![]() |
Bülbül İle Bağcı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bülbül İle BağcıBülbül ile Bağcı Gül bahçesi? Kırmızı, pembe, sarı güller? Çevreyi gül kokusuna boğan, rengârenk güllerin yetiştiricisi ihtiyar bir bağcıydı ![]() Geçimini sağlamak bir yana, bir gülün açmasıyla sanki bayram ederdi ![]() Bahçede değil de sanki kalbinde büyütüyordu tomurcukları ![]() Gül mevsiminde bağcı kendisini kaybederdi adeta ![]() Bu yıl yeni bir gülün aşısını yapmıştı ![]() Açılmasını sabırsızlıkla bekliyordu ![]() Onu veren bahçıvan, ?Bu gül, güllerin sultanıdır ![]() Rengi, kokusu çok farklıdır ![]() Diğer güllere benzemez ![]() ![]() Bağcı, gülü özenle büyütüyordu ![]() Daldaki tomurcukları gözü gibi koruyordu ![]() Sonunda tomurcuklar goncaya dönüştü ![]() Gonca patladı ve bahçeyi güzelliğe boğan bir gül çıkıverdi ortaya ![]() Bağcının içi içine sığmıyordu sevinçten ![]() O Günü akşama dek bağda geçirdi ![]() Gece uzadı da uzadı ![]() Bağcının gözüne bir türlü uyku girmedi ![]() Sabahı zor etti ![]() Şafaktan sonra, günün ilk ışıklarıyla birlikte bağa gitti ![]() Baktı ki ne görsün! Bir bülbül, güle konmuş, hoyratça yapraklarını yoluyor ![]() Bağcı dehşet içinde olup biteni seyretti bir süre ![]() Bülbülü yakalamak için çok uğraştı ![]() Fakat kaçırdı ![]() Ertesi Gün, bülbül yine aynı güle konmuş, kalan yapraklarını yolmuştu ![]() Bağcı bu kez de bülbülü kaçırdı ![]() Artık kararını vermişti ![]() Bir tuzak kuracaktı bülbüle ![]() Ustaca hazırladı tuzağı ![]() Bülbül geldi yine ağaca konmak için, bir güzel tuzağa düştü, bağcı alıp eve götürdü, kafese hapsetti ![]() Bağcı ertesi Gün bülbülü kafeste bırakarak bağına gitti ![]() Akşam dönüp geldiğinde ağlıyordu bülbül ![]() Ben sana ne yaptım da beni buraya hapsediyorsun? Sesimi beğendiysen kafese koymana gerek yok, ben zaten senin bahçenin bülbülüydüm? Bağcı: Sen dedi, kızgın kızgın; benim en güzel gülümü yoldun ![]() Bülbül: Nasıl olsa, birkaç gün sonra kendisi solacaktı, yaprağını dökecekti dedi ![]() Bağcı baktı doğru söylüyor bülbül? Kızgınlığı geçti, acıyarak serbest bıraktı onu ![]() Bülbül pencereye kondu, uçmadan önce: Beni özgür bıraktın? Çok teşekkür ederim ![]() Ben de buna karşılık bir sır söyleyeceğim ![]() Bağının kuzey ucunda, o büyük dut ağacının yanında bir hazine gizli ![]() Sonra kanatlanarak gözden kayboldu ![]() Bağcı, başlangıçta inanmadı kuşun söylediğine ![]() Sonra içine bir kuşkudur düştü ![]() ?Belki doğrudur? diyerek kazdı bülbülün sözünü ettiği yeri ![]() Kazdı ki ne görsün? Büyük bir küp, içi dolu altın ![]() Ertesi gün bülbül yine bağdaydı ![]() Bağcı, bülbüle: Bir şeyi dedi, çok merak ediyorum ![]() Neyi? dedi bülbül ![]() Sen hazinenin yerini bildin de, tuzağı nasıl fark edemedin? Bülbül cevap verdi: Kurduğun tuzak, kaza ve kaderin önüme sürdüğü bir araçtı ![]() Bu gibi durumlarda hikmet gözü kapanır insanın, göremez? Ne kadar gözü açık olsa da farkına varamaz? |
![]() |
![]() |
|