|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
dünyaya, japonyanın, lezzet, sushi, tanıttığı |
![]() |
Japonya'nın Dünyaya Tanıttığı Lezzet: Sushi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Japonya'nın Dünyaya Tanıttığı Lezzet: Sushi![]() Sushi’nin Tarihi – Hazırlanışı - Adetleri Sushi; haşlanmış ve soğutulmuş pirincin içersine çiğ balık dilimleri veya deniz mahsulleri eklendikten sonra Japonya' ya özgü bir kurutulmuş yosun yaprağına sarılarak hazırlanan Japon spesiyalitesidir ![]() Sushi' de kullanılan pirinç, özel bir sirke, şeker ve tuz karışımında bekletiliyor ![]() ![]() Sushi günümüz japoncasında "ekşi, ekşimsi, sirke tadında" anlamına gelmektedir ![]() Sushi' nin bu işlemden geçirilmesi pirince sushi' ye özel tatlı-ekşimsi bir lezzet ve parlaklık katıyor ![]() Sushi' nin sunumundaki estetik ve uyum en az sushi' nin lezzeti kadar önem taşıyor ![]() Sushi' nin geçmişi 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Etin bozulmasını önleyen pirinç, bu ilk dönemlerde balık yenmeden önce ayrılıp çöpe atılıyordu ![]() ![]() Sushi servisinde Japonya' da yetişen bir cins bayırturbundan hazırlanan yeşil renkli ve macun kıvamındaki çok acı hardal VVASABİ ve soya sosu SHOYO da mutlaka bulunmalıdır ![]() Ayrıca pembe renkli bir tür tatlımsı zencefil kökü turşusunun ince dilimler halinde kesilmiş hali olan GARİ de Sushi ile beraber sunulur ![]() ![]() Sushi' nin yanında her zaman soya sosu da servis yapılır ![]() ![]() ![]() Sushi yapımında kullanılan malzemeler mevsimden mevsime farklılık gösterir ![]() Hemen her tür balık çiğ olarak Sushi yapımında kullanılabilir ama parazitlerin oluşmasını engellemek için şoklanarak dondurulmuş balıklar tercih edilmelidir ![]() Yılan balığı ve ahtapot etinin pişirildikten sonra kullanılması gerekir ![]() Sebze çeşitleri ve yumurta ile hazırlanan Sushi çeşitleri de bulunmaktadır ![]() İçersine dana veya tavuk eti koyularak hazırlanan Sushi çeşitleri de bulunmaktaysa da, bunlar geleneksel Sushi çeşitlerinden sayılmazlar ![]() Sushi hazırlamanın bir balığın kesildiği yerde başka bir balığın kesilmemesi ve her balığın farklı bıçaklarla kesilmesi gibi kuralları vardır ![]() Ünlü Japon ahçılar bugün bile hala yeni malzemeler ile yeni lezzetler yaratmaya çalışmaktadır ![]() Eskiden Sushi ustalarının Japonya' da en az 10 yıl çıraklık yapmaları gerekirdi ![]() ![]() ![]() Hazırlanan Sushi rulosu genellikle 6 eşit parçaya bölünür ![]() ![]() Sushi' nin sarıldığı yosun yaprağının (Nori) koyu renkli hatta siyah olanları makbuldür ve kurumadan servis yapılması gerekir ![]() ![]() Sushi tahta bir tepsi üzerine özenle yerleştirilir ve servis yapılır ![]() Sushi elle ya da Japon yemek çubukları ile yenilebilir ![]() ![]() Sushi' nin üretildikten en fazla yarım saat sonra tüketilmesi gerekir ![]() Sushi porsiyonlarında her zaman çift sayıda sushi bulunur ![]() ![]() Sushi' nin yanında Japon birası, yeşil çay ya da ılık içilen bir tür pirinç şarabı olan SAKE tavsiye edilir ![]() 1980' lerde dünyayı saran sağlıklı beslenme furyası sırasında önce Amerikalılar, sonra da Avrupalılar hiç yağ içermeyen, dolayısı ile çok sağlıklı bir besin olan Sushi' yi keşfettiler ![]() ![]() ![]() ![]() Son yıllarda sushi saran makineler de geliştirildi ama bu makineler ancak hızlı yemek veren sushi büfelerinde kullanılıyor ![]() Yurtdışındaki bazı Sushi restoranlarında olan bant sistemi Türkiye' de de bazı restoranlarda kullanılıyor ![]() ![]() Amerika' da California' da yaratılan ve pişmiş yengeç, somon balığı ve avocado ile hazırlanan Sushi çeşidine "California Roll" ya da "inside Out" adı verilir ![]() İstanbul' daki bazı Sushi restoranları evde kendisi Sushi hazırlamak isteyenler için kurslar düzenliyorlar ![]() Japonya' da 2000 yılında hazırlanan bir Sushi, Guiness Rekorlar Kitabı' na girdi ![]() ![]() Sushi Sözlüğü ![]() Sushi Çeşitleri Nigiri Sushi: El ile sıkıştırlan ve yine elle şekil verilen sushi çeşidine verilen isimdir ![]() ![]() ![]() Maki Sushi: Bambudan yapılmış ve MAKISU adı verilen küçük bir yaygı yardımı ile yuvarlanarak hazırlanan Sushi çeşididir ![]() ![]() ![]() ![]() Gunkanmaki Sushi: Deniz mahsulleri veya çiğ balıktan oluşan malzeme bu tip Sushi' de pirincin içersine değil, üzerine yerleştirilir ![]() ![]() Temaki Sushi: Elle sarılarak hazırlanan bir Sushi çeşididir, fakat rulo şeklinde değil külah şeklinde sarılır ![]() Sashimi Sushi: Dilim halinde kesilerek servis yapılan deniz ürünlerine ve ham balığa verilen isim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hako Sushi: Rulo yapıldıktan sonra dikdörtgen şekline getirilen Sushi çeşidine verilen isim ![]() Niri Sushi: Çiğ balık diğer Sushi çeşitlerinde olduğu gibi pirincin ortasına sarılmaz, pirincin üstüne yerleştirilir ![]() ![]() Sushi Malzemeleri Ama Ebi Çiğ derin deniz karidesi Anago Büyük yılan balığı Aoyagi Midye Asatsuki İnce kıyım şeklinde tonbalığı ile malzemeye katılan pırasa soğanı Ebi Pişmiş jumbo karides Hamo Yılan balığı Hirame Kalkan balığı İka Kalamar İkura Somon havyan Kampyo Kurutulmuş balkabağı dilimleri Kani Yengeç eti Kappa Salatalık Kome veya Ketan Sushi yapımında kullanılan özel, yuvarlak şekilli ve daha yapışkan pirince verilen isim ![]() Maguro Ton balığı Masu Alabalık Mekajiki Kılıç balığı Mirin Pirincin hazırlanması sırasında kullanılan tatlı, düşük alkol dereceli ve aromatik şarap Natto Fermente olmuş soya fasulyesi Negi Toro Soğanla pişmiş ton balığının beyaz eti Ni İka Soya sosunda pişmiş kalamar Nüiım İnce doğranmış havuç Saba Kolyos veya uskumru balığı Sake Somon Shibaebi Gri renkli karides Shiitake Shiitake mantarı Su Pirincin hazırlanmasında kullanılan Japon sirkesi Tai Çupra balığı Tako Ahtapot Tamago Omlet Toro Ton balığının bol yağlı kısmı Uni Deniz kestanesinden yapılan macun kıvamında malzeme ![]() Sushi Hazırlarken Kullanılan Mutfak Gereçleri Fukin Mutfakta kullanılan elbezi Hangiri Pirinç kabı Hashi Japan yemek çubukları Hocho Bıçak Kijakushi Pirinci karıştırmak için kullanılan tahta kaşık Makisu Üzerinde Sushi sarılan bambu altlık Oroshigane Rende Saibashi Pişirme sırasında kullanılan çubuklar Shamoji Japonlara özgü pirinç kaşığı Suihanki Elektrikli pirinç pişirme makinesi Suribachi Havan Surikogi Tokmak Tamagoyakiki Omlet yapımında kullanılan tava Not: Alıntıdır ! [İnan ki bu sunuyu sizlerle paylaşmak için tam 30 dakikamı verdim ] |
![]() |
![]() |
![]() |
Japonya'nın Dünyaya Tanıttığı Lezzet: Sushi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Japonya'nın Dünyaya Tanıttığı Lezzet: SushiTebrikler Ağzım sulandı Tek geçerim sushi yi ![]() ![]() Sushi servis yapılırken yanında soya sosu, vasabi ve ginger verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bence denemeyenler denesin ![]() ![]() ![]() çiğ balık deyip geçmeyin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Japonya'nın Dünyaya Tanıttığı Lezzet: Sushi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Japonya'nın Dünyaya Tanıttığı Lezzet: SushiMehmet Demirörs sakın yemeyin Arkadaşlar aslen saglık personeliyim ve çig et dahil sushi kesinlikle yameyiniz ![]() ![]() Nedenlerine gelince çig et ve türevlerinde bazı bakteri ve kurt yumurtaları bulunur ![]() ![]() ![]() Tıp litarütürüne geçmiş öyle durumlar var ki resimlerini vermek istemiyorum ![]() ![]() Bir örnek verecek olursam: Joponya'da bir kişi o kadar çok seviyormuş ki bu yemegi devamlı sushi yemekten kendini alamıyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O |
![]() |
![]() |
|