![]() |
Tevâyun Ve Kanaatin Fazileti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tevâyun Ve Kanaatin FaziletiTevâyun ve Kanaatin Fazileti Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «— Ulu Allâh (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Herkesin yanibasinda iki melek bulunur, bunlar kendisini kontrol eden bir gemi avuçlarinda tutarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «— Miskinlige düsmeksizin alçak gönüllü olabilen, biriktirdigi mali Allâh (C ![]() Riyayete göre Peygamberimiz {S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «Ye» dedi ![]() ![]() ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() «— Rabb´im bana iki sey arasinda Rasül bir kul olmakla Nebi bir Melek olmak arasinda muhayyerlik verdi Ama, hangisini tercih edecegimi bilemedim ![]() ![]() ![]() ![]() Ulu Allâh (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «— Ululuk takvadir, seref alçak gönüllülüktür ve kesin inanç da servettir ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ulemadan biri dedi ki duyduguma göre, Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() ![]() "Ulu Allâh (C ![]() ![]() ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Ulu Allâh (C ![]() 1 — Az konusmak ![]() ![]() ![]() Bildirildigine göre, bir gün Peygamber (SAV)'imiz yemekte iken basinda kabuk baglamis kellik bulunan siyahi bir edam çikageldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «Insanin, çevresince hor görülmesine yol açan bir kusur tasiyarak onun ile kendisinden elinde kibirlilik duygusunu gidermesi hosuma gider ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «Ne için sizde ibadet tadi göremiyorum» der ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «— Ümmetimin alçak gönüllülerini görünce onlara karsi siz de alçak gönüllü olunuz ![]() ![]() ![]() Sâirin biri ne güzel söyler: "Alçak gönüllü ol ki, kendisi yükseklerde oldugu halde Su yüzünde göze görünen yildiz gibi olasin! Duman gibi olma ki, yükseltil kendini Hava tabakalarina dogru, oysa ki alçaktadir ![]() Kanaatin fazileti hakkinda yukarda geçenlere ilâveten su bilgi verilmistir ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «— Müminin yüceligi, baskalarina muhtaç olmamakladir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ehli hikmetten biri der ki ![]() ![]() Sâir buna dâir söyle der: «Kanaat bana ululuk elbisesi saglamistir ![]() Hangi zenginlik kanaatten daha ulu olabilir! Onu kendine sermaye edin ![]() Sonra da takvayi haline getir ![]() Böylece çifte kazanç bularak dosta muhtaç olmazsin ![]() Bîr müddet sabrin karsiligi olarak da cennet nimetlerine kavusursun ![]() Diger bir sâir de söyle der: «Nefsinin yetecek kadar ile yetinmesini sagla, yoksa Senden yeterli olandan daha çogunu ister ![]() Senin uzun ömrün ancak içinde yasadigin saattir ![]() Diger bîr sâir de söyle söylüyor: «Rizik senden uzaklasinca sabirli ol ![]() Var olanla yetinerek o husûsda kanâat et ![]() Onu kazanmak için kendini yorma ![]() Eger onda nasibin varsa sana ulasir ![]() Diger biri de der ki: «Alçaklarin avuçlari seni susuz birakirsa ![]() Kanaat doyurma ve kandirmada sana yeterlidir Öyle bir erkek ol ki, ayagi toprakta ![]() Himmet ve arzusu Süreyya'da olsun ![]() Baska bir sâir de der ki: «Ey kuvvete dayanarak rizik arayan kimse ![]() Heyhat ki, sen asilsiz kanaatlere saplanmissin ![]() Karayilan bütün gücüne ragmen çöl lesi yer ![]() Oysa zayifligina ragmen, sinek bal toplar ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() Namaza kalkin buyurur ![]() ![]() Sâirin biri der ki: «Dünya ile onun süsleri üzerinde dolasmayi birak ![]() Çoga kosmak ve tamahkârlik aklini basindan almasin ![]() Kanaat bitmeyen bir servettir ![]() Hey ![]() ![]() 'in sana ayirdigi pay ile yetinerek razi ol! iyî düsününce öyle olmanin sana hiç bir faydasi yoktur ![]() Diger bir sâir de der ki: «Üzerine düsmeden sana gelen ile yetin Rabb'imiz karincayi bile unutmaz ![]() Zaman sana yüzünü dönerek gelirse ayaga kalk ![]() Yok eger arkasini çevirirse sen de yat uyu ![]() Hikmet ehli «Ululuk, güzel kiyafetle degildir» derler ![]() ![]() Bir sâir söyle der: «Dünyanin kuru bir lokmasina raziyim ![]() Bir de kaba islemeden bir abasina, bu ikisinden baskasini istemem ![]() Çünki ben devrin kalici olmadigini gördüm ![]() Devir ve ömrümün her ikisi de yok olucudurlar ![]() |
![]() |
![]() |
|