![]() |
Yunanistan'a Yardım - Kurtuluş Gemisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan'a Yardım - Kurtuluş Gemisi“Tarihte belki de hiçbir vapur, onun kadar umutla beklenmemiş, onun kadar sevinçle karşılanmamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurtuluş Gemisi 2 ![]() İkinci Dünya Savası, Avrupa'nın içlerinde bütün şiddeti ile sürerken, Yunanistan ekonomik sıkıntılar içindeydi ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durumda, yaşanan savaşta tarafsız kalmak, Yunanistan için hayati önem taşıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durum Hitler'i çileden çıkarmıştı ![]() ![]() ![]() Hitler, İtalyanların bu başarısızlığına sadece 6 ay dayanabildi ![]() ![]() 27 Nisan 1941'de işgal tamamlanmış, Türkiye sınırına yakın bölgeler ve Ege'nin girişinde yer alan Girit Adası, Almanların hakimiyetine girerken; küçük adalar ve anakara, kağıt üzerinde Italyanlara verilmişti ![]() ![]() Büyük Açlık Yunanistan'ın Naziler tarafından işgalinin asıl yıpratıcı etkisi, ülkenin yiyecek stoklarının yağmalanması ile başladı ![]() ![]() Atinalılar, parasını ödeyerek dahi, yiyecek bulmakta zorlanmaya başlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Eldeki kısıtlı gıdanın dağıtımı karneye bağlanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle yoksul mahallelerde açlık öylesine büyüktü ki, halk, at, eşek hatta kedi, köpek eti yiyordu ![]() ![]() ''Bugün Yunanistan'da, açlık nedeniyle 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yunanistan’a Yardım İşgalin başladığı ilk günden itibaren Atina halkının tek umudu, dışarıdan ulaşacak bir yardımdı ![]() ![]() Ancak o günlerde Türkiye'de de kıtlık yaşanıyordu ![]() ![]() Buna rağmen Türk basını, komşu ülkede yaşanan büyük açlığa duyarlı davranıyor, gelen haberleri kamuoyuna titizlikle yansıtıyordu ![]() ![]() Sonunda Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 19 yıl önce topraklarından attığı düşman ordusunun halkına yardım etmek için alınan karara imza attı ![]() ![]() ![]() ![]() Kampanya, Kızılay tarafından yürütülecekti ancak Gümrük Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinden oluşturulan bir komisyonun, gönderilecek malzemenin içeriğini onaylaması uygun görülmüştü ![]() ![]() Kısıtlı imkanlara rağmen, kampanya yurt çapında büyük ilgi gördü ![]() ![]() Devletin elinde bu yardımları taşıyabilecek kapasitede bir gemi bulunmadığından, Kızılay, yardımları taşımak için özel sektörün elindeki vapurlar arasından, kış aylarında açık deniz seyrine dayanabilecek durumda olanları tespit etti ![]() Sonunda Tavilzade Biraderler şirketinin elindeki 2400tonluk kuru yük gemisiuygun bulundu ![]() Kurtuluş Vapuru, dört tarafına Kızılay amblemleri konularak sefere hazırlandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk seferi için 13 Ekim 1941'de, Karaköy rıhtımından yola çıkan Kurtuluş Vapurumürettebatı, durumun dehşetini daha Pire Limanı'na girerken fark etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Yardımlar, Kızılhaç tarafından, hastanelerden başlamak üzere, önceden belirlenmiş listeye göre dağıtıldı ![]() ![]() Mürettebat gördüğü manzaradan o kadar etkilenmişti ki dönüş için kumanya olarak ayırdıkları yiyecekleri limana bıraktılar ![]() Kurtuluş Vapuru, Pire Limanı'na her biri diğerinden daha acılı öykülerin yaşandığı üç sefer daha yaptı ve Şubat 1942'ye kadar bu 4 seferde yaklaşık 7 ![]() ![]() ![]() ![]() Kurtuluş Vapuru, 20 Şubat 1942'de saat 9 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan'a Yardım - Kurtuluş GemisiBarışı Taşıyan Vapur Nasıl Hazırlandı? Kurtuluş Vapuru ilk kez 2004 yılında TRT 2 de yayınlanan "Tarihte Gezintiler" programında karşımıza çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() Öyküyü ve sorularımı ekibimle paylaştım ![]() ![]() ![]() İlk aşama gazete arşivlerinde Kurtuluş'un izini bulmaktı ![]() ![]() ![]() Ancak araştırmayı derinleştirdiğimizde, döneme ait resmi kayıtların büyük bölümünün imha edildiğini, yardım çalışmalarını organize eden Kızılay'ın arşivlerinde dahi Kurtuluş'a ait belge bulunmadığını tespit ettik ![]() Üstelik batığın bulunduğu yer, hiçbir resmi kaynakta geçmiyor, eldeki Lloyd kaydı gazete arşivlerindeki bilgilerle çelişiyordu ![]() ![]() ![]() Ankara, İstanbul ve Atina'da gazete arşivleri, kütüphaneler ve resmi kaynaklar arasında yaklaşık bir yıl süren bu çalışma, Kurtuluş Vapuru hakkındaki detaylı bilgilere ulaşmamızı sağladı ![]() Ancak, batığın bulunduğu yerin tespit edilebilmesi, uzmanlık ve teknoloji gerektiren bir işti ![]() ![]() ![]() Diğer yandan keşif ekibimiz Marmara Adası'ndan iyi haberler getirmişti ![]() ![]() ![]() Sonunda, Bothnia ile bölgeye hareket ettik ![]() ![]() ![]() Kurtuluş'un son fotoğrafında görünen kayalıklar, balıkçıların gösterdiği yer ile benzerlik taşıyordu ![]() ![]() ![]() Kurtuluş'un gerçek batış yeri artık tespit edilmişti, ancak vapuru Yunanistan'da hatırlıyorlar mıydı? Olayın canlı tanıklarına ulaşmak ve merak ettiğimiz diğer soruların yanıtlarını bulmak için Pire ve Atina'ya gittik ![]() Atina'da 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm çalışma boyunca tek üzüntümüz, öykünün Türkiye'deki kahramanlarının hayata veda etmiş olmasıydı ![]() Tarihçi Georgeos Margaritis'in söyledikleri Kurtuluş efsanesini aydınlatıyordu: "Kurtuluş, Şubat 1942'ye kadar Yunanistan'ın en zor dönemlerinde yaptığı seferlerle Yunan halkı için umudun sembolü oldu ![]() ![]() Kurtuluş Derinliklerde Yunanistan'da görüştüğümüz canlı tanıkların tamamı, Kurtuluş'un Alman mayını ya da denizaltı tarafından batırıldığı kanısındaydı ![]() Ancak bugün talihsiz vapurun derinliklerdeki görüntüleri, saldırı sonucu infilak eden gemilerden daha kötü durumdaydı ![]() ![]() Sualtında futbol sahası büyüklüğünde alana yayılan enkazın sadece iskelet kısmı ayaktaydı ![]() Yağmalanmış da olsa, Kurtuluş Vapuru'nun batış nedeni ve yeri artık biliniyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan'a Yardım - Kurtuluş GemisiÇok güzel hazırlanmış içerik olarakda mükemmel bir konu ![]() ![]() ![]() ![]() Tairhimizi bile doğru düzgün derleyip hazırlayamamışız ![]() ![]() Hep araştırmalarla ,oradan buradan böyle güzel konulara ulaşabiliyoruz ![]() ![]() Gazete küpürü de çok güzel konuya destek olmuş ![]() ![]() ![]() Benim anlayamadığım,tarihte herkese yardımlar etmişiz,birtek kendimize hayrımız dokunmamış |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunanistan'a Yardım - Kurtuluş GemisiYine 1941 yılında, Türkiye tarafından, Yunanistan’a yardım malzemesi ulaştırmakla görevlendirilen Kurtuluş Gemisi, bir seferinde buğday, bezelye, pirinç, bulgur, un, süttozu vb ![]() ![]() “Pire Limanı girişinde Alman askeri tarafından zorla çalıştırılan işçiler, Kurtuluş gemisini görünce, denize doğru atıldılar ![]() ![]() Kurtuluş Gemisi, Türkiye-Yunanistan dostluğunun simgesi olmuş ve Türk milletinin iyiniyet, sevgi ve sadakatını temsil etmiş; ancak yine bir Yunanistan seferinden dönerken, 19 Ocak 1942 tarihinde batmıştır ![]() ![]() ![]() Yunanistan Kızılhaçı’nın resmi kayıtlarına göre ise Türk Kızılayı’nın katkılarıyla sayıları 700 bini bulan savaş mağduruna sıcak yemek verilmiş ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak, 1930’lu yıllarda ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatılan “Yurtta Barış, Dünyada Barış” siyaseti bugüne kadar uygulanmıştır ![]() ![]() ![]() ♣♣♣ |
![]() |
![]() |
|