Prof. Dr. Sinsi
|
Hazreti Ali Efendimizin Makamı
Hazreti Ali Efendimizin Makamı
Gördüğümüz meseleyi söyleriz İnanan kimselere saadet olsun O da görecektir O da görmeden dünyadan gitmez, bu sözü tasdik eden kimse
Onun için böyle cereyan edecek İşler buraya, bu neticeye bağlanacaktır Önümüzde az mesafe kalmıştır Az mesafe kaldı
Bilmem… Bu sene Hac-ül Ekber´ dir 1988 senesi Haccı Hac-ül Ekber´ dir 1408 Hicri senesinin Haccı Hac-ül Ekberdir Onu takip eden Muharrem’de bir Futuhat´a intizar ediyoruz 50 senedir bekleyip duruyorum Dur bakalım, ağır ağır yetişiriz Allah sizi de yetiştirsin Bizi de yetiştirsin Bi hürmetil habib bi hürmetil Fatiha
…
İyi günler geliyor Bismillahirrahmanirrahim Hazreti Ali efendimiz keremallahu veche aleyhisselam ve radiyallahu anhu hazretleri onun makamı Peygamber essalatu vesselam´a yakınlığı dolasıyla Cenab-ı Peygamber ona sırr-i olan ilimlerden açtı O gizli ilimler hazinesidir Kimsenin bilmeyeceği esrardan Hazreti Ali efendimize bildirilmiş idi Ve onun Basra şehrinde Mescid-i ki en büyük camiisidir oranın bir hutbe irad etti orda Hutbet-ul Beyan denir ona Yani Yevmel Kiyamete kadar olacak ne varsa, görülecek alametler ve nişanları beyan ettiği için “Beyan Hutbesi” denmiştir ona
Ve Hazreti Ali efendimizin hizmeti bütün Sahabe-i Kiramların içerisinde ayrılmış ve en mümtaz olan hizmet kendisine verilmiş idi
Ve Hazreti Ali efendimiz kendisine verilmiş olan sır olan ilimlerden, efendimizden sonra kimlerin geleceğini, kimlerin ne kadar kalacaklarını, kendisinin ne zaman efendimizin Halifesi olacağını… çünkü o 4 Sahabeye halifelik vardı Şimdi Hazreti Ali efendimiz önde gelse, onun şehid olduğu zamana kadar ötekilerin hepside dünyadan gitmeleri lüzum edecekti Onlar dünyadan gidince Hazreti Ali efendimiz onlara verilecek olanı önlemiş olurdu
Allah´ın hikmetiylen ilk Hazreti Ebu Bekir radiyallahu anh efendimiz halife oldu İki senede o dünyadan geçti Ondan sonra Hazreti Ömer efendimiz geldi 10 sene durdu, şehid oldu Hazreti Osman efendimiz gene bir o kadar durdu, o da şehid oldu Hazreti Ali efendimiz ondan sonra geldi
Şimdi bu 4 Sahabenin içinde yani Hulefa-i Raşidin´de en uzun yaşayan Hazreti Ali efendimizdi Şimdi ilk baştan halifelik alsaydı, ötekilerin hiçbirisi halife olmadan dünyadan gidecekti Halbuki Allah´ın hikmeti onlara da halifelik verilmiş idi
Bu tertiplen şimdi Hazreti Ali efendimiz üç halifeye de vezir bulundu Müşkül olan meselelere cevap verirdi, hal ederdi Ve Hazreti Ali efendimiz kendisine maddi ve manevi kuvvet ve saltanat verilmiştir Maddi manevide olan onun makamına başka sahabe yetişmemiştir
Ve Hazreti Ali efendimizin bildirmiş olduğu, kendisine Efendimizden bildirilmiş olduğu hakikatlardandır…
O şehid olduğu vakitte, şehid olmadan önce o´ da kaderini biliyordu
Ve kendisini katl edecek, şehid edecek kimseye “Ya Katil-i” diye hitap edermiş
“Ey katilim” dermiş O seyis kaç defa ayaklarına düşüp yalvarırmış; “Bu olacak mı, ya Emir-il Müminin diyerekten O yine “Ya katil-i“ dermiş, “ey katilim“ diyerekten “Ya Emir-il Müminin, bu olacaksa, olmadan önce sen beni öldür,“ dermiş, “ki ben bu cinayeti işlemeyeyim ”
