bakımından son yıllarda gelişme saglanmıştır yüksek miktarda lise ve üniversite mezunu çoguda okumakta olan öğrenciler vardır Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: 2009 - İbrahim TAŞDELEN 2004 - OSMAN BAYDAR 1999 - ALİ ORDUKAYA 1994 - ALİ ÜSTÜNTAŞ 1989 - M EMİN ŞAHİN1984 -OSMAN KIR Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu vardır Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır [[Sağlık ocağı yoktur sağlık evi vardır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köy içerisinde taşlama ve düzeltim çalışmaları yapılmıştır ayrıca köyde elektrik ,internet ve sabit telefon vardır ![]() ![]() Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi Kaynak : Yerel Net Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz |
|
|
|