Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bayramda, neyi, yemeli

Bayramda Neyi Nasıl Yemeli?

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bayramda Neyi Nasıl Yemeli?



Bayram geliyor ve et yeme oranı artıyor, şekerler-çikolatalar ortaya çıkıyor Düzensiz beslenme mide problemlerini doğuruyor ve kilo almanıza neden oluyor Bu süreçte beslenmenize daha fazla dikkat etmeniz gerekecek






Diyetisyen Ayşe Korkmaz, ailesinde kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik sorunlar olanların; gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunanların ve ileri yaşlardakilerin bayram beslenmesine daha fazla dikkat etmesini öneriyor
Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih etmek ve pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama yöntemini kullanmak gerektiğini belirten Korkmaz, “Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemeli ve pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağlar kullanılmamalı İçerisindeki doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı et yanında, dengeli bir karışım sağlamak için az zeytinyağı konulmuş salata dengeyi sağlayabilir” diyor ve et tüketiminde dikkat edilecek diğer noktaları şöyle sıralıyor:

Kavurmaya yağ koymayın, sakatatı kontrollü tüketin

“Ülkemizde kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olduğundan ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur Mangal sırasında etlerin kömürleşmemesine, dışı pişen, içi çiğ kalan etlere dikkat edilmelidir Ayrıca yüksek risk taşıyor olmasından dolayı çiğ köfte tüketiminden kaçınılmalı Kurban bayramlarında genelde sakatat tüketimi de arttığı için özellikle kolesterolü ve kalp-damar hastalığı riski yüksek olan kişilerin sakatat tüketiminden kaçınmaları gerekiyor


Bayram beslenmesinde dikkay etmeniz gerekenler

1 Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır Aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmeli

2 Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgara veya haşlama tercih edilmeli

3 Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmeli

4 Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılar tadımlık miktarlarda yenmeli Bir sonraki yapacağınız ziyarette yine ikram yapılacağı ve bunun büyük olasılıkla tatlı olacağı unutulmamalı

5 Ayrıca çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir

6 Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli

7 Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketilir Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikâyetlere neden olur Bu nedenle alternatif olarak kuru meyveleri tercih edebilir

8 Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdır


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.