Ve Hazreti Ali efendimiz aleyhisselam radiyallahu anhu ve keremallahu veche hazretleri dermiş: “Nasıl olur? Sen benim katilim olacağına, ben senin katilinmi olayım? Sen katl beni katl ettikten sonra müstehak olursun Şimdi mücerret benim bilmekliyim, seni katl etmeye öldürmeye kafi değildir Çünkü suç işlenmemiştir Lakin suçu işleyecek sensin Sen malumsun Lakin suçu işlemeden, işleyecek diyerekten seni katletmeye olamaz O vakit ben senin katilin olmuş olurum ki o ağır günahın altına ben girerim Sen ne zaman bu işe teşebbüs eder katl edersin, ondan sonra sen katl olunmaya müstehak olursun ”
Ve şehid olduğu zaman Hazreti Ali Efendimiz vasiyet eyledi ki; “Beni teşhis ediniz Beni yıkayıp kefenleyip hazır ettikten sonra deveye beni devenin üzerine yükleyiniz bağlayınız ve deveyi salınız… Ve beni kimse takip etmesin Benim arkamdan gelene korku var,” demiş
Onun için ahali emir üzerine onu yıkayıp kefenleyip tabutada koyup, devenin üzerine bağlayıp deveyi salmışlar Ve herkez ağlayaraktan o´nu takip etmişler Çokları evlerin üzerinden damlardan bakıp duruyorlarmış, ki deve hangi istikamette gidiyor
Bakmışlarki deve böyle yokuşu aldı Yokuşun başına gelip böyle aşağıdan kaybolduğunda, yokuş başından bu tarafa doğru bir kervan çıktı
O kervan ahalisine o Basra´nın Ahalisi koşup geldiler, ağlayaraktan dediler ki, “Hazreti Ali şehid oldu O´ nu devenin üzerine biz bağladık Koyverdik gitsin Bize böyle emir etti Aceba bize arkasından gelmeyide yasakladı Acaban hangi tarafa gitti?” diye sorduklarında
Onlar demişler “ Yahu siz nasıl insanlarsınız? Delimi oldunuz? Hazreti Ali efendimiz deveyi çeken o Bize selam verdi Deveyi çekip gitti Nasıl siz ağlarsınız? Dövünürsünüz? Feryad edersiniz ki Hazreti Ali öldü diyerekten?“
Devenin üstündeki o, deve o, deveyi çeken o… Ve bugün ziyaret ettikleri… Hazreti Ali efendimizin makamıdır Onun kabri bilinmeyen bir yerde Zaten Cenab-ı Allah o´nu muhafaza etti
Ne vakite kadar? Mehdi Rasül çıkıpda gelinceye kadar, Onunla beraber gelecektir dünyaya İşin hakikatını, nasılki İsa Peygamber geldiğinde, hakiki Hristiyan ile kafir Hristiyanı ayırt edecek
Bu zamandaki külüstür Müslümanlarla sağlamlarını o Hazreti Ali efendimiz kendine bağlı olanları kendine itikat edenleride, çürüğünü ve sağlamını ayırt etmek üzere o´da vazife ile Hazreti Mehdi´ nin Veziri olarak kendisi o makamındadır…
Şimdi onların bulunduğu makam Hicaz´da Necit’len Yemen arasında bir yer vardır Ki orda Kablen Müteharrik derler Bastığın vakit üzerinde duramazsın o kumun Kum insanı içine çeker Böyle böyle açılaraktan insan içerisinde kaybolur Oynayan kum… O yerde … bir mağara vardır Ve o mağarada… bir kubbe Melaike-i Kiram yapmışlardır…
Orda dayıma içtimadadır büyük evliyalarla Hazreti Ali efendimizde oradadır… Medine-i Münevvere’de iken bizim Sultanımız Şeyh Abdullah Dağistan-i hazretleri oraya davet oldu da, halvette iken, o mahiyetinde bizi bırakmıyor Mahiyetinde alıyor… oraya yetişti “Gözünü yum” dedi Yumdum “Aç” dediği vakitinde, o makamda Tayyib-i kuvveti ile hazır oldu
O mağaranın ağzı kırk arşın gelir Böyle Hazret Mehdi Aleyhisselam böyle durdu, kapının dışında Böyle elini açtı iki tarafinı tutdu Onun alameti bu dizlerine ulaşır Ayaklarına ulaşır elleri uzundur Bizimki yukarıda kalır Onun aşağıya iner Böyle açtığında kapattı orayı
