![]() |
Mesnevî' Den (Üç Nasihat) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mesnevî' Den (Üç Nasihat)Mesnevî' den (Üç Nasihat) Yıllar önce, çok uzaklarda bir adam varmış ![]() ![]() ![]() ![]() Evine doğru giderken yolu büyük bir şehirden geçmiş ![]() Yolda yürürken köşe başında birisi "Bir nasihat bin akçe, bir nasihat bin akçe" diye bağırıyormuş ![]() 'Nasıl olur, bir nasihati bin akçeye satarlar, ben yıllarca çalıştım ve sadece 3000 akçe biriktirdim' Bu işe pek aklı ermemiş ama merak işte, duramamış ve adama bin akçe vererek o nasihati satın almış ![]() Nasihat:"KADERDE NE VAR İSE O ÇIKAR" ve yoluna devam etmiş ![]() ![]() ![]() İlerde yine köşe başında başka bir adam bağırıyormuş "bir nasihat bin akçe" diye ![]() ![]() İkinci nasihat de:"GÖNÜL KİMİ SEVERSE GÜZEL ODUR'" Son kalan bin akçesi ile yoluna devam etmiş ![]() ![]() ![]() Son nasihatte: "HİÇ BİR İŞ ACELEYE GELMEZ" ![]() Parasız, yoluna devam etmiş ![]() Şehrin çıkışında büyük bir topluluk ile karşılaşmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adam düşünmüş ve ilk satın aldığı nasihat aklına gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demiş ki: "Buraya gelenlerin hepsine bir soru sordum ve bilemediler ![]() ![]() Bir dizine sarışın ve dünya güzeli bir kadın, diğer dizine de kurbağa koymuş ve "söyle bakalım, hangisi güzel?" demiş ![]() Adam düşünürken, aklına ikinci aldığı nasihat gelmiş ve "gönül kimi severse güzel odur"demiş ![]() Bu cevap canavarın çok hoşuna gitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() Adamımız yoluna devam etmiş ve nihayet evine varmış ![]() ![]() ![]() Hemen kılıcını çekmiş ve tam içeri girerken üçüncü nasihat aklına gelmiş"Hiç bir iş aceleye gelmez" Kılıcını kınına koymuş ve içeri girmiş ![]() Hoş beşten sonra karısına o genci sormuş ![]() Kadın da: "Bey, sen gittiğinde ben hamileydim ve bir oğlumuz oldu ![]() ![]() KADERİNİZ VE YOLUNUZ AÇIK OLSUN, HAYAT ACELE ETMEYE GELMEZ ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|