|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| bilenin, değerini, kıymetlidir, yanında, şey |
Bir Şey Ancak Değerini Bilenin Yanında Kıymetlidir. |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bir Şey Ancak Değerini Bilenin Yanında Kıymetlidir.Bir şey ancak değerini bilenin yanında kıymetlidir ![]() Vaktiyle ergin bir şeyh, yıllarca yanında yetiştirdiği müridini imtihan etmek ister Onun eline iri bir pırlanta verip: " Oğlum " der " Bunu al, önüne gelen esnafa göster, kaç para verdiklerini sor, en sonra da kuyumcuya göster Hiç kimseye satmadan sadece fiyatlarını ve ne dediklerini öğren, gel bana bildir "![]() Mürit elinde pırlanta bir bakkal dükkanına girer ve " Şunu alır mısınız? " diye sorar ![]() Bakkal parlak bir boncuğa benzettiği mücevheri alır; elinde evirir çevirir; sonra: " Buna bir tek lira veririm Bizim çocuk oynasın " der![]() Mürit teşekkür edip çıkar ![]() ikinci olarak da bir manifaturacıya gider ![]() O da parlak bir taşa benzettiği mücevhere ancak bir beş lira vermeye razı olur ![]() Üçüncü olarak semerciye gider: " Buna ne verirsiniz? " diye sorar Semerci şöyle bir bakar, " Bu " der " benim semerlere iyi süs olur ![]() Bundan "kaş dediğimiz süslerden yaparım Buna bir on lira veririm "Mürit en son olarak kuyumcuya gider ![]() Kuyumcu mücevheri görünce yerinden fırlar ![]() " Bu kadar büyük pırlantıyı nereden buldun?" diye hayretle bağırır ve hemen ilâve eder ![]() " Buna kaç lira istiyorsun?" Mürit sorar: " Siz ne veriyorsunuz? " " Ne istiyorsan veririm "Mürit, " Hayır veremem " diye taşı almak için uzanınca kuyumcu yalvarmaya başlar:- Ne olur bunu bana sat Dükkânımı, evimi, hatta arsalarımı vereyim "Mürit emanet olduğunu, satmaya yetkili olmadığını, ancak fiyat öğrenmesini istediklerini anlatıncaya kadar bir hayli dil döker ![]() Şeyhinin yanına dönen mürit büyük bir şaşkınlık içinde macerasını anlatır ![]() Şeyh sorar: " Bundan ne anladın? " Müridin verdiği cevap çok doğrudur: " Bir şey ancak değerini bilenin yanında kıymetlidir " |
|
|
|