![]() |
Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin En Ünlü MezeleriTürkiye'nin En Ünlü Mezeleri ![]() Türkiye Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Birol Toraman, Türk mutfağının en ünlü mezelerini belirledi ![]() Bir yemek şirketinin Ar-Ge departmanı yöneticiliğini de yürüten Toraman, misyonunun, halen bulunduğu yörelerde uygulanan ve o bölgenin dışına pek çıkamamış yemekleri araştırıp, tanıtıp geliştirmek olduğunu söyledi ![]() Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu, bu nedenle balık tüketiminin yoğunluk taşıdığını ifade eden Toraman, "'Balığın yanında meze olarak ne yenir?' sorusu bu araştırmayı yapmama neden oldu ![]() ![]() ![]() Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinin, klasik Ege ve Akdeniz'e sahili olan ülkelerin mutfaklarıyla oldukça fazla benzerlik gösterdiğini belirten Toraman, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Çukurova bölgesinin yemeklerindeyse Türk-Arap sentezinin belirgin olduğunu söyledi ![]() Toraman'a göre, Ege'de yeşilliğin bol kullanıldığı salata ve mezelerin, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu mutfağındaysa baharatlı ve sebzeli mezeler ön planda ![]() Araştırmacının belirlediği, Türkiye'nin en lezzetli ve ünlü mezeleri şöyle: ![]() ![]() ![]() 1- Baharatlı Zeytin Salatası ![]() Malzemeler
Her zeytin tanesine keskin bir bıçakla uzunlamasına dört çizik atın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Cevizli Kısır ![]() Malzemeler
Taze soğan,maydanoz,naneyi yıkayıp incecik kıyın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Antep Salatası Malzemeler
Yapılışı Domates, kurusoğan, sarımsak, maydanoz ve yeşil biber ince ince doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4-Avukma ![]() Malzemeler
Yapılışı Soğanları soyup ince ince kıyalım sonra tuzla iyice ovalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5-Babagannuş ![]() Malzemeler
Patlıcanları, domatesleri ve çarliston biberleri közleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarımsakları soyup ezin ![]() ![]() ![]() ![]() Tereyağını bir tavaya alıp eritin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri6- Çiğ Köfte ![]() Malzemeler
Kuru soğan, salça ve isotun yarısını yarım su bardağı su ile islatarak karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() Kıymayı ve kalan isotu 1/2 (yarım) su bardağı su ve 1,5 çay bardağı limon ile ayrı bir yerde yoğurulur ve bulgurla birleştirilir ![]() ![]() Son olarak İnce ince kıyılmış olan yeşil soğan, sarımsak, maydanoz ve 1,5 çay bardağı limon suyu ilave edilerek karıştırılır ve servis yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7- Rokalı Patates Mücver ![]() Malzemeler
Havuç ve patateslerin kabuğunu soyup rendeleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8- Mısır Mücver ![]() İçi için Malzemeler
Yumurta, tuz ve karabiberi bir kâsede çırpın ![]() ![]() Rendelenmiş kaşarpeyniri ve mısır tanelerini unlu karışıma ilave edip karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mücverleri kâğıt havlu üzerine alıp yağını süzdürün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9- Soğan Kesesinde Piyaz ![]() Malzemeler
Kuru fasulyeleri akşamdan ıslatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra taze soğanı temizleyip kıyalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Servis tabağına alalım ve 5 dakika dinlendirdikten sonra servis yapalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 10- Fasulye Mücver ![]() Malzemeler
Fasulyeler çok ince şekilde doğranıp kaynar suda 3 – 4 dakika haşlanır soğutulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri11- Isırgan Otu ![]() İçi için Malzemeler
Isırgan otunu temizledikten sonra haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12- Kabak Kayığı ![]() Malzemeler
Kabaklarımızı yıkayıp kuruladıktan sonra ortadan uzunlamasına 2 ye bölüm haşlama yapıcamız tencereye alalım ![]() ![]() ![]() Bir tavada kıymamızı suyu çekene kadar kavuralım ![]() ![]() sotelemeye devam edelim ![]() ![]() ![]() ![]() Sosumuz için bir kaşık yağı tavamıza alıp sarımsağı önce soteleyim ince doğradımız domatesi ekleyip biraz sıcak ekleyip kaynayınca alıp borcama ekleyelim ![]() ![]() ![]() ![]() yemeğimiz servise hazır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 13- Cevizli Biber ![]() Malzemeler
Başbiber sıcak suda 20 dakika kadar bekletilip yumuşaması sağlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 14- Muammara ![]() Malzemeler
Taze soğanı ve maydanozu ince ince kıyın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 15- Nar Ekşili Acılı Ezme Salatası ![]() Malzemeler
Domates ve soğanı soyup bıçakla kıyın ![]() ![]() Domates, soğan, maydanoz, nar ekşisi, sumak, 1 tutam kimyon, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve kırmızı pulbiberi derin bir kâsede çatalla ezerek karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 16- Zeytin Piyazı ![]() Malzemeler
Bir kapta yeşil, siyah zeytin, patates, taze soğan, maydanoz, zeytinyağı, tuz, nar ekşisi, limon suyu, pul biber, cevizi koyun harmanlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 17- Patlıcan İle Yaprak Sarma ![]() Malzemeler
Kuru patlıcanları, kaynar suya koyup çatal geçecek şekilde haşlıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavuruyoruz, salçaları ilave edilip iyice karıştırıyoruz… Yıkanmış pirinci ekliyoruz ve hafifçe kavuruyoruz… Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde diziyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 18- Baharat Soslu Mısırlı Antre ![]() Malzemeler
