![]() |
Hayat'a Dair Ufak Bir Anektot |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hayat'a Dair Ufak Bir AnektotELİMİZDEKİNİN KIYMETİNİ BİLELİM FIRSAT VARKEN Vaktiyle bir bilge hoca, yıllarca yanında yetiştirdiği öğrencisinin seviyesini öğrenmek ister ![]() iri bir nesne verip: "Oğlum" der, "Bunu al, önüne gelen esnafa göster, kaç para verdiklerini sor, en sonra da kuyumcuya göster ![]() sadece fiyatlarını ve ne dediklerini öğren, gel bana bildir ![]() Öğrenci elindeki ile çevresindeki esnafı gezmeye başlar ![]() İlk önce bir bakkal dükkânına girer ve "Şunu kaça alırsınız?" diye sorar Bakkal parlak bir boncuğa benzettiği nesneyi eline alır; evirir çevirir; sonra: "Buna bir tek lira veririm ![]() ![]() İkinci olarak bir manifaturacıya gider ![]() nesneye ancak bir beş lira vermeye razı olur ![]() Üçüncü defa bir semerciye gider: Semerci nesneye şöyle bir bakar, "Bu der "benim semerlere iyi süs olur ![]() ![]() bir on lira veririm ![]() En son olarak bir kuyumcuya gider ![]() yerinden fırlar ![]() buldun?" diye hayretle bağırır ve hemen ilâve eder ![]() istiyorsun?" Öğrenci sorar: Siz ne veriyorsunuz?" "Ne istiyorsan veririm ![]() Öğrenci, "Hayır veremem ![]() başlar: "Ne olur bunu bana satın ![]() ![]() Öğrenci emanet olduğunu, satmaya yetkili olmadığını, ancak fiyat öğrenmesini istediklerini anlatıncaya kadar bir hayli dil döker ![]() Mücevheri alıp kuyumcudan çıkan öğrencinin kafası karma karışıktır ![]() karışık düşünceler içinde geriye dönmeye başlar ![]() nesneye yüzünü buruşturarak 1 lira verip onu oyuncak olarak görenler, diğer tarafta da mücevher diye isimlendirip buna sahip olmak için her şeyini vermeye hazır olan ve hatta yalvaran kişiler ![]() ![]() Bilge hocasının yanına dönen öğrenci, büyük bir şaşkınlık içinde başından geçen macerasını anlatır ![]() Bilge sorar: "Bu karşılaştığın durumları izah edebilir misin?" Öğrenci: "Çok şaşkınım efendim, ne diyeceğimi bilemiyorum, kafam karmakarışık" diye cevap verir ![]() Bilge hoca çok kısa cevap verir: "Bir şeyin kıymetini ancak onun değerini bilen anlar ve o değerini bilenin yanında kıymetlidir ![]() Her insanın hayatında varlığını ve değerini bilen, hisseden, fark eden kuyumcular mutlaka vardır ![]() Mesele kuyumcuyu bulmaktadır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|