![]() |
Sevilmeye layık olmak.... |
![]() |
![]() |
#1 |
kutlubyr
|
![]() Sevilmeye layık olmak....Sevilmeye layık olmak ![]() ![]() ![]() ![]() Kaliforniya'da Long Beach şehrindeki Eyalet Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak ders verirken, aynı sömestrde benim iki dersimi alan bir kız öğrencim dikkatimi çekmeye başlamıştı ![]() özelliklerinin farkına varmıştım: Her şeyden önce çok güzel bir kızdı; gözüm gayri ihtiyari ona gidiyordu ![]() öğrenciydi; bütün sınav ve ödevlerde en yüksek notu o alıyordu ![]() Ayrıca, çok hanımefendi, çok nezih bir kişiliği vardı ![]() pikniğinde kız öğrencimin nişanlısıyla tanıştım ve itiraf edeyim, ilk aklımdan geçen, 'Armudun iyisini ayılar yer' düşüncesi oldu ![]() özelliklerini saydığım o güzel kızın bana tanıştırdığı erkek, yirmi yedi-yirmi sekiz yaşlarında, saçı biraz dökülmüş, şişman denecek kadar toplu, çirkin, kısa boylu biriydi ![]() Bu kişiye parası için yüz vermiş olabileceğini düşündüm ![]() öğrendim ki, bu genç adamın parasal gücü yok; başka bir üniversitenin psikolojik danışmanlık bölümünde doktora öğrencisi olarak okula devam ediyor ve ileride akademisyen olarak kariyer yapıp profesör olmak istiyor ![]() Acaba benim güzel öğrencim bu adamda ne bulmuştu? Bir hafta sonra ders çıkışı koridorda öğrencimin yanına yaklaştım ve Sally adıyla anacağım öğrencimle aramızda şöyle bir konuşma geçti: 'Sally, nişanlınla nasıl tanıştığınızı merak ediyorum? 'Bir kilise faaliyetinde aynı komitede çalıştık; o zaman tanıdım kendisini ' 'Nesi seni etkiledi; hangi özelliklerini sevdin? Sally, bir Amerikalı olarak bu soruyu hiç beklemiyordu ![]() kültüründe, bu tür sorular kişinin mahremiyetine tecavüz olarak kabul edildiğinden pek sorulmaz ![]() Sally'nin mahremiyetine 'burnumu sokuyordum ![]() Şaşkınlığı geçince çok içten, gözlerinin içi gülerek, 'O şahane bir insan; o benim kahramanım! Ben ondan çok şeyler öğrendim' dedi ![]() O anda ilk hissettiğim şey kıskançlık duygusu oldu ![]() erkeğine, 'Sen benim kahramanımsın' duygusu içinde bakmasının erkeğe verilmiş en büyük hediye olduğunu hissettim ve anladım ![]() hayatım boyunca hiç almadığımı biliyordum ve o kişiyi kıskandım ![]() 'Nasıl yani?' dedim ![]() 'Frank bir yetimhanede büyümüş ![]() bildiği için, üniversite öğrencisi olunca, yetimhaneden iki çocuğa ağabeylik yapma kararı almış ![]() onlarla buluşup oynuyor, kitap okuyor, onları müzeye götürüyor ![]() Onların iyi gelişmesi için elinden geleni yapıyor ![]() hastanede yatıyor ve Frank şimdi akşamları hastanede kalıyor, geceleri ona bakıyor ![]() Yüzüme tokat yemiş gibi oldum ![]() ![]() ![]() yüksek eğitim düzeyine gelmiş biriydim ve karşımdakini hala dış görünüşe göre yargılıyor ve onu 'ayı' olarak görüyordum ![]() pislikten utandım ![]() ortamını merak etmeye başladım ![]() baktığım zaman ben neden, 'Armudun iyisini ayılar yer' diye düşündüm? Çünkü ben, içinde yetiştiğim ortamda sık sık bu benzetmeyi duyarak büyümüştüm ![]() içinde yetiştiği ortam da onu öyle etkilemiş olmalıydı ![]() Birkaç hafta sonra Sally'e, ailesinin nerede oturduğunu sordum ![]() Angeles'in üç yüz elli km kuzeyindeki bir kasabada oturuyorlarmış ![]() Onun ailesiyle tanışmak istediğimi, bunu mümkün olup olamayacağını sordum ![]() isteyeceklerdir,' dedi ve iki gün sonra, 'Ailemle konuştum; sizinle tanışmaktan mutlu olacaklarını söylediler,' dedi ![]() San Francisco'ya gidecektim, Sally'nin ailesinin yaşadığı kasaba yolumun üstündeydi, onlara uğrayabilir, onlarla tanıştıktan sonra yoluma devam edebilirdim ![]() Bu planımı Sally'e söylediğimde Sally, 'O gün ben de aileme gidecektim; isterseniz beraber gidebiliriz,' dedi ![]() verdi ![]() ![]() Beach'ten sabahın altısında yola çıktık ve dokuz buçuk civarında Sally'nin ağabeyi Brian'ın evine vardık ![]() buluşmamızı uygun görmüş ![]() ![]() ufağı dört yaş civarında dört çocuğu vardı ![]() Ziyaret