08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Rakılık Mezeler
 
Rakılık Mezeler
Gavurdağı Salatası
Malzemeler
1 Adet orta boy kuru soğan
5-6 Adet özenle seçilmiş kırmızı, kokulu domates
1/4 Demet maydanoz
1 Avuç dolusu dişe gelir şekilde parçalanmış ceviz
1-2 Adet Sivri biber
Nar ekşisi
Zeytin yağı
Yapılışı
Soğan ve kabukları soyulmuş domatesler küp küp doğranır Biberler ince ince dilinir, maydanozlar kıyılır, cevizler kırılır Hepsi bir güzel tuz ve zeytinyağı da katılarak harmanlanır Üzerine arzunuz kadar nar ekşisi agezdirilerek servis edilir Arzu ederseniz resimdeki gibi servis tabağının kenarına kıvırcık da koyabilirsiniz
 

Acılı Fasulye Ezmesi
Malzemeler
1 su bardağı kuru fasulye
2 tatlı kaşıgı acılı biber salçası
kaşar peynir rendesi
2 diş dövülmüş sarımsak
yarım çay bardagı zeytin yağı
pul biber
kekik
tuz
Hazırlanışı
Kuru fasülyeyi tuzsuz sıcak su koyarak, düdüklü tencerede iyice haşlayın Mutfak robotuna salça ,kekik, sarımsak, zeytinyağ, pul biber,tuz koyup çırpın Bunların üzerine,haşlanmış ve suyu süzülmüş fasülyeyi katıp, püre kıvamına getirin
Ekmekleri ızgarada hafif kızartıp, bu karışımı sürün,üstüne kaşar peynir rendesi serpip ,fırında biraz pişirin Bu ekmekleri ızgara et yanında sunup, servis yapın
 

Barbunya Plaki
Malzemeler
1 su bardağı kuru barbunya,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 adet orta boy soğan,
1 adet havuç,
1 adet orta boy patates,
Yarım demet maydanoz,
1 çay kaşığı şeker,
1 adet limon
Hazırlanışı
Barbunyayı kolay ve çabuk pişmesini sağlamak için bir gece suda bekletelim Kullanmadan önce de bol suda tekrar yıkayalım Önce yemeklik doğradığımız soğanları pembeleşinceye dek zeytinyağı ile kavuralım Sonra küçük küpler halinde doğradığımız havucu ve patatesi, barbunyalarımızı, 1 çay kaşığı toz şekeri ve 2 bardak suyu da ekleyip düdüklü tencerede 20 dakika veya normal tencerede 30-35 dakika pişirelim Piştikten sonra ağız tadımıza göre 1 veya 2 tatlı kaşığı tuzu da katıp servis tabaklarına alalım Üzerine limon sıkıp, ince kıyılmış maydanozla süsleyelim Sıcak veya soğuk olarak servis yapılabilir
 
Biber Yoğurtlama
Malzemeler
1 kilo çarliston biber
2 adet yumurta
2-3 kaşık mayonez
Yeteri kadar yoğurt
Tuz Ayçiçek veya Tereyağı
Kırmızı biber
2-3 diş sarımsak
Hazırlanışı
Biberleri ayıklayıp temizledikten sonra cok ince halka seklinde doğrayın Bir tavada yağı kızdırıp içine biberleri dökün ve penbeleşinceye kadar kavurun Pembeleşen biberlerin üzerine yumurtaları kırıp iki üç dakika karıştırın biberleri servis tabağına alıp üzerine yoğurt, mayonez, ve sarımsaktan hazırladığınız sosu dökelim en son olarak tavada kızdırdığımız yağı ve kırmızı biberi üzerine gezdirip servis yapabiliriz
 

Domates Soslu Patlıcan Kızartması (4 Kişilik)
Malzemeler
3 adet patlıcan
Kızartmak için: sıvı yağ
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı domates püresi
Tuz
Hazırlanışı
3 adet patlıcanı küp şeklinde doğrayın Tuzla ovup yıkayın Kurulayıp kızgın yağda kızartın
2 çorba kaşığı sıvı yağı bir kaba alın 1 çorba kaşığı domates püresini içine koyup, karıştırın Bir taşım kaynatın Patlıcan kızartmasının üzerine dökün
 

Haydari (5 Kişilik)
Malzemeler
1 Su Bardağı Süzme Yoğurt
3 Çorba Kaşığı Beyaz Peynir Rendesi
3 Diş sarımsak
Kimyon
Tuz
Kuru Nane
1 Fincan zeytinyağı
Üzerine serpmek için Kırmızıbiber
Sivribiber (Arzuya göre)
Hazırlanışı
Sarımsağı ezelim Beyaz peynir rendesi, süzme yoğurt, nane, zeytinyağı, kimyon ve tuzla beraber karıştıralım
Arzuya göre sivri biberleri ince ince kıyıp ilave edelim Üzerine kırmızı biber serperek servis yapalım
 

Kabak Graten
Malzemeler
4 adet kabak
3 corba kaşık tereyağı veya margarin
2 kaşık un
2 bardak süt
100 gr Kaşar peyniri
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı
1 Kabakları iri iri doğrayın, geniş bir tencerede az tuzlu suda 3-4 dakkika haşlayın
2 Tencereden alıp süzgeçe koyun
3 Bir tencerede tereyağını eritin unu ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun 
4 Çırpma teli yardımı ile, sütü yavaş yavaş ilave edin Tuz ve karabiber ilave edin Sürekli karıştırarak 5-6 dakkika pişirin 
5 Suyu süzülmüş kabakları bir çatal yardımıyla biraz ezin
6 Daha sonra fırına dayanıklı cam bir kaba yerleştirin Üzerine hazırladığınız sosu dökün Üzerine Kaşarpeyniri rendesi serpiştirin ve önceden ısıltılmış fırınızın orta rafına yerleştirin Üzeri kızarana kadar fırında bekletin Sıcak olarak servis yapın
 

Acılı Ezme
Malzemeler
·3 kuru soğan
·2 diş sarımsak
·4 çarliston biber
·5 kırmızı biber
·2 domates
·1 çorba k domates salçası
·1 çorba k biber salçası
·1 limon
·maydanoz
·taze nane
·pul biber
·zeytinyağı
·tuz
Hazırlanışı
Kuru soğanı,biberi,kırmızı biber,domatesi ve sarımsağı çok minik olarak kesin Tüm malzemeleri biber ve domates salçasını ilave edip tüm malzemeleri parçalayıcıdan geçirip ezme kıvamına getirin
Servis tabağına ezmeyi alın Üzerine limon zeytinyağı ilave edin Taze nane ile ekleyio servis edin
 

Humus
Malzemeler
1 5 bardak nohut
Yarım bardak tahin
Yarım bardak zeytinyağ
3 çay kaşığı kırmızı biber
4-5 diş sarımsak
3 limon
(üzeri için: zeytin, turşu, maydanoz)
Tuz
Hazırlanışı
Nohut ayıklanıp akşamdan ıslatılır İyice haşlanıp kabukları alınır Ceviz makinasından geçirilir veya havanda dövülür Porselen bir kaseye alınıp, tahin, dövülmüş sarımsak, kırmızı biber, tuz konur Azar azar zeytinyağ ve limon suyu ilave edilir Tabağa yerleştirilip limon dilimleri, zeytin, maydanoz yaprakları ve turşu ile süslenir
|
|
|