![]() |
Hayy’Dan Geldim, Hû’Ya Giderim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hayy’Dan Geldim, Hû’Ya GiderimHayy’dan Geldim, Hû’ya Giderim ![]() Vakti zamanında, ulu orta oruç yemenin yasak olduğu, oruç yiyenlerin zaptiyelerce cezalandırıldığı dönemlerde, bir ramazan günü Baba Erenler bi susamış bi susamış ki anlatılmak mümkün değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakmış ki oralarda bir yerlerde bir kap içinde su var hemen alıp kana kana içmeye başlamış ![]() ![]() ![]() - Hey Baba Erenler, diye seslenmiş, oruç gitti oruç ![]() ![]() ![]() Baba Erenler susamışlığını gidermenin keyfiyle bıyıklarını silip sakalını sıvazlarken: - Haklısın oruç gitti amma bu garibe de can geldi can, demiş… Adam yanına gelmiş başlamış sorgulamaya… - Yoksa sen oruçlu değil miydin? ![]() ![]() - Bak gene haklısın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Neden? ![]() ![]() - Seferiyim de ondan ![]() ![]() ![]() - Yaa öyle mi? ![]() ![]() ![]() ![]() - Hayy’dan geldim, Hû’ya giderim elhamdülillah ![]() ![]() ![]() …………… ![]() ![]() “Hayydan gelen huya gider” deyimi, her ne kadar halk arasında; “Kolay ve emeksiz elde edilen şeyler, aynı şekilde, elden kolay çıkar, çabuk gider” anlamında kullanılan bir deyimse de aynı zamanda, tasavvufi anlamda bir hakikatin de ifadesidir ![]() ![]() ![]() “Hayy” ve “Hû” Cenab-ı Allah’ın güzel isimlerinden ikisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elbette bunu böyle anlayana ve de anlamak isteyene ![]() ![]() ![]() alıntı- |
![]() |
![]() |
|