|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alametleri, beşiktaşlı, efendi, ksain, yahya |
![]() |
Beşiktaşlı Yahya Efendi (Ksa)'İn Alametleri... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beşiktaşlı Yahya Efendi (Ksa)'İn Alametleri...Bir gün cihan padişahı Kanunî’nin saltanat kayığı dergâhın iskelesine yanaşarak Yahyâ Efendi’yi alır ve Boğaz’ın derin mavi sularına açılarak bir müddet dolaşırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Hünkâr ve maiyyetinin yerlerini almalarından sonra güreşler başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu duyan pehlivan istihza ile kahkaha atarak kendisine yapılan bu teklifi kabul ettiğini bildirir ![]() ![]() ![]() ![]() Hamle üzerine hamle yapan Avrupalı pehlivan damarları şişmiş , kan ter içinde burnundan soluyarak ‘’olmuyor ,benim gücüm bir türlü sana yetmiyor’’ der ![]() Hamle üzerine hamle yapan Avrupalı pehlivan damarları şişmiş , kan ter içinde burnundan soluyarak ‘’olmuyor ,benim gücüm bir türlü sana yetmiyor’’ der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beşiktaşlı Yahya Efendi (Ksa)'İn Alametleri...Ortaköy semtinde işinin ehli hristiyan bir terzi vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Terzi postun ucunu kaldırıp oraya bırakılmış olan parayı alınca gözleri şaşkınlıktan hayretle açılır ![]() ![]() ![]() ![]() Yine bir başka gün Şeyh Efendi’ye diktiği başka bir elbiseyi getirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Terzi daha fazla dayanamayarak: ‘’ Tamam,bildim, sen Allah’ın velî bir kulusun ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beşiktaşlı Yahya Efendi (Ksa)'İn Alametleri...Bir gün cihân pâdişâhı Kânûnî Sultan Süleymân Han, Yahyâ Efendi hazretlerine bir hatt-ı şerîf gönderdi ve; “Ağabey! Sen ilâhî sırlara vâkıfsın, bilirsin ![]() ![]() Nesli kesilip yok mu olacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derhal bir kayık hazırlanmasını emretti ve bu bilmece sözün mânâsını anlamak için Yahyâ Efendinin dergâhına geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neslinin o zaman yok olmasından korkulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beşiktaşlı Yahya Efendi (Ksa)'İn Alametleri...Yahya Efendi dergahı’nın arkasındaki tepelerde (Yıldız Parkı civarı) koyunlarını otlatan Balaban isminde bir rum çocuğu vardı ![]() ![]() ![]() Dergahta bulunan mürid ler bütün aramalara rağmen koyunları bulamazlar ve durumu Yahya Efendiye iletirler, bunun üzerine Yahya Efendi Balabanı huzura çağararak koyunların nasıl kaçtığını anlatmasını ister çocukta hem telaşlı hem de endişeli bir şekilde olan biteni Yahya Efendi ye anlatır ![]() Yahya Efendi: ‘’ İşte sana tereyağı mumlu bal ve taze nan, İstersen yağa ban,istersen balaban… ![]() Sözleriyle Balaban’a ikram ve iltifatta bulunur,bu sözler o kadar çok etkilemişti ki Yahya Efendiye birden ısınır ve ole sever ki onun yanından hiç ayrılmak istemez ![]() ![]() Balaban Yahya Efendi ye dönerek ‘’Koyunlarım sana kurban olsun kabul edersen burada kalmak ve Müslüman olmak istiyorum’’der ![]() ![]() Subh-dem iki ganem menzile mihman geldi Her görenler dediler tekkeye kurban geldi Kurd tabiatludan anı sakunun lutfeylen Hazmidüp dirler ana nimet-ı sübhen geldi Yolda çokdur çalıcı anları çaylak geldi Her ac olan ana der, derdime derman geldi Bir koyuna sığarır iki koyun niçeler Çeküp avurda yutar der bize ihsan geldi Yeticek arayu gider dolanur dağ u taşı Kakınup der bu araya şeytan geldi Ey ‘müderris ‘ ola gör ra’ı bugün bunlara sen Enbiya zümresi hep aleme çoban geldi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beşiktaşlı Yahya Efendi (Ksa)'İn Alametleri...Yalova’da bir imâm vardı ki, Yahyâ Efendiyi büyük bilir ve çok severdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Berâberce çıktılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yahyâ Efendi ona; “Ey İmâm Efendi! Dünyâ üzüntüsünü gönlüne sakın koyma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sâdece Allahü teâlânın ihsânı olarak bil!” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugüne kadar kimseye söylemedim ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beşiktaşlı Yahya Efendi (Ksa)'İn Alametleri...Yahyâ Efendinin torunu Azîz İbrâhim Efendi anlatır: “Dedemin yanında oturmuştum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bana; “Kapıyı çalan kimdir bir bak?” buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koynundan bir mektup çıkarıp verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beşiktaşlı Yahya Efendi (Ksa)'İn Alametleri...Yahyâ Efendinin sevdiklerinden Baba Tarak anlatır: “Balıkçı idim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gam ile doldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yahyâ Efendi bu sözü söyler söylemez denizin yüzü balıkla dolup kaynamaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra koşarak Yahyâ Efendi hazretlerinin huzûruna geldim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beşiktaşlı Yahya Efendi (Ksa)'İn Alametleri...Yahya Efendi’nin Hızır Aleyhisselam ile buluşup, görüşmeleri o devrin sultanı olan Kanuni’nin kulağına kadar gider ![]() ![]() Bunun üzerine Kanuni’nin ‘’Biz de kendisini bir görsek’’ demesi üzerine Yahya Efendi’de ‘’İnşallah o da olur sultanım’’ cevabını verir ![]() ![]() ![]() ![]() Kayık Kuruçeşme İskelesine yaklaştıkları sırada kayığa sonradan binen genç elini suya daldırarak yüzüğü denizden alır ve padişaha verir, Kanuni olan bitene bir anlam veremeden genç kıyaya çıkarak gözden kaybolur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beşiktaşlı Yahya Efendi (Ksa)'İn Alametleri...Yahya Efendi gemiciler tarafından çok sevilirdi, bunlardan bir rum gemici Trabzon’dan İstanbul’a gelirken Karadeniz’de fırtınaya yaklanır, fırtına gemiyi yaprak misali sallamakta iken rum gemici ellerini gökyüzüne kaldırarak ‘’Ey yüce Tanrım, bizi batmaktan kurtar, senin Trabzon’lu Yahya isminde çok sevdiğin bir kulun varmış, onun hürmetine bize yardım et merhamet et ![]() ![]() Sonunda fırtına diner gemi sağ salim İstanbul’a gelir ![]() ![]() ![]() Yahya Efendi’nin bu sözünü duyan müslümanlar hayretten dona kalırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat, asıl hayretler içinde olan rum gemicidir, getirdiği küpün ağzına kadar şarapla dolu olduğunu biliyordu ![]() ![]() Olup bitenlere bir anlam veremeyen ve daha fazla sabrdemeyen rum gemici gönlünün derinliklerinden gelen bir sesle haykırır’’Ey yol güneşi!İşte huzurunda müslüman oluyorum’’Eşhedü en la ilahe illahlah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resülü=ben kabul ve şahadet ederim ki,ilah yalnızca Allahtır,yine kabul ederim ki,Muhammed Allahın kulu ve rasülüdür’’ diyerek islamla müşerref olur ve o günden sonra bir daha Yahya Efendi’nin yanından ayrılmaz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|