![]() |
Denizli'min Şivesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Denizli'min ŞivesiDENİZLİ ŞİVESİ(ekşi sözlükten alınmıştır) 1)olma mı , yapma mı , etme mi gibi estetik harikasi kelimelerin kullanildigi denizli yoresinin konuşma stili ![]() ![]() 2) önkü tası horaya go = şu tabagı oraya götür hangırıya goycem teeze ? (Hangi yere koyacağım teyze ![]() ![]() Hönkürüye gıı ![]() ![]() ![]() ![]() needip goyyonuz (ne yapıyorsunuz?) 3) gülü gülü deezem (güle güle teyzem) 4) senin oğlan hangi bölümü kazandı? tıpa kazandı 5) - yandaki site var ya ![]() ![]() ![]() - bekçiye??!! - bekçiye vurmamışlar!! bekçiyi vurmuşlar! - bekçiye??!! - hey allahım 6) anegin ![]() ![]() ![]() ![]() şu ana kadar yaklaşık 500 kişi üzerinde yapılan deneylerde denizliler hariç, bu küfürü kimse söyleyememiştir ![]() 7)d- al bunu götüvecesen götürüve, götüvemicesen götüvecek vaa… Bu paraya götüreceksen götür,götürmeyeceksen,götürecekler var ![]() 8) *nerem deding *? : hasta birisinin şikayetinin ne olduğunu sormak için kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9) extreme olarak nitelendirdigim bir ornek; enkini enkirden al enkireye goyve ( sunu suradan al suraya koy ) 10)sevgili babaannem sokakta güneşin altında oynayıp terleyen kuzenime kızmaktadır: -demingkden ben sene kölgelerde oyna dimedim mi? - ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -geberdirin çocuk seni - ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -git önkü yüzünü yuuka gel ![]() ![]() 11) dünyanın neresinde olursa olsun, o memlekette hangi dil konuşuluyor olursa olsun iki denizlili'nin birbirini tanımasını sağlayan konuşma tarzı ![]() ![]() ![]() 12) turkce ogretmenlerinin bile 'pekiyi ama i ve e hallerine karıştırıyorsun' dedigi, hos bir sive ![]() 13) ismin hallerine bir haller olan sivedir ![]() ![]() ![]() ![]() 14) denizli dogumlu ya da cocuklugunuz burada gecmisse zihninizden hic silinmeyecek sive ![]() ![]() nedipbarin , tavasi gitcem ben , ahmet de ordan gelipba tarzi cumleleri hic cekinmeden kullanir , kendinizle gurur duyarsiniz ![]() ![]() 15) 'sıranızı geçin' -denizli anafartalar lisesi müdürünün öğrencileri hizaya sokmak için söylediği emir cümlesi 16) herkes cik-cuk'le konustugu icin son derece sirin gelir kulaga yore insaninin konusmasi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - domat dativeecenmi iki gilo ![]() - dattim dattim ![]() ![]() - alcem de tobayi aciveecen mi? - accem de parami cikariveemedim bi dakka bekleyiveecen mi? - bekleyiveririm nolcekki ![]() ![]() ![]() seklinde uzar gider ![]() bir sure ortalikta dolastiktan sonra 'beni bak' denilmesi normal gelmeye bile baslayabilir ![]() ![]() ![]() 17)Denizli'de iki kadın pazarda karşılaşırsa şu repliğin geçmesi kuvvetle muhtemeldir: -ne buuuu neree gidik gidesiiin?? -çocuklaaa döndeeme (dondurma) isteepturuu ne zımandıı ![]() ![]() -pazarı varem de dalgan alem ![]() ![]() 18) mesela 'biyol' vardır, bir şey isterken kullanılır ![]() - biyol ötüvee çil horozum (bir kere öter misin çil horozum?) 'dinelmek' vardır, (ayakta) durmak anlamında: - bizimoğlan orda dinelme de beni bi çay yap ![]() ![]() gahpeerif (kahpe + herif) sık kullanılan bir küfürdür ![]() ![]() 19) rivayet olunduğuna göre pazar yerinde uzun süren bir alışveriş sırasında güzelim ürünleri alıp almamakta kararsız kalan müşteriye karşı satıcı kadın cevap verir: 'götüceksen götü götümiceksen götüme ![]() ![]() ![]() 21) yavrım ben onu nezmandır söleboturum… bilip batırın mı? = yavrum ben onu nezamandan beri söyleyip duruyorum,biliyor musun? 22) istanbul şivesinden başka şive duymadıysanız, ilk seferde kafanızı sağlam karıştırabilecek, yurdumun en komik şivesi 23) denizli şivesi diye birşey yoktur denizlice vardır ![]() 24) eşsiz bir şivedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -dede neden bu böyle? -sus bakem gapçıkaazlı! -o ne demek dede? -höyt höyt edip durma bakem gömüveğcem şimcik depçiğine işte böyle ![]() 25)Mersindeyiz,Denizlili bir hemşehrimiz ögretmen ![]() ![]() -Kızdırmeyin bene,şindi sene tahtaya kaldırır,sıfıra basarım ![]() 26)Seneler evvel,memleketinde elektrik olmayan Denizli'li İstanbul'a gidip caddelerdeki yanan lambaları görünce şaşkınlıktan şöyle demiş: Yanıpba ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 27)İstanbul'da hamamda başı sabunlu gözleri kapalıyken sabun kalıbını yürütmüşler bizimkinin ![]() ![]() ![]() 28)-Çeşmide gala,Gavga edip bala ![]() ![]() Off ya bunları arkadaşlara söylediğimde ne diyorsun sen diyorlar ![]() Seviyorum Denizli'mi |
![]() |
![]() |
|