![]() |
Bir Lezzet Aşkı... Çikolata |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bir Lezzet Aşkı... Çikolata![]() Yaklaşık 6 milyon tonluk tüketim hacmi ve 54 milyar dolarlık cirosu ile çikolata pazarı; dünyadaki en büyük gıda pazarlarından biri ![]() ![]() ![]() Beyni mutlu ettiği, kalbi rahatlattığı, dişleri koruduğu ve tansiyona iyi geldiği ifade edilen bilimsel çalışmalar bir yana; çikolatanın bugün dünyanın en sevilen gıda maddelerinden biri olduğu kabul ediliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Çikolata'nın tarihteki yolculuğu Çikolatanın ana maddesini oluşturan kakao çekirdekleri ilk kez 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çikolata Çikolata; kakao yağı, şeker ve çikolata tipine göre kakao kütlesi ve/veya toz kakao, süt ve/veya süt tozu ve çeşni maddeleri, ayrıca katkı maddelerinin de ilavesi ile tekniğine uygun şekilde hazırlanıp kalıplanarak elde edilen bir üründür ![]() ![]() Çikolatalar; bitter çikolata, sütlü çikolata, beyaz çikolata olmak üzere üç tiptedirler ![]() * Bitter çikolata; şeker, kakao yağı ve kakao kitlesiyle, * Sütlü çikolata; bunlara süt tozu ilavesiyle, fakat kakao kitlesi daha düşük olarak, * Beyaz çikolata ise; şeker, kakao yağı ve süt tozu ile imal edilir ![]() Çikolata fabrikalarında üretim Kakao çekirdekleri bir süre mayalandırıldıktan sonra kurutulup kavrulur, kabuklarından ayrıştırılarak öğütülür ![]() ![]() ![]() ![]() Çikolatayı karşı konulmaz yapan ne? Çikolatanın içerdiği Phenethylamine(PEA) sinir sistemini uyarır, ağrıları dindirir ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() Bir lezzet aşkı; çikolata Çikolatada; kakao antioksidanları, karbonhidratlar, yüksek miktarda bitkisel protein, potasyum ve magnezyum; az miktarda kalsiyum ve tuz; demir zerreleri; A vitamini, B1 (tiamin) B2 (riboflavin), D, E vitaminleri ve kafein bulunur ![]() ![]() ![]() Bilim adamları, çikolatanın kakaodan kaynaklanan ve serbest radikallere karşı savaşan çok güçlü doğal antioksidanlar içermesi nedeniyle kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığını belirtirken siyah çikolatanın, tansiyonu düşürebildiği ve kan dolaşımına farklı faydaları olduğu yaklaşık 20 yıldır biliniyor ![]() American Heart Association'ın da onayladığı bir araştırma, sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak tüketilecek bir parça çikolatanın veya içilecek sıcak çikolatanın insan sağlığı için iyi olduğunu vurguluyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|