Sos için gereken malzemeleri bir kavanoza alıp ağzını kapatın ve çalkalayıp buzdolabına koyun ![]() ![]() ![]() Fırını 180 dereceye ayarlayın ![]() ![]() ![]() ![]() Mısırlı karışımın üzerine pırasayı ilave edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19- Deniz Börülcesi ![]() Malzemeler
Bağ halinde satılan deniz börülcelerin, çamurlu olan kök kısımlarını kesip atın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Börülcelerin içinde çok sert dalları olduğundan, bitkiyi yemek için bu dallardan ayırmamız gerekmekte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri20- Kereviz Salatası ![]() Malzemeler
Rendelediğimiz kerevizin üzerine limon suyunu dökerek suyu çıkana kadar bu karılımı sıkın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 21- Humus ![]() Malzemeler
Nohutları yıkayıp, süzülmeye bırakın ![]() ![]() ![]() ![]() Küçük bir sahanda tereyağını eritin, dolma fıstıklarını ekleyip pembeleşinceye kadar çevirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 22- Ebegümeci ![]() Malzemeler
Bir kap içinde yağla kıyılmış soğan kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 23- Çerkez Tavuğu ![]() Malzemeler
Tavuk göğüslerini haşlayarak küçük parçalar haline getirin üzerine ceviz içini ve mayonezi ekleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 24- Mantarlı Bohça ![]() Malzemeler
İç harcı hazırlayacağınız tavaya zeytinyağını ve rendelenmiş soğanı ekleyin ve kavurun ![]() ![]() En son olarak da bezelyeyi, kullanacaksanız közlenmiş biberlerinizi ekleyin ![]() ![]() İlk yufkayı serdikten sonra, ıslatmak için hazırladığınız harçtan sürün ve ikinci yufkayı serin ![]() ![]() ![]() ![]() Börekleri tepsiye dizdikten sonra üstlerine yumurta ve yağlı karışımdan sürün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 25- Yeşil Mercimekli Lahana Sarması ![]() Malzemeler
Lahanayı temizleyip yapraklarını ayırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Domates ve salçayı ekleyip 5 dakika pişirin ![]() ![]() ![]() Mercimekli harcı yaprakların üzerine paylaştırıp üçgen şeklinde sarın ![]() ![]() Üzerine hazırladığınız sarmaları dizin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 26- Ispanak Tarator ![]() Malzemeler
Ispanak yapraklarını temizleyip haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 27- Şakşuka ![]() Malzemeler
Patlıcanların üzerine tuz serpin, 30 dakika dinlendirip bol su ile yıkayın ve kurulayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 28- Zeytinli Patates Salatası ![]() Malzemeler
İlk olarak haşlanmış patatesler rendelenerek karıştırma kabına alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 29- Kestaneli Lahana Sarması ![]() Malzemeler
Lahana yapraklarını yırtmadan ayıklayıp kaynar suya atın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soğan ve fıstıkları 1 su bardağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar, kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lahana yapraklarının içlerine harç koyup sarın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarmaları kaynayıncaya kadar hızlı, kaynamaya başlayınca kısık ateşte, suyu çekilinceye kadar pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 30- Kabak İle Havuç Tarator ![]() Malzemeler
Kabak ve havuçları rendeleyip hafif yağda kavuruyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin En Ünlü Mezeleri31- Rokalı Haydari ![]() Malzemeler
Rokayı ince ince kıyın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 32-Enginar Salatası ![]() Malzemeler
Enginari limonlu suda haslayip suyunu süzün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 33- Pirinçli İmam Bayıldı ![]() Malzemeler
Patlıcanlardan 5 tanesinin kabuklarını alacalı soyun ![]() ![]() Patlıcanları kızartın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 34- Zeytin Yağlı Elma Dolması ![]() Malzemeler
Rendelenmis soganlari, fistiklarla birlikte zeytinyaginda pembelesinceye kadar kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elmalari sivri uçlu ince bir biçakla oyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 35- Patatesli Pazı Sarma ![]() Malzemeler
Ön hazırlık olarak temizlenmiş ve yıkanmış pazıları sıcak suya batırıp, birkaç dakika bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 36- Cevizli Tarator ![]() Malzemeler
Havanda dövdüğümüz cevizleri, kabuklarını çıkarıp, suda ıslattığımız ve suyunu iyice sıktığımız ekmekler ile karıştıralım ve tekrar havanda dövelim ![]() Dövmeye devam ederken, 5-6 damla sirkeyi ve zeytinyağının tamamını akıtalım ![]() Yeterince tuzu ve dövdüğümüz sarımsak ile karıştırdığımız kalan sirkeyi koyarak, iyice karıştıralım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 37- Çökelek Salatası ![]() Malzemeler
Domateslerin kabukları soyulup küçük küpler halinde doğranacak, soğan, yeşil biber, maydanoz, nane, taze soğan ince doğranılacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 38- Nohut Kroket ![]() Malzemeler
Haşlanmış nohutları püre haline getirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 39- Barbunya Pilaki ![]() Malzemeler
Tencerenize zeytinyağını alın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kapağını açmadan tüm sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 40- Piyaz ![]() Malzemeler
Kuru fasulyeyi akşamdan bol suda ıslatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|