Orda konuştu Dedi; “Cismani olarak bir kimse oraya girerse, dışarı çıkmaz Onun için böyle bir durdurttu bizi orada Durdu “Senin için mani yok” dedi Şeyh efendi hazretlerine “Şeyh Nazım için mani var“ çünkü biz içeri girersek, bizi de dışarı vermezler Ruhanilen orada bulunuyor Dahima oradan ayrılması yoktur O benim şeklim üzerine orada beni temsil eden ruhani kuvvet var Hiç oradan ayrılmaz o Gece gündüz lüzum eden yerede gider gelir
Ama bu cismani hayat ile içeri girerse o, dışarı vermezler artık Çünkü benim cismani kuvvetim üzerine inecek olan o tecelliyi… Dışarıya geldiğinde kimse bana bakamaz… Tahammül edemez
Orada o makamdadır Hazreti Ali efendimizde oradadır 40 Halifeler oradadır 99 Büyük Evliyada oradadır Nebi Razim ordadır Onlar sabaha akşama zuhur için emre müntazırdırlar
Zuhuriyet içinde iki mesele kalmıştır Türkiye´de bir inkilap olur ve birde Rus yıkılır
Bu rus yani koministliğin yıkılmasına rayi olan bir hareket olacak bütün dünyada Ki o Melhame-i Kübra denen büyük harbdir! Onun akabinde Mehdi Aleyhisselam çıkacaktır Çıktığında Hazreti Ali efendimizide göreceksin ´Bu kimdir?´ diye sormaya lüzum yok
Ve güneşin mağribinde Vad-i Selam, Vad-i Zeytun, Vad-i Siba, Zirrul ula Ceberus diyerekten 5 makam vardır Bir dünyalar vardır gün batımında Orada bir mescid vardır Bir Ulu-l Azim camii vardır 70 000 Melaike-i Kiram lahzadan lahzaya orayada inzal olur
12 000 kapısı var Bir kapıdan bir kapıya bir fersahlık yoldur Fersah dediğin 1 saatlik mesafe, 5 kilometre 5 kilometre’dur 12 000 kapı var
…
Cenab-ı Hak size Yusuf Aleyhisselam´ ın makamını versin, selahiyetinide versin diyorum Burayı tanıdınızmı?   Kimdir? (Adnan Hoca)
Hem o rütbeyi hem o selahiyeti versin diye dua ediyorum
Tabii, Cenab-ı Allah yakıştırırsa, kabulümüzdür Biz kendimize yakıştırmayız ama Allah´ın yakıştırdığınada itiraz etmeyiz Ve Cenab-ı Hak nihayetsiz Lütf-u Kerem sahibidir
Aslında Cenab-ı Allah´ın atası kaleme gelmez Bir hudut ilen hudutlanmaz Bütün Lütf-u İhsanı insan içindir
Onun için insan Hazreti İnsandır “Benim kendime saklayacağım lütuf ve ihsanım yoktur,“ diyor “Benim bütün lütuf ve ihsan hazinelerim ey insan senin içindir “
Biz kendimize onu yakıştırmıyoruz ama, Cenab-ı Hak yakıştırdığı vakitte; „Ya Rabbi, Senin lütfuna şükür, ihsanına şükür ederiz Madem sen yakıştırdın, ben red etmem, kabul ederim “
Adnan Bey kardeşimize de Cenab-ı Allah bir zaman için, Yusuf Peygamberin tecellisini o´na giydirmek üzere, o´na halvet emr eylemiş Ve o´nu ihmal ettirip ´Şimdi kafidir Çık´ diyerekten o´na icazet vermiş
Ümit ederiz, ileriye doğru Adnan Bey´in yapacağı mükemmel hizmetler vardır Vilayet sırrıylan zahiride başkada vilayet sırrıylan yapacağı ve yapmakta olduğu hizmette vardır Tebrik ederiz
Kendisi sabırlılardan yazılmıştır Sabırlıların bir ötesi razılardanda yazılmış Razılıkta verildi o´na kendisine
Ben kendime göre bir düşünüyorum Bakıyorum, benim tahammül edebileceğim bir yük değildi o O maşallah genç zamanında o hizmeti tekbil etmiş arada askerlik hizmeti gibi Vilayet erbabına böyle iktilalar geliyor Size zarar vermemiştir o Oda geçmistir
