![]() |
Çağları Aşan Ölümsüz Bir Diyalog |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çağları Aşan Ölümsüz Bir DiyalogAbbasi Devleti halifesi olan Harun Reşid ile devrinin büyük mana insanı Fudayl arasındaki müthiş diyaloğa yer vermek istiyoruz ![]() Dilerim ki siyasetçimizden idare edenimize, zenginimizden álimimize, hatta vatandaşımıza güzel bir örnek olur ![]() Fadl bin Rabi der ki: Müminlerin emiri Harun Reşid haccedip bana geldi ![]() - Ey müminlerin emiri! Haber gönderseydiniz ben huzurunuza gelirdim ![]() Bana şu cevabı verdi: - Yazık sana; seni ayıpladım ![]() ![]() - Şurada Fudayl bin İyaz var, dedim ![]() Emir-ül müminin gidelim deyince, hemen eve geldik ![]() ![]() ![]() - Kim o? - Aç kapıyı, dedim ![]() ![]() - Emir-ül mümininle işim yok benim ![]() - Sen amire itaat etmez misin? Fudayl, "Niçin zor kullanmaya mecbur ediyorsun" dedi ve aşağıya inip kapıyı açtı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu yumuşak el, yarın Allah'ın azabından kurtulabilecek mi? Halife ona dedi ki: - Sana getirdiğimiz şeyi al; Allah sana merhamet etsin ![]() Fudayl şu cevabı verdi: - Ömer bin Abdülaziz hilafet yükünü üzerine aldığı zaman devrindeki álimleri çağırıp şöyle dedi: "Ben bu belayı omzuma almış bulunuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben de sana şunları söylüyorum: "Ben, ayakların yalpalayıp kaydığı o dehşetli günden, senin hesabına çok korkuyorum ![]() ![]() Bu sözler üzerine Harun sarsıla sarsıla ağlamaya başladı ve biraz sonra da kendinden geçti ![]() - Müminlerin emirine biraz acımaz mısın? Şu cevabı verdi: - Ey ibni Ümm-i Rebi! Sen ve senin gibiler onun kalbini öldürüyorsunuz, ben ona acıyayım öyle mi? Harun bir müddet sonra ayıldı ve şunları söyledi: - Allah sana merhamet etsin, ne olur biraz daha söyle ![]() - Ey müminlerin emiri! Duydum ki Ömer bin Abdülaziz'in valilerinden biri, halifeye şikáyet edilir ![]() ![]() ![]() Vali mektubu okuyunca, dağ-bayır aşarak Ömer bin Abdülaziz'in huzuruna gelir ![]() ![]() ![]() Harun tekrar şiddetle ağlamaya başlar ve yalvarırcasına: - Ne olur biraz daha söyle, Allah, sana merhametini lütfeylesin ![]() Fudayl şöyle konuşur: - Ey güzel yüzlü! Hiç şüphe yok ki Allah, kıyamet gününde seni şu insanlardan soracaktır ![]() ![]() Harun tekrar ağlamaya başladı ![]() - Borcun var mı? - Evet! Rabbime borcum var; bundan dolayı da beni hesaba çekecek ![]() ![]() ![]() ![]() - Ben kullara olan borcundan bahsediyorum ![]() - Allah bana bunu emretmedi ![]() ![]() - İşte sana 1000 dinar ![]() ![]() ![]() - Ben seni kurtuluş yoluna götürmek istiyorum, sen ise maddi şeylerle beni mükáfatlandırmak istiyorsun ![]() ![]() Dışarı çıktık, Harun Reşid bana döndü ve dedi ki: - Beni bir adama götürmek istediğinde işte böyle adamlara götür ![]() Çünkü o gün Fudayl bir tek dinara bile muhtaçtı ![]() |
![]() |
![]() |
|