Afyonun Yemekleri Nelerdir |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Afyonun Yemekleri NelerdirAfyonun Yemekleri Afyonun Yemek Çeşitleri Afyonun Yöresel Yemekleri MERCİMEKLİ BÜKME Malzemeler (Hamur İçin): 1,5 kg un 1 fincan sirke 1/2 kg ayçiçek yağı 125 gr İçyağı haşhaş ezmesi tuz su İçi İçin: 2 su bardağı mercimek 1 adet orta büyüklükte soğan tuz karabiber Yapılışı: Mercimekler haşlanır, soğanlar küçük küçük doğranır, kavrulur Haşlanan mercimeklere yağda kavrulan soğan, karabiber ve tuz eklenerek karıştırılır ve soğumaya bırakılır Un, sirke, tuz ve su karıştırılarak kulak memesi kıvamında yoğurulur Yoğurulan hamur iki eşit parçaya bölünerek bezeler elde edilir Bezeler oklava ile açılır Yufka gibi açılan hamurun üzeri eritilmiş içyağı (ayçiçek yağı ile karıştırılmış iç yağı) ile yağlanır, ezilmiş haşhaş (ayçiçek yağı ile karıştırılmış haşhaş ezmesi) sürülür ve açılan hamur katlanır Rulo hale getirilir, küçük kare parçalara kesilir Küçük hamur bezeleri oklava ile yuvarlak açılır Ortasına uzunlamasına mercimek içi konulur Kenarlar mercimek üzerine katlanır Ters çevrilerek yağlanmış tepsiye sıralanır Daha önceden ısıtılmış fırında pişirilir![]() Lokumlu Kurabiye Malzemeler 1 adet yumurta 2,5 yemek kaşığı pudra şekeri 10 yemek kaşığı buğday nişastası 250 gr margarin ½ çay bardağı sıvı yağ ½ çay kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya 1 çay kaşığı sirke 1 kase afyon lokumu Yapılışı Oda sıcaklığında bekletmiş olduğumuz margarin, sıvı yağ, yumurta, tuz, sirke, pudra şekeri bir kaba eklenip krem haline getirilir Yavaş yavaş unu ilave edilerek yoğrulur Kabartma tozu vanilya eklerek yumuşak bir hamur elde edilir Elimizle avuç içi büyüklüğünde açılır İçine lokum konularak şekil verilir Üzeri ceviz ile süslenir 15-20 dk sıcak fırında pembeleşinceye kadar pişirilir Üzerine pudra şekeri ekilerek servis yapılır![]() ERİŞTE BAKLAVASI Malzemeler: 100 gr tereyağı 400 gr kuyruk yağı 4 adet yufka 500 gr badem 1 tabak kaymak Şerbeti İçin: 4 bardak su 3 bardak şeker Yapılışı: Önce tereyağı ile kuyruk yağı beyazlaşıncaya kadar çarpılır Baklava tepsisine dökülerek tepsi yağlanır Yarım kilogram badem içi haşlanarak kabukları çıkarılır ve istenilen şekilde tepsiye sıralanır Bu arada özel olarak hazırlanan yufka ince ince erişte şeklinde kesilerek bademin üzerine serpiştirilir Bunun üzerine 1 adet yufka konduktan sonra tekrar erişte serpiştirilir Eriştenin üzerine kaymak konulur Onun da üzerine yufka konulur Böylece hazırlanan tepsi fırına verilerek pişirilir Bir yandan da şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatılır Fırından çıkan tepsiye şerbet hemen dökülür Bir süre sonra baklava başka bir tepsiye ters çevrilir Böylece tabana yerleştirilmiş olan bademler üstte gelmiş olur Kesilerek servis edilir Saplı, dikdörtgen şeklinde ucu olan demirden yapılmış bir alettir ) Hamurun bir parçası alınır, yuvarlanır Üzerine un ekilerek yufka şeklinde açılır Yağ ile haşhaş karıştırılarak yufkanın üzerine sürülür Yufka dörde katlanır Hamur kare şeklini alır Bu bir tepsiye konur Hamurun diğer parçasından da aynı işlemler uygulanır Katlanan hamurlar tekrar oklava ile yufka şeklinde açılır (Oklava; hamur açmaya yarayan 1 cm çapında ve 1 m boyunda tahtadan yapılmış yuvarlak bir çubuktur ) Yufka şeklinde açılmış her iki hamur da 10 cm uzunluğunda kare şeklinde parçalara ayrılır Kıymanın veya ufalanmış peynirin üzerine yumurtalar kırılır Kaşıkla karıştırılır Bu malzeme kare şeklindeki parçaların üzerine ikişer yemek kaşığı konur Karelerin dört ucu pile şeklinde kıvrılarak yuvarlak bir halde bükülür Bükülen hamurun ortası biraz açık kalır Bu yüzden bu börek türüne ağzıaçık denmiştir Yağlanmış tepsiye ağzıaçıklar dizilir Üzerine yağ ve yoğurt sürülür, susam ekilir Fırında pişirilir
|
|
|
|