![]() |
Neyzen Tevfik | 1879-1953 |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Neyzen Tevfik | 1879-1953Neyzen Tevfik (1879 - 1953) 24 Mart 1879’da Bodrum’da doğan Neyzen Tevfik’in asıl adı Tevfik Kolaylı’dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada okulu bırakan Neyzan Tevfik’i babası yatılı olarak “İzmir İdadisi”ne yazdırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1898 yılında babası medrese öğrenimi için Neyzen’i İstanbul'a gönderdi ve Fethiye Medresesi'ne yerleştirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun sayesinde Neyzen Tevfik Ahmet Mithat Efendi Muallim Naci Şair Şeyh Vasfi gibi edebiyatçılarla tanıştı ![]() ![]() ![]() 1900 yılında gramofon ticaretini ilk yapanlardan Gülistan Plâk Mağazası sahibi Hâfız Âşir Bey'le bir plâk doldurma girişimi oldu ![]() ![]() ![]() Öte yandan istibdata karşı olan gençlerle Sirkecideki İstasyon Gazinosu ve Güneş Kıraathanesi'nde bir araya gelir; yurt sorunlarına ilişkin ve istibdat karşıtı konuşmalar yaparlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serbest kaldıktan sonra kendisini Beyoğlu meyhanelerine attı ![]() ![]() ![]() Neyzen Tevfik'in Mısır'da geçen yıllarına ilişkin olarak gerçekle gerçek olmayanı birbirinden ayırmak neredeyse imkansız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neyzen Tevfik1910 yılında "sarıklı bir zâtın kızı olan Cemile hanımla" kardeşinin ve babasının karşı çıkmasına karşın annesinin ısrarı ile evlendi ve bir kızı oldu ![]() ![]() Tevfik herhangi bir meseleden dolayı Muhtar Paşa ile kavga etti ve askerden çıkarıldı ![]() ![]() ![]() ![]() 1919 yılında ilk kitabı “Hiç”i yayınlandı ![]() 1923 yılında Ankara'ya gitti ve kardeşi Şefik Kolaylı'nın yanında 4-5 ay kaldı ![]() ![]() 1924yılında arkadaşı Hasan Sâit Çelebi'nin de yardımları ile yazdıklarını “Azâb-ı Mukaddes” adı altında forma forma yayımlamaya kalkıştı ancak girişim başarılı olmadı ve iki formadan sonra noktalandı ![]() 1926yılında Atatürk'le tanışan Neyzen Tevfik 1927 yılında sa'ra nöbetleri ve alkol yüzünden artık sık sık gideceği Toptaşı Tımarhanesi ve Zeynep Kâmil Hastanesi'nde tedavi görmeye başladı ![]() 1928 yılında eski dostu Mehmet Akif'i görmek için tekrar Mısır'a gitti ve bir yıla yakın bir süre yanında kaldı ![]() 1930’lu yıllarda ekonomik destek olsun diye Vali ve Belediye Reisi Muhiddin Üstündağ'ın girişimi ile Konservatuvar'da görevlendirildi ![]() 1940’lı yıllarda doktoru olduğu kadar dostları da olan Mazhar Osman ve Rahmi Duman'ın aracılığı ve Valiliğin oluru ile Bakırköy Akıl Hastahanesi'nin 21 nolu koğuşu ona ayrıldı ![]() ![]() ![]() ![]() 9 Mart 1946'dabasın yararına düzenlenen bir konserde ney çaldı ve yaptığı taksimlerle izleyicileri büyüledi ![]() 1949 yılındadostlarından İhsan Ada Neyzen Tevfik'in eserlerini onun gözetimi altında “Azâb-ı Mukaddes” adı ile kitaplaştırdı ![]() 1951 yılında “Onu Affettim” adlı bir filmde önemli bir rolde gözüken Neyzen Tevfik “Ağlayan Şarkı” adlı bir başka filmde ise Suzan Yakar'la oynadı ![]() 1952 yılında arkadaşlarının ısrarı ile Şehir Komedi Tiyatrosu'nda jübilesini yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kim bilir belki de hiçlikten hepliğe… " Dinleyen her zerreye bir hitabim var benim Kainat isminde hiçten bir kitabim var benim ![]() Ya hitabimdan okursun ya kitabimdan beni, Yazdigim efsanede on alti bâbim var benim! Heyetimde müteffik magrible masrik,veche yok, Gayr-i mer'i zerrede bin aftabim var benim!" Neyzen Tevfik Saba Taksim |
