![]() |
Neden Mi Üç Harf Beş Nokta? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Neden Mi Üç Harf Beş Nokta?Neden mi üç harf beş nokta? ![]() Neden mi üç harf beş nokta ![]() Çünkü aşk ya da ışk kelimesi ayn, şın ve sad harflerinden ve bu harflerin üzerindeki üç noktadan müteşekkilde ondan ![]() Harflerle sınırlı, noktalarca sınırsız… Dur-durak bilmeyen, engel tanımayan ![]() Girdiği her yerde baş tacı ![]() ![]() ![]() Bütün canlar O’ndan, O’nunla, O’na hayran ![]() Aşk deyince sarsılır âlem ![]() ![]() ![]() ![]() Cana can katan ölümsüzlük iksiri, tüm canlara cânân ![]() En kutsal yasa, en büyük tasa ve en küçük; devâsâ ![]() ![]() Aşk; kelimelere sımayan bereket ![]() ![]() Yusuf’un güzelliğine tutulan Züleyha ![]() Kimi zaman Ferhad, kimi zaman Şîrin, kimi zaman Mecnun ile Leylâ… Ne uzunluk, ne derinlik, ne de genişlik ![]() ![]() Her şey bir noktadan sudur eder, her şey bir noktada sükun bulur ![]() Varını-yoğunu AŞK’a verdiren bir yoksulluk macerası bu! AŞK’ın hükmüne râm olan Aşk süvarilerin yolculuğu bu! Aşk’ın Hükümranlığı ile Aşk’ın kılavuzluğunda… Aşk geldi kan gibi, damarlarıma, derime doldu ![]() Beni benden aldı, varlığımı sevgiliyle doldurdu ![]() Vücudumun bütün cüzlerini dost kapladı ![]() Benden bana kalan bir ad ancak ![]() Mesnevî’de şöyle bir hikaye anlatılır: Bir gün bir âşık sevgilisinin kapısına gidip kapıyı çalınca, sevgilisi içerden seslendi: “Kapıyı kim çalıyor? Kim o?” Âşık cevap verdi: “Ey yüce sevgili! Kapına gelen benim, ben zavallı kölen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zavallı adam çaresiz ayrıldı ![]() ![]() ![]() ![]() Çaresiz âşık perîşan bir halde cevap verdi: “Ey cana can katan sevgili! Ey bir bakışıyla binlerce âşığı perişan eden gönül avcısı! Kapını çalan “SENSİN! SEN!” Sevgili gönül okşayan bir sesle, “Mademki Sen bensin ![]() ![]() ![]() Âşık maşukunun kulu, kölesidir ![]() Aşıkın sahip olduğu her şey sevgilisine aittir ![]() Gerçek aşık Mevlası karşısında hiçbir şeye malik olmadığını idrak edendir ![]() Kul kendi varlığının gerçek sahibinin de Mevlası olduğu şuuruna varınca yokluk mertebesine ulaşır ![]() Yokluğa eriştiğinde ise geriye sadece Mevlâsı kalmıştır ![]() Vârımı ol dosta verdim hânumânım kalmadı Cümlesinden el yudum pes dü cihânım kalmadı Yani sahip olduğum her ne var ise o dosta, sevgiliye verdim ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dünya pazarında sermaye altın, gümüş ve paradır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü aşıklık menzilinde varlık, yolculuğa en büyük engeldir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Sâfî Hz ![]() ![]() ![]() Gönüllerde aşk dalgalanmalı kabarmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gecesini vuslat lambasıyla aydınlatanların kalbi, o parlayan sonsuz ışık karşısında tıpkı altının civada erimesi gibi erimiş, benliğini yok etmiştir ![]() ![]() Hakikat yolcuları kendileri ile uğraşmaktan ve iç alemlerine yönelmekten dolayı etraflarında olup bitenlerden dahi habersizdirler ![]() ![]() ![]() O kimseler, Allah’ın bütün hareket ve davranışlarını izlediğini bildikleri için Allah’tan utanır, tevazu ile boyun eğerler ![]() ![]() İmam-ı Hasan bir meclis kurmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neden böyle söylemiş Mecnun çünkü o hep Leyla’sı ile meşgulmüş de ondan ![]() ![]() ![]() ![]() Bir meclise bir zatı davet etmişler, bakmışlar ki gömleği kirli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hakikaten bu aleme boyuna gezmeye gelmedik, yiyip içmeye, yatıp kalkmaya gelmedik ![]() Hz ![]() diye soruyor ![]() ![]() sağ avucunu semaya sol avucunu yere baktıracak şekilde uzatıyor, boynunu sola büküp sağa bakıyor ve dönmeye başlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşk öyle ağır, öyle ağır kurşundan bir yüktür ki, dağlara yüklesen dağlar kaldıramaz ![]() Aşk tarif edilmez ![]() kati anlaşılır ![]() Harfler ve kelimeler onu tarifte acizdir ![]() Malum ya sözleri tanzim eden akıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osman Kemâlî Efendi aşk hakkında neler söylüyor: Aşksız âlemde âdem olmanın imkânı yok Dert devâdır âşıka bîdertlerin dermânı yok Aşktır her müşkülün miftâhı, fethi fâtihi Aşk sergerdânının bil müşkülü, âsânı yok Nârı unsur nûr-ı aşk ile olur gülzar-ı tâm Server-i hûbân-ı aşkın nûru var nirânı yok Sen seni bilmek dilersen aşka terk et sen seni Anda mahvol kim Kemâlî şanü âdı, sânı yok ![]() Zorlu bir maceradır; sarp kayalar, derin uçurumlar, acı, gözyaşı demektir bir bakıma ![]() ![]() ![]() ![]() Ne güzel! Derin bir “âh” ile yâd etmek seni Her dem düşünmek, her dem hayal etmek seni Ne güzel! Visâlinle gülmek, firâkinle ağlamak Yanmaktan usanmamak, yanarken susamak seni Vedûd isminin sahibi dilerse, dilediği kimseye aşkının kâsesinden öyle bir zevk sunar ki, onu içenlerin susuzluğu artar ![]() ![]() ![]() Yine, "Biz aşkın çocuğuyuz, aşk bizim annemizdir" diyen Mevlana, bakın aşk acısı hakkında neler söylüyor: "Allah'ın aşkı beni acılarla viran etmiş, yakmış yıkmış ne çıkar, nice sultan sarayı harabeleri altında, padişah hazineleri gömülü değil midir?" Aşk acısı öyle ki, insanı olgunlaştırıyor, sabır gücünü arttırıyor, şükretmeyi ve tamah etmeyi sağlıyor ![]() ![]() ![]() Aşk eğitimi ile nefsini terbiye eden insan, aşırılıklarını yok ediyor ![]() Adamın bir çırağı varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu mevzuda temsili bir hikaye anlatılır; "Akıl" adlı ihtiyar, "Fikir" adlı çocuğunu, "Aşk" denilen bir mektebe yazdırır ![]() ![]() Fakat bu mektebe bir gün fikir olarak değil, gönül olarak gitme lüzumunu hissedince, kitap çantasını elinden atar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nasıl mı? Çünkü aşk imana, ibadete tat verendir ![]() ![]() ![]() ![]() Fahr-i âlem Efendimiz bir çok ibâdetlerden sonra kendi akıllarıyla arkadaş olarak, yani mücadeleye son vererek gönül huzurunu elde ettikten sonra hakikat alemine miraç etmişler, kul olarak Rabbin huzuruna gitmişler ![]() ![]() ![]() İçinde Cenâb-ı Hakk’ın azametini gösteren ayetler, bizim iyiliğimiz için yapılmaması lazım gelen işler, doğru yola gidenlere vaad olunan mükafatlar, kabahat yapanlara cezalar, ibretli kıssalar yazılıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başka açıdan baktığımızda Kur'ân-ı Kerîm âşıktan mâşuka gönderilmiştir ![]() Çünkü ana bana çocuklarının üzerine titrerler ve iyi olmasını isterler ![]() ![]() Cenâb-ı Allah da sevdiği, övdüğü, âşık olduğu insanların gayet tabiî ki çok çok iyi olmalarını ister ![]() “Kişi sevdiğinin üzerine pervâne gerek” derler ![]() ![]() ![]() ![]() Aşıklık, maşukun yaralı halidir ![]() İştiyakın tahammül edilmez olduğu bir zamanda gurbetin ve hasretin son demleridir ![]() ![]() ![]() ![]() İşte aşk ehli, gönül ehli olanlar da o Kur'ân-ı Kerîm’i gönlünde bulmuş, okumuş, okutma yolunda gayret göstermiş kimselerdir ![]() ![]() Aşık olanın da başkalarına aşk aşılamaları gayet normaldir ![]() Ve kutsî bir arzudur bu ![]() Aşk bütün vücudu istila ederse Allah’ın ve Peygamberinin rengine boyanmış olur ![]() ![]() ![]() ![]() Söylenebilecek en güzel