08-03-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Baliklarin Besin Değeri Ve Sofradaki Yeri
Balık ana gıda maddelerimizin arasında önemli bir yer alır Yurdumuzun üç tarafının denizlerle çevrili oluşu, verimli akarsularımızın ve göllerimizin çokluğu dolayısıyla, su ürünleri hatırı sayılır bir besin potansiylimizdir
Su ürünleri ve özellikle de, balık çabuk ürediği ve bolca avlanıldığı için, genellikle etten ucuzdur ve her aile bütçesine uygundur Bununla birlikte, yurdumuzda bu besi değeri yüksek su ürünlerinden gereğince yararlanıldığı da söylenemez Halbuki balık, etin besin özelliklerini taşıdığı gibi, sindirilmesi de kolay olsuğu için bazı durumlarda ete tercih edilebilir
Balık etinde, büyütücü, geliştirici, onarıcı besin (protein), hemen hemen tüm vitaminler, kalsiyum, fosfor, iyot, klor, vb gibi madensel tuzlar bol miktarda bulunmaktadır Bu nedenle, çocukların kemik ve zeka gelişmesinde balık etinin büyük yararı görülür İngiltere gibi çok balık tüketilen ülkelerde sabah kahvaltısında bile balık eti yenmektedir Bileşiminde karbon-hidrat (şeker-nişasta) bulunmadığından, balık eti şeker hastalarında bile tavsiye edilir Balığın sofradaki yeri, çorba ve yumurtadan sonra gelir, yani et ve tavuktan önce servis edilir
TAZE BALIK
Taze balık ne kadar doyurucu ve lezzetli bir besinse, bayatlamış balıkda o derece nahoş ve tehlikelidir Aşırı toksin taşıyan bayat balık sağlık için son derece zararlı olup, bazı kereler insanı zehirleyerek ölümüne bile neden olabilir
Taze balığın özellikleri şöyle sıralanabilir
1 Gözleri canlı, parlaktır ve çukura kaçmamıştır
2 Eti sert ve diridir, parmakla basınca çukurlaşmaz
3 Solungaçları parlak kırmızı renktedir
4 Kuyruğu gevçekçe sallanmaz
5 Pulları derisinden kolayca ayrılmaz
6 Deniz kokuludur
EVDE BALIĞIN SAKLANMASI
Balık taze olarak temizlenip, hemen pişirilmelidir Sudan çıktığı andan itibaren bayatlama süreci başladığından tüm su ürünleri lezzetlerinden her geçen saat bir miktar kaybeder
Eğer hemen pişirilmeyecekse balığı temizleyip, iyice yıkadıktan ve kandan arındırdıktan sonra, bir naylon torbaya yada ağzı kapalı bir kaba koyarak buzdolabının soğuk yerinde, kar veya buz üzerinde saklamalıdır Tüm diğer hayvansal besinlerde olduğu gibi tuzlama da, bayatlamaya karşı koruyucu bir önlemdir Soğuk ortamda da saklansa, balık dondurulmadığı takdirde bir kaç günde tüketilemeyecek hale gelir Dondurulmuş balıklarında, buzu çözüldükten sonra hemen pişirilmeleri gerektiği, bir kez daha dondurulup saklanamayacakları unutulmamalıdır
|
|
|