Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Ege Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
afyonun, nelerdir, yemekleri

Afyonun Yemekleri Nelerdir

Eski 08-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Afyonun Yemekleri Nelerdir



Afyonun Yemekleri
Afyonun Yemek Çeşitleri
Afyonun Yöresel Yemekleri

MERCİMEKLİ BÜKME

Malzemeler (Hamur İçin):
1,5 kg un
1 fincan sirke
1/2 kg ayçiçek yağı
125 gr İçyağı
haşhaş ezmesi
tuz
su
İçi İçin:
2 su bardağı mercimek
1 adet orta büyüklükte soğan
tuz
karabiber

Yapılışı:
Mercimekler haşlanır, soğanlar küçük küçük doğranır, kavrulur Haşlanan mercimeklere yağda kavrulan soğan, karabiber ve tuz eklenerek karıştırılır ve soğumaya bırakılır
Un, sirke, tuz ve su karıştırılarak kulak memesi kıvamında yoğurulur Yoğurulan hamur iki eşit parçaya bölünerek bezeler elde edilir
Bezeler oklava ile açılır Yufka gibi açılan hamurun üzeri eritilmiş içyağı (ayçiçek yağı ile karıştırılmış iç yağı) ile yağlanır, ezilmiş haşhaş (ayçiçek yağı ile karıştırılmış haşhaş ezmesi) sürülür ve açılan hamur katlanır Rulo hale getirilir, küçük kare parçalara kesilir
Küçük hamur bezeleri oklava ile yuvarlak açılır Ortasına uzunlamasına mercimek içi konulur Kenarlar mercimek üzerine katlanır Ters çevrilerek yağlanmış tepsiye sıralanır Daha önceden ısıtılmış fırında pişirilir

Lokumlu Kurabiye

Malzemeler
1 adet yumurta
2,5 yemek kaşığı pudra şekeri
10 yemek kaşığı buğday nişastası
250 gr margarin
½ çay bardağı sıvı yağ
½ çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı sirke
1 kase afyon lokumu

Yapılışı
Oda sıcaklığında bekletmiş olduğumuz margarin, sıvı yağ, yumurta, tuz, sirke, pudra şekeri bir kaba eklenip krem haline getirilir Yavaş yavaş unu ilave edilerek yoğrulur Kabartma tozu vanilya eklerek yumuşak bir hamur elde edilir Elimizle avuç içi büyüklüğünde açılır İçine lokum konularak şekil verilir Üzeri ceviz ile süslenir 15-20 dk sıcak fırında pembeleşinceye kadar pişirilir Üzerine pudra şekeri ekilerek servis yapılır

ERİŞTE BAKLAVASI
Malzemeler:
100 gr tereyağı
400 gr kuyruk yağı
4 adet yufka
500 gr badem
1 tabak kaymak
Şerbeti İçin:
4 bardak su
3 bardak şeker

Yapılışı:
Önce tereyağı ile kuyruk yağı beyazlaşıncaya kadar çarpılır Baklava tepsisine dökülerek tepsi yağlanır Yarım kilogram badem içi haşlanarak kabukları çıkarılır ve istenilen şekilde tepsiye sıralanır Bu arada özel olarak hazırlanan yufka ince ince erişte şeklinde kesilerek bademin üzerine serpiştirilir Bunun üzerine 1 adet yufka konduktan sonra tekrar erişte serpiştirilir Eriştenin üzerine kaymak konulur Onun da üzerine yufka konulur Böylece hazırlanan tepsi fırına verilerek pişirilir Bir yandan da şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatılır Fırından çıkan tepsiye şerbet hemen dökülür Bir süre sonra baklava başka bir tepsiye ters çevrilir Böylece tabana yerleştirilmiş olan bademler üstte gelmiş olur Kesilerek servis edilir Saplı, dikdörtgen şeklinde ucu olan demirden yapılmış bir alettir) Hamurun bir parçası alınır, yuvarlanır Üzerine un ekilerek yufka şeklinde açılır Yağ ile haşhaş karıştırılarak yufkanın üzerine sürülür Yufka dörde katlanır Hamur kare şeklini alır Bu bir tepsiye konur Hamurun diğer parçasından da aynı işlemler uygulanır Katlanan hamurlar tekrar oklava ile yufka şeklinde açılır (Oklava; hamur açmaya yarayan 1 cm çapında ve 1 m boyunda tahtadan yapılmış yuvarlak bir çubuktur) Yufka şeklinde açılmış her iki hamur da 10 cm uzunluğunda kare şeklinde parçalara ayrılır Kıymanın veya ufalanmış peynirin üzerine yumurtalar kırılır Kaşıkla karıştırılır Bu malzeme kare şeklindeki parçaların üzerine ikişer yemek kaşığı konur Karelerin dört ucu pile şeklinde kıvrılarak yuvarlak bir halde bükülür Bükülen hamurun ortası biraz açık kalır Bu yüzden bu börek türüne ağzıaçık denmiştir Yağlanmış tepsiye ağzıaçıklar dizilir Üzerine yağ ve yoğurt sürülür, susam ekilir Fırında pişirilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.