Şimdi Peygamber huzurunda size bir rütbe giydirilmiştir Ve bu Muharrem-i Şerif´te haseten zahir ve batında sizi teyit edecek hem manevi bir nur hem bir maneviyat giydirilmiş ve bir anlayışta, bir ilhamda size açılmıştır Ki bu ilham üzerine siz kalbinizi etraf ilen meşgul etmeyin
Siz Kuran-ı Kerimi okuduğunuz vakitte, teyemmül ile okuyunuz Üzerinde düşüneceğimiz her Ayeti Kerime her okumanızda gusül abdesti ile okuyun Bu size olan hitaptır Bir defa okuyun Lakin gusül abdesti ile okuyun Ve tenha bir makamda okuyun Ve ayak üzeri okuyun Kuranı Kerimi yüksekte tutun
Böyle ayakta durduğunuzda, okuyabilecek yükseklikte tutacaksınız Ve O´nun huzurunda Sultan huzurunda durur gibi, duracaksınız
Gusül ile geleceksiniz oraya, iki rekat namaz kıldıktan sonra ayakta Üç Kelime-i Şehadet 100 Estağfirullah´ tan sonra, destur alıp Kuran-ı Kerimi siz tilavet edeceksiniz İsterseniz bir çeyrek tilavet edin İsterseniz yarım saat isterseniz sizin kalbinizdeki ilhama göre, okuyacaksınız Ve ondan sonra kalbinize verilecek ilhamı kayd edeceksiniz Çünkü size bu yapmış olduğunuz halvetin neticesinde size bir ikram olarak bir şerit bağlanmıştır kalbe İlham ile bağlı
Ve siz, beni buraya kapattılar kapatanlara ve beni muhakemeye verdiler muhakeme edenlere Beni suçladılar suçlayanlara diyerekten kötü temenni olmayacak Onlara gıybet olmak ister insanın nefsi Red edeceksiniz Ve siz bu minval üzerine size mükellefiyet vardır şimdi
Hücrenizde yüksek sehpa gibi yerde Kuranı Kerimi Sultan huzurunda duruyor gibi okuyacaksınız İsterseniz bir hizip isterseniz iki isterseniz üç isterseniz tekbil bir cüz okuyun
Ondan sonra size bir varidat vardır Manevi varidat verilecektir size mükafat olarak Ki o ilhamdır O ilham geldiği vakitda, o ilhamı kaybetmeyeceksiniz O kıratı bitirdikten sonra, diz üzerinde oturunuz
Elinizde kalem kağıt kalbinize doğacak olanı zapt edin O iktişaf edecektir ve genişleyecektir Darlanmayacaktır, artacaktır eksilmeyecektir lakin artacaktır O suretlen siz Kuran-ı Kerim hakkında yeni bir görüş, yeni bir anlayış ilen, bilhassa o gençlere çok büyük hizmet yapacaksınız
Vilayet sırrı olduğu için sizede bunu söylemeye memurum bugünkü günde, sizin vilayetiniz vardır Evliyaullah’dan olduğunuz için, lakin şimdi böyle tomurcuk gül olur, ne rengi belli ne şekli belli ne de kokusu bellidir O açıldığı vakitinde belli olur
Şimdi Adnan Bey´in halide o kapalıdır 24 saat zarfında bir defa bir veliullah bir defa veliullah bir defa bir veliullah, üç evliyalardan zat o´nun kalbine nazar ettiler O mahbusta gerek hastahanede bulunduğu vakitte Öyle nazar etmese, bu halde çıkamazdı
O kalmaların sıkıntısı O´nu bozardı, ama bozmadı Bozulmaya bırakmadılar Ve şimdiki imanı ve mertebesi bu halvethaneye girmezden önceki halinden çok fazla fark dır Buda mühim bir meseleydi Bu tablikadı yaptık ki; bizde mesuliyet kalmasın Tamadır Mühim bir hizmet verilecek o´na Gelen varidatı siz kayd edin Bir mükemmel bir 
…
Peygamber essalatu vesselam efendimiz dünyadan gitti Sahabe toplandı Bütün büyük eshablarda var Hazreti Ali efendimizde var Onların hepsine ilham olan reylerin hepsi Hazreti Ebu Bekr´ de toplandı
O emir oldu O dünyadan Peygamberin huzuruna gitti, Allah´ ın divanına Yine toplanıldı Hazreti Ömer! Hazreti Ömer dünyadan gitti, şehid olup Hazreti Osman! O da şehid oldu Hazreti Ali!