ettiğim bu güleryüzlü sıcak ailede, iki olay gerçekten dikkatimi çekti ![]() torunlarıyla konuşurken onların göz hizalarına inmesiydi ![]() doğal yapıyordu ki, artık farkına varılmadan yapılan bir davranış olduğu belliydi ![]() konuştuğunu sordum ![]() babasının, onunla göz hizasına inerek mi konuştuğunu sordum ![]() biz böyle biliyoruz ![]() de kendi çocuklarımla böyle konuşacağım ![]() ![]() Tüylerim diken diken oldu ![]() psikolojisi benim uzmanlık alanımdı ama üç çocuğumdan hiçbiriyle göz hizasına inerek konuştuğumu hatırlamıyordum ![]() kendime kızmaktan da vazgeçtim, beni yetiştirenlere kızdım ![]() onlara kızmaktan da vazgeçtim ve bütün nesilleri yetiştiren kültür ortamına kızdım ![]() öğrenme fırsatından yararlanmaya karar verdim ![]() çökerek konuşan dede George'a 'Beyefendi, çocukların göz hizasına inerek konuşuyorsunuz!' dedim ![]() 'Tabii, onlar küçük insanlar!' yanıtını verdi ![]() ki, bu bakış sanki 'Bu kadar doğal bir şey ki, herhalde bunu herkes yapıyordur; sen yapmıyor musun?' diyordu ![]() O bakışa karşı bütün yaptığım, mahcup bir gülümseme oldu ![]() Bu güleryüzlü sıcak ailede dikkatimi çeken ikinci olay, Sally'nin ağabeyi Brian'ın davranışı oldu ![]() yapan, oldukça varlıklı biriydi ![]() havuzundan, çiftliklerinden, arabalarının türünden ailenin zenginliği belli oluyordu ![]() çaldı ve Brian bir süre telefonla konuştu ![]() Koreli bir işadamı Los Anegeles'ta imiş, kendisiyle görüşmek için helikopterle saat 14'te gelmek istiyormuş ![]() olduğunu söyleyerek bu teklifi reddetmiş olan Brian, bize durumu şöyle açıkladı: 'Dört çocuğum var ve her hafta biriyle dört saat başbaşa geçiririm ![]() ![]() çok çabuk büyüyorlar, eğer dikkat etmezsen, bir bakıyorsun, büyümüşler ve onlarla beraber zaman geçirme olanağı kaybolmuş ![]() Brian'ın yaşam vizyonunu sormadım, ama davranışından nelere öncelik verdiği belli oluyordu ![]() önemliydi ![]() bir 'keşke' olmayacak ![]() Sally'e sordum: 'Baban seninle randevulaşır mıydı?' 'Evet', dedi, 'yalnız benimle değil, her çocuğuyla sırasıyla başbaşa zaman geçirirdi ![]() ![]() Benim çocuğumun da babası böyle yapacak!' ![]() biliyorsun?' diye sordum ![]() 'Biz Frank'le konuştuk' diye cevap verdi ![]() ![]() doğmadan çocuğun gelişme ortamıyla ilgili bir bilinç oluşmuştu ![]() Kendi çocuklarıma içim yandı ![]() karmaşıklığını, evlendiğim kıza ettiğim eziyetleri ve ondan da acısı, kendi yavrularıma çektirdiğim acıları düşündüm ![]() kendimin de acı çektiğini anladım ve bu sefer kendi çocukluğuma içim yandı ![]() ![]() olarak ülkemin tüm çocuklarına içim yandı ![]() Yine kimseye kızamayacağımı anlayınca, 'bundan sonra ne yapabilirimle ilgili düşünmeye karar verdim ![]() verdiğim seminerler, hazırladığım televizyon programları, 'Ne yapabilirim?' sorusuna verdiğim yanıtların öğeleridir ![]() içinde yetiştiği ortamı görmüş ve anlamış biri olarak onun davranışlarına şimdi daha iyi anlam verebiliyorum ![]() yetiştiği ailede, varoluşun beş boyutunu da doya doya yaşayabilmişti ![]() Çocuğun hizasına inerek onunla göz göze konuştuğunuz zaman çocuk, 'Sen varsın, sen doğalsın, sen değerlisin, sen güçlüsün ve sen sevilmeye layıksın', mesajı alır ve çocuğun CAN'ı beslenir ![]() Çocuğuyla randevusuna sadık kalan baba, 'Seninle zaman geçirmek istiyorum, seni özledim', mesajını güçlü olarak verir ![]() zihinsel olarak değil, sezgisel olarak alır ve aldığı bu sezgisel mesajlar sayesinde çocuğun hamuru, 'Ben sevilmeye layık biriyim!' diye yoğrulur ![]() Bir ana babanın çocuklarına verebileceği en büyük miras, varoluşun beş boyutunda beslenmiş ve buna inanmış güçlü bir CAN'dır ![]() Doğan Cüceloğlu |
![]() |
![]() |
Cevap : Sevilmeye layık olmak.... |
![]() |
![]() |
#2 |
gülgüzeli
![]() |
![]() Cevap : Sevilmeye layık olmak....Paylaşım için teşekkürler fakat konu yalnış yere açılmış,ilgili arkadaşlar farkettiklerinde taşırlar sanırım ![]()