![]() |
Sülemî?Nin Risaleleri -4- |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sülemî?Nin Risaleleri -4-Sülemî?nin Risaleleri -4- İhlâs İhlâstan yoksun olan işlere riya karışır, şeytan o işlere dahil olmaya bir yol bulur ![]() Ihlâs, insanın yapıp ettiklerini gerek kendisinin gerek başkalarının görmesi arzusundan uzak olarak yapması, işlerine karşılık beklememesidir ![]() ![]() İşleri (manevi karşılık bakımından boşa çıkma gibi) tehlikelerden koruyan ihlâstır ![]() ![]() Vefa Üzerine aldığı emanetin hükmünü gerek dışta (zâhirde), gerek içte (bâtında) yerine getirmektir ![]() Vefa, istikamete aykırı hiçbir yöne sapmadan doğru yolda yürümektir ![]() Vefa, inancı düzeltmek, dinin emir ve yasaklarına uyarak hareket etmek, Hakk?a mahsus yerlerde Hak ile beraber olmaktır ![]() Vefa bollukta ve darlıkla Hakk?a içtenlikle uymaktır ![]() Vefa sevgiyi korumak, ahdi gözetmektir ![]() Vefa, cefa getirecek şeylerden sakınmaktır ![]() Vefa, gazabı rıza ile karşılamak, başkalarının kusurunu görmezlikten gelmek, dostların kusurlarına bakmamak, hatalarını bağışlamaktır ![]() Vefa, sırrı, dostlara karşı kötü zan beslemekten korumaktır ![]() Nasihatler Rivayete göre bir adam Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ? Bana nasihat et ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ? Kızma, demiş ![]() ? Başka da söyle, demiş ![]() ? Komşuların içinde itibarlı ve iyi kişilerden utandığın gibi Allah?tan da hayâ et ![]() ![]() Anlatılır ki: Cüneyd-i Bağdadî k ![]() ![]() ? İlme sarıl, üzerine bir hal gelse de ilimden ayrılma, arkadaşın yalnız ilim olsun ![]() ![]() ![]() Hatem-i Asam k ![]() ![]() ![]() ![]() ? Ruhunu kendi yanında emanet, kendi varlığını rehin say, ölümün de mutlaka geleceğini düşün ![]() Kâsım ibn Osman el-Hîrî k ![]() ![]() ? Size beş şey tavsiye ederim: Zulme uğrarsanız zulmetmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() Bir adam İbrahim ibn Edhem k ![]() ![]() ![]() ? Sana beş şey vasiyet edeyim: İnsanlar dünya ile meşgul olurlarken sen ahiretle meşgul ol ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yunus ibn Abdullah rh ![]() ![]() ? Üç adamdan üç söz işittim, artık Kur?an hariç, başka bir söz işitmesem gam yemem ![]() Murik el-İclî?nin şöyle dediğini işittim: ?Memnunken pişman olacağım bir şeyi kızdığım zaman söylemedim ![]() Muhammed ibn Sirin?den şunu işittim: ?Hiç kimseyi hiçbir şeyden dolayı kıskanmadım ![]() ![]() ![]() ![]() Hassan ibn Ebu Seyhan?dan da şunu işittim: ?Takvadan kolay bir şey yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Sufilerin Adabı Sufilerin uyguladığı edeplerden biri de rıfkı (yardımı) Allah?tan almak ve Allah için terk edilecek şeyi terk etmektir ![]() Ahmed ibn Hadraveyh k ![]() ![]() ?Kim Allah?tan alırsa üstünlük ile alır, kim Allah için terk ederse üstünlük ile terk eder ![]() ![]() Onların adabından biri de halvette (tenhada, yalnızlıkta) Allah ile edebi muhafaza etmektir ![]() Bayezid-i Bistamî k ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed el-Cerirî k ![]() ![]() ![]() ![]() Serî es-Sekatî k ![]() ![]() ![]() ![]() Onların adabından biri de, sünnetleri ve farzları ihmale sevk eder korkusuyla kendilerini az olsun çok olsun, edebin bütün şartlarına uydurmaktır ![]() Abdullah ibn Mübarek k ![]() ![]() ![]() ![]() Ali KAYA |
![]() |
![]() |
|