şeyleri yine de aşıklar söylüyor ![]() ![]() ![]() İsterseniz tekrar Mevlana'ya kulak verelim ve aşkın gücünü anlayalım, "Aşk, denizi bir çömlek gibi kaynatır; aşk, dağı kum gibi ezer, dağıtır; gökyüzünü çatlatır, yüzlerce yarık açar; aşk sebepsiz yere yeryüzünü bitirir ![]() Aşıklar kendilerinden geçerek maşukta fani oldukları için onlar Hak’tan başka varlık bilmezler ![]() ![]() İlahi aşk kelimelerle, cümlelerle anlatılmaz ve anlaşılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Andolsun bütün örtülere, andolsun bütün örtünenlere ki, Kar altında terleyerek uyanmaktır aşk ![]() Yanmış iki cesedin kına gibi külleri arasından Fışkın sürerce dirilip yeniden yanmaktır aşk ![]() Cümle ağaç kapıları, cümle demir kapıları aşıp, Bir gönül kapısına dayanmaktır aşk ![]() Sevgilinin otağını gökkuşağına boyayıp gece-gündüz, Hüznün safran sarısıyla boyanmaktır aşk ![]() Yaratmaktır ya da sevgilinin toprağından yaratılmak, Her nefes alıp verişte yanmaktır aşk ![]() İsmaili bir gönülle teslim olmaktır bıçağa, Birini kandırmak değil, bilerek kanmaktır aşk ![]() Diline arılar konar, koynunda karıncalar gezer, Sevgilinin ölçeğiyle her zaman sınanmaktır aşk ![]() Zuhal akbıyık |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Neden Mi Üç Harf Beş Nokta?Bütün canlar O’ndan, O’nunla, O’na hayran ![]() Aşk deyince sarsılır âlem ![]() ![]() ![]() ![]() Aşk geldi kan gibi, damarlarıma, derime doldu ![]() Beni benden aldı, varlığımı sevgiliyle doldurdu ![]() Vücudumun bütün cüzlerini dost kapladı ![]() Benden bana kalan bir ad ancak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zavallı adam çaresiz ayrıldı ![]() ![]() ![]() ![]() Çaresiz âşık perîşan bir halde cevap verdi: “Ey cana can katan sevgili! Ey bir bakışıyla binlerce âşığı perişan eden gönül avcısı! Kapını çalan “SENSİN! SEN!” Sevgili gönül okşayan bir sesle, “Mademki Sen bensin ![]() ![]() ![]() Her nefes alıp verişte yanmaktır aşk ![]() İsmaili bir gönülle teslim olmaktır bıçağa, Birini kandırmak değil, bilerek kanmaktır aşk ![]() Diline arılar konar, koynunda karıncalar gezer, Sevgilinin ölçeğiyle her zaman sınanmaktır aşk ![]() Paylaşımına ,emeğine ,güzel yüreğine,derin ufkuna,ellerine, gözlerine sağlık ![]() ![]() ![]() , |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Neden Mi Üç Harf Beş Nokta?Alıntı: Kocayürek Nickli Üyeden Alıntı Bütün canlar O’ndan, O’nunla, O’na hayran ![]() Aşk deyince sarsılır âlem ![]() ![]() ![]() ![]() Aşk geldi kan gibi, damarlarıma, derime doldu ![]() Beni benden aldı, varlığımı sevgiliyle doldurdu ![]() Vücudumun bütün cüzlerini dost kapladı ![]() Benden bana kalan bir ad ancak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zavallı adam çaresiz ayrıldı ![]() ![]() ![]() ![]() Çaresiz âşık perîşan bir halde cevap verdi: “Ey cana can katan sevgili! Ey bir bakışıyla binlerce âşığı perişan eden gönül avcısı! Kapını çalan “SENSİN! SEN!” Sevgili gönül okşayan bir sesle, “Mademki Sen bensin ![]() ![]() ![]() Her nefes alıp verişte yanmaktır aşk ![]() İsmaili bir gönülle teslim olmaktır bıçağa, Birini kandırmak değil, bilerek kanmaktır aşk ![]() Diline arılar konar, koynunda karıncalar gezer, Sevgilinin ölçeğiyle her zaman sınanmaktır aşk ![]() Paylaşımına ,emeğine ,güzel yüreğine,derin ufkuna,ellerine, gözlerine sağlık ![]() ![]() ![]() , Cana can katan ölümsüzlük iksiri, tüm canlara cânân ![]() Senin de okuyan gözlerine güzel yüreğine yorum yazan ellerine sağlık sevgili kocayürek, Teşekkürler sevgiler ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|