![]() |
![]() |
![]() |
Neyzen Tevfik | 1879-1953 |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Neyzen Tevfik | 1879-1953Ne hayatı, ne dünyayı, ne de kendisini "hiç" kavramıyla ifade etmek değildi onun yaptığı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Atatürk Neyzen'in ününü duymuş olacak ki, çağırtmış köşküne sohbet etmişler, uzun uzun aşkla üflemiş Neyzen ![]() ![]() ![]() ![]() - Senin çok fazla içki içtiğini söylüyorlar, benim kadar içer misin ? Neyzen düşünüyor, içkinin hududu olmaz ![]() - Ne kadar içersiniz ? - İki tane kiloluk rakı içerim ![]() Ata kelimelere basa basa şu sözleri söylemiştir, Neyzen'in gözünü korkutmak istemiştir ![]() - Nasıl içersiniz ? - Canım ne isterse; susuz, mezesiz ![]() Neyzen: - Ben de iki kiloluk içerim ama, öyle içmem ![]() Neyzen'in arzusu ile ortaya kocaman bir emaye kase geliyor, iki kiloluk rakıyı neyzen kaseye boşaltıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neyzen kasedeki ekmekli rakıyı bitirdikten sonra "oh karnım doydu şimdi rahat rahat rakı içebiliriz" der bunun üzerine Ata: - Pes, pes, diye bağırarak ayağa fırlamış ve elleriyle yüzünü kapamış, ayrılırken de saygılarını sunmuştur ![]() ![]() ![]() ********* Neyzen Tevfik (1879-1953) "Birlikte yapilacak bir sey,ayri ayri bin seyden daha iyi ve degerlidir" "Taşı delen suyun gücü değil damlaların sürekliliğidir" "En çok söylenen yalan insanin kendi kendine söylediği yalandır" "Felsefemdir kitab-i imanim, Taparim kendi ruhumun sesine ![]() Secde eyler hakikatim her an Kalbim ates-i mukaddesine ![]() Neyzen Tevfik,keskin yergi ve küfürleri,yanindan eksik etmedigi ney'i,dilden dile dolasan nükte ve fikralari, saraylarla timarhaneler, kösklerler çöplükler arasinda akip giden hayati ve renkli kisiligi ile, benzersiz bir insandi ![]() ![]() ![]() ![]() "Secde kıldım sâkiye pîr-i mugan aşkına, Cân ü dilden kıble yaptım kûs-i meyhaneyi" ******** "Göründü memleketin iç yüzü,çöktüyse temel ![]() Şimdilik harice karşı yüzümüz olsa dahi ******** Yüzümüz yok bakacak kabrine ecdadimizin ![]() Tükürür zannederim çehremize,vatanin tarihi ![]() ******** "Hangi ıslahata basvursan düzelmez bu memleket, Bir giderse fiskirir bin mürtekib,bin muhtelis ![]() Kanli hendekler kazar devlete millet beynine, Saltanattan yadigar-i mel'anettir her ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal ile ilk kez Balikesir'de karsilasir ![]() --Ne büyük,kuvvetli ruhun var, dedi ![]() --Neyzen ne istersin ![]() --Sayende herseyim var,Tesekküer ederim ![]() --Bir sey iste canim! --Bir nüfus tezkeresi versinler,emrediniz ![]() Mustafa Kemal hayretle; "Senin nüfus tezkeren yokmu?" --Hayir,bundan evvel hükümet yoktu ki nüfus tezkerem olsun! Soyadi kanunundan sonra "Tapmaz" soyadini almissa da ![]() ![]() Geçim sikintisi içinde bulundugundan,Istanbul Belediye Konservatuari kadrosunda gösterilerek 40 Lira maas baglanir ![]() Konservatuara gitsede gitmesede bu bu ayligi alir ![]() ![]() ![]() ![]() Neyzen de sigara paketinin arkasina su dizeleri yazarak birakir ![]() " Bağrıma bir tekme savurdu vali Acısından avlu, dere, kir dar geldi Koşacaktım doğru mahkemeye fakat Bu teşebbüs yüce milliyetime ar geldi ![]() |
![]() |
![]() |
|