![]() |
Hamsi Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hamsi YemekleriHamsi diblesi Hamsi Diblesi Malzeme: 500 gr iri hamsi 250 gr pirinç (1 su bardağından 1 parmak fazla) 5 adet karalahana yaprağı 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz 1 adet kuru soğan 2 çay kaşığı karabiber 2 çorba kaşığı tereyağı Tuz Yapılışı: Hamsileri kafalarını kopararak, bıçak kullanmadan temizleyin ![]() ![]() ![]() Lahana yapraklarını ince ince kıyıp pirinçle ve maydanozla harmanlayın ![]() ![]() Tereyağını tavada eritip soğanı kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcak servis yapın ![]() Not: Dibleye istenirse 1 çorba kaşığı çanm fıstığı ilave edilebilir, daha güzel bir tad verir ![]() Hamsi Ekşilisi Hamsi Ekşilisi Malzeme: 1 kg ![]() 250 gr ![]() 3 adet domates 2 adet limon 4 diş sarımsak 1 demet maydanoz 5 adet kuru soğan 1 çay kaşığı karabiber 1 su bardağı zeytinyağı Tuz Yapılışı: Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ![]() Soğanları ince kıyıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurunuz ![]() Biberleri enlemesine kesip ilave ediniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayırdığınız domatesi ve limonun birini halkalar halinde kesip hamsilerin üzerine dekoratif bir şekilde diziniz ![]() ![]() ![]() Soğuk servis yapınız ![]() Not: Bu yemek tipik bir Rize yemeğidir ![]() Hamsi Tatlısı Hamsi Tatlısı Malzeme: 250 gr ![]() 250 gr ![]() 5 adet yumurta 2 su bardağı su 1 çay kaşığı zeytinyağı ¼ limonun suyu tuz 1 su bardağı zeytinyağ ½ fincan yeşil fıstık ½ fincan fındık Jöle malzemesi: 1 adet muz 1 adet portakal 100 gr ahududu 1 adet kırmızı elma 1 adet şeftali 2 su bardağı su 300 gr ![]() Şerbet malzemesi: ½ kg toz şeker 2 su bardağı su 1 çay kaşığı limon suyu Yapılışı: Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ![]() Su kaynama noktasına geldiğinde un ve tuz ilave ederek sürekli karıştırınız ![]() ![]() ![]() Hamur ılıyınca yumurtaları kırıp yoğurun ve hamuru cevizden küçük parçalara ayırınız ![]() ![]() ![]() Şurubu hazırlayınız ![]() ![]() Muz hariç diğer meyveleri kabuklarını ile birlikte küçük parçalara kesiniz ve çekirdeklerini ayıklayınız ve bir kapta birleştiriniz ![]() ![]() ![]() ![]() Yarım saat bekletip soğuk servis yapınız ![]() Notlar: 1 ![]() ![]() 2 ![]() Hamsi Köftesi Hamsi Köftesi Malzeme: ½ kg hamsi 2 kahve fincanı un 1 demet maydanoz 1 çay kaşığı kuru nane 1 çay kaşığı kekik 1 adet kuru soğan 2 adet yumurta Sıvı yağ (yeterince) tuz karabiber sumak Yapılışı: Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ![]() Maydanozları ince kıyınız ![]() ![]() ![]() ![]() Harmanlanmış malzemeyi küçük toplar halinde yoğurunuz ![]() ![]() Sıcak servis yapınız ![]() Not: Bu yemek Orta ve Doğu Karadeniz?e özgüdür ![]() Hamsili Ekmek Hamsili Ekmek Malzeme: 1 kg hamsi 1 bağ pazı 2 bağ taze soğan 1 bağ taze nane 8 su bardağı mısır unu Sıcak su tuz Yapılışı: Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ![]() Pazı, taze soğan ve naneleri ince doğrayınız ![]() Doğradığınız malzemeleri hamsi ile birlikte mısır ununun üzerine boşaltınız ![]() ![]() Hazırladığınız hamuru tepsiye koyarak orta sıcaklıktaki fırında (180-200oC) 30-35 dakika piºiriniz ![]() Sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz ![]() Not: Bu ekmek Karadeniz?in her tarafında yaygındır ![]() Kiremitte Hamsi Kiremitte Hamsi Malzeme: ½ kg ![]() 1 adet limon 3 adet yeşil biber (acı olmasın) 10 adet defne yaprağı 2 adet domates ½ demet maydanoz ½ çay bardağı zeytinyağı Tuz Karabiber Yapılışı: Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ![]() ![]() Domatesleri küp şeklinde, yeşilbiberleri de çekirdek yeteklerını çıkarıp önce boyuna, bilahare her şeridi üç parçaya kesiniz ![]() ![]() ![]() Kiremite sırasıyla hamsi,domates, biber, dilimlenmiş limon ve defne yarağını diziniz ![]() ![]() 160-180