![]() |
Halk İsterse Benide Kovar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Halk İsterse Benide KovarHALK İSTERSE BENİ DE KOVAR ! 1935 senesinde idi ![]() ![]() O zamanlar dünyanın bazı yerlerinde olduğu gibi memleketimizin de bazı bölgelerinde Yahudiler aleyhinde bir hareket ve ayaklanma baş göstermişti ![]() yolculuğa hazırlanıyorlardı ![]() ![]() İşte bu sıralarda "Atatürk Çanakkale’ye geliyor" dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Atatürk geliyor" sözü yeniden ağızdan ağıza dolaştı ![]() "yaşa, varol!" nidaları arasında Atatürk otomobilinden indi ![]() ![]() ![]() Halka bakıyor ve kalabalığı selamlıyordu ![]() Tam bu esnada yanımda bulunan ve biraz evvel fısıltı halinde, fakat hareketli konuşan Yahudilerden biri, ileriye doğru yürüdü ve Ata'nın önüne atıldı ![]() ![]() -Bırakın gelsin! dedi ![]() Bu Musevi vatandaş, Atatürk'ün önünde ellerini açtı, omuzlarını yukarıya kaldırarak: -Paşam bizi kovuyorlar ![]() ![]() Atatürk bu şekilde önüne atılan bu adamın ne demek istediğini ve kim olduğunu derhal anlamıştı ![]() -Sen kimsin? -Ben paşam, Çanakkale Musevileri'nden Avram Palto ![]() -Sizi kim kovuyor? Hükümet mi? Kanun mu? Polis mi? Jandarma mı? Bana söyle? dedi ![]() Bu Musevi vatandaş durakladı, şaşaladı ![]() -Hayır paşam, halk kovuyor ![]() Atatürk, bu adamın yüzüne dikkatle baktı, gülümsedi ve: -Halk isterse beni de kovar, dedi ve yürüdü ![]() ( Atatürk’ün Nükteleri, Fıkraları, Hatıraları, sh ![]() |
![]() |
![]() |
|