Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1878, 1923, devriminin, efsaneleşmiş, meksika, pancho, villa, önderlerinden

Meksika Devrimi'nin Efsaneleşmiş Önderlerinden | Pancho Villa (1878 - 1923)

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Meksika Devrimi'nin Efsaneleşmiş Önderlerinden | Pancho Villa (1878 - 1923)

Pancho Villa (1878 - 1923)

Meksikalı devrimci, general, asi 1913 devriminde Zapata ile birlikte Huerta'ya karşı savaşmıştır

Meksika Devrimi'nin efsaneleşmiş önderlerinden biri olan Pancho Villa'nın asıl adı Doroteo Arango' dur Meksika'da San Juan del Rio'da doğdu, sonradan Francisco Villa adını aldı, ama daha çok Pancho Villa adıyla tanındı

Pancho Villa yoksul bir tarım işçisinin oğluydu Küçük yaşta babasını kaybetti 16 yaşındayken, çalıştığı çiftliğin sahiplerinden biri kız kardeşine saldırınca onu öldürdü ve dağa çıktı Gençliği dağlarda haydutluk yaparak geçti

1909'da Francisco Madero'nun diktatör Porfirio Dfaz'a karşı başlattığı devrimci savaşa katıldı Düzenli bir eğitim görmemiş olmasına karşın okuma yazma bilen Pancho Villa, savaş süresince başarılı bir asker ve örgütçü olarak öne çıktı Meksika Devrimi'nin başarıya ulaşmasından sonra da Madero'ya bağlılığını sürdürdü

Pancho Villa ve Eşi Luz Corral

1912'de devrime karşı bir ayaklanma başladı Pancho Villa'dan kuşkulanan General Victoriano Huerta onu ölüme mahkûm etti, Başkan Madero'yu ise tutuklattı Villa kaçarak Texas'a gitti Madero'nun öldürülmesi üzerine, Huerta'ya karşı mücadele etmek için geri döndü Kuzeyli işçi ve madencilerden, Kuzey Tümeni adı verilen bir askeri birlik oluşturdu Ardından devrimci önderlerden Emiliano Zapata ve Venustiano Carranza ile güçlerini birleştirdi Kazandığı askeri başarılar Pancho Villa'nınönemini ve gücünü artırdı 1913'te Chihuahua valisi oldu Sonraki yıl Huerta'ya karşı devrimci güçler kesin bir zafer kazandı Ne var ki, devrimin üç önderi arasında anlaşmazlıklar baş gösterdi Villa, Carranza'ya karşı Zapata ile birleşti

General Pancho Villa

Ülkenin önemli bir bölümünü denetimleri altında tutan iki önder, 1915'te Carranza'nın askerleri karşısında art arda yenilgilere uğrayarak kuzeydeki dağlara çekilmek zorunda kaldılar Pancho Villa, Kuzey Meksika'yı elinde tuttuğunu göstermek için 1916'da 16 ABDTiyi öldürdü ABD Başkanı Woodrow Wilson, Villa'yı yakalatmak ve cezalandırmak için bölgeye asker gönderdi Halk Villa'yı koruyarak onu ele vermedi

Torreon Muharebesinde Pancho Villa

Carranza yönetimde kaldığı sürece Pancho Villa ona karşı mücadeleyi sürdürdü 1920'de Carranza'nın devrilmesinden sonra yeni başkan Alvaro Obregön tarafından bağışlandı ve bir çiftliğe çekildi Ne var ki, bundan üç yıl sonra öldürüldü

Emiliano Zabata İle Birlikte

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com