Hazreti Ali efendimiz keremallahu veche radiyallahu anh oda öyle bir zat onunla Muaviye Şam´ da hükümet üzerine ihtilaf oldu Şimdi o zamanda hazır olan millet Hazreti Ali efendimizin hilafetine uygun düşselerdi o Şam´ daki Muaviyelik devleti kalkmayacaktı
Hemen o’na layık olmayanlar çoğaldığı vakitinde ozaman… Hazreti Ali efendimizden gitti
Hazreti Hasan ve Hazreti Hüseyin efendimizlerdende gitti Kaldı Emevilerde hükümet…
Yani bizim layıkımız ne ise, oraya dönüyor kuvvet Cenab-ı Hak görüyor Cenab-ı Hak görmez değil
Ben bir kimseylen bir mecliste mübahase edip 4 Halifeler hakkında benimle mübahase etti Dedim: “Yahu! Bizim onları muhakeme etmeye selahiyetimiz yok! Onların hepsi sahabe Hepsi Peygamberin huzurunda yetişen kimseler Ve Hazreti Ali efendimiz hakkında biz katiyyen söz söyleyemeyiz! Lakin Allah´ın hikmeti Hazreti Ebu Bekir halife olduğu zaman Hazreti Ali efendimiz hazırdı Ondan sonra Hazreti Ömer halife olduğu vakitte, Hazreti Ali efendimiz hazırdı Hazreti Osman halife vakitte orda hazırdı
Hiçbirisinde öteki sahabelerde hazır oldukları halde Hazreti Ali efendimiz… çünkü Hazreti Ali efendimizde olan ilim başka sahabede yoktu ve Hazret Ali efendimiz gözü kapalı yürüyen adam değildi
Peygamberden almış olduğu sır o´nun kalbinde yazılıydı Ve işin nasıl yürüyeceğinden haberi vardı
Şimdi Hazreti Hüseyin efendimiz, Allah ondan razı olsun Bu acemler, ki ´Rafizi´ deriz biz onlara Onlar Hazreti Hüseyin efendimizi davet ettiğinde; “Sana biz yardım ederiz” 
Ve Medine-i Münevvere´den onların bu taahütü üzerine çıktı, çıkacağı vakit bütün büyük sahabeler ağladı
Dediler ki; “Ey Peygamber torunu! Ey Peygamber´in gözünün nuru! Seyyidimiz, çıkma! “Çıkacağım” dedi
Kaderini bilmeden mi yürürdü Hazreti Hüseyin efendimiz, Haşa?! Kaderini bilipte yürüdü Kaderini bilip üzerine yürüyebilmek, Ricalullah’ın şanıdır
Onlara kaderleri açık bizim gibi kimseler zayıf olduğumuz için o kaderden kaçmak istiyor öyle bir şey bilirse İsde biriside şehid olacağını bilipde üzerine gidecek Avam-ı Nas´dan insan yoktur Ama o bilerekten oraya gitti Şehadet Rütbesini orada alacağı için gitti o
Önce Hazreti Ali efendimiz Peygamber´den çok şey aldı Ve Ümmet-i Muhammedi´nin nasıl devam edeceğini, hangi tarihi silsile üzerine yürüyeceğini Peygamber o´na bildirmişti
Hulefa var, Ümera var, Müluk var Cebabire var Hazreti Mehdi´nin devri vardır En başında 4 Halife Ondan sonra Emevi ümerası, ondan sonra Abbasilerin devleti, Abbasilerden Osmanlıların Osmanlıdan sonra diktatörler devri Cebabire, onun arkasındanda Mehdi gelir diyor, Peygamber essalatu vesselam
Hazreti Ali efendimiz Basra´da minbere çıktı Basra´nın büyük camiisinde bir hutbe okudu, öğleden ikindine kadar Hutbet-ul Beyan derler ona, ki herşeyi ayan beyan etti Bize o hutbelerden beş on sayfası geldi Ötekileri evliyaların kalblerinde gizli durur Bazı bazı söyletiler onlara
Ve onun biriside kendisinin Hazreti Mehdi aleyhisselam zamanında gelip o´nun veziri olacağına dair olan sözüdür Ve şimdi o devirdeyiz Ve Hazreti Ali efendimiz o mecliste o zülfikarla beraber oturmaktadır   
|