![]() |
Mevlam İhmal Değil,İmtihan Eder! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mevlam İhmal Değil,İmtihan Eder!Mevlam ihmal değil,imtihan eder! Dervisin biri eski Istanbul sokaklarinda : ‘-Sen dogru ol kem belasini bulur ![]() ![]() ![]() Padisahin biri tebdil-i kiyafet çarsida gezerken dervisin sözlerini duymus,ilgisini çekmis ve dervise : -Hergün sarayima gel seninle muhabbet ederiz ‘demis ![]() Dervisimiz ertesi gün …… Sarayin kapisina gitmis padisahin karsisina çikarilmis sohbet muhabbet zaman geçmis saraydan ayrilirken padisah dervisin cebine bir altin konulmasini emretmis ![]() Sarayin disinda dervisimizi takip eden sahte dervis kilikli biri yanina yanasmis , -Ya arkadas ,Padisah seni neden saraya davet etti ?Derdi neymis?’falan filan bir yigin sorgu suale tutmus ![]() Her gün bir altin aldigini da ögrenince ![]() ![]() Sormus, -Ya kardes, hergün ben de seninle gelsem rahatsiz olmazsin degil mi?’ demis belki Padisah bana da bir altin verir çoluk çocugum nasiplenir ![]() Iyi dervisimiz: -Padisahim kabul ederse neden olmasin sende gelirsin tabii ‘demis ![]() Gel zaman git zaman padisah her muhabbet sonrasi bir ona bir öbürüne birer altin verdirir olmuuus ![]() Sahte dervis bir sabah gerçek dervisimizi çorba içmeye davet etmis ![]() çorbasina bol sarmisak koymasini tembihlemis ![]() -Padisah’imla muhabbet ederken kötü kokarim ‘sözlerine sözüm ona çare de üretmis -agzina mendil tutarsin kardesim ‘demis ![]() padisahla söylesisini sürdürmüs ![]() - efendim arkadasim agzini mendille neden kapatiyordu biliyormusunuz ,agziniz kokuyormus o kokuyu duymamak için’ demis ![]() Padisah çok sinirlenmis çagirin o dervisi demis ![]() ve , -Al bunu firinciya götür’ demis ![]() -Istersen ver o pusulayi ben götüreyim firinciya , belki Padisah ekmek lütfetmistir çocuklara götürürüm senin ekmege ihtiyacin mi olur?’ demis ![]() Onunda okumasi yok,pusula böylece sahte dervisin elinden firinciya ulasmis ![]() kizgin firina at’ emrini hemen yerine getirip sahte dervisi küt ,alev alev yanan kizgin firina yollamis ![]() Ertesi gün gerçek dervis yine saraya gelmis ![]() - Hayrola sen dün firinciya gitmedinmi ?’diye sormus ![]() ![]() Dervis de olanlari birbir anlatmis ![]() -SEN DOGRU OL ,KEM BELASINI BULUR ‘demis ![]() GÜNAHLARA KEFARETTIR GÖNÜLDEKI KEDER NIYETLER HALIS OLUNCA AMELLER OLMAZ HEDER BIRAZ DAHA SABREYLE NELER GÖRECEKSIN NELER MEVLAM IHMAL DEGIL IMTIHAN EDER Alinti |
![]() |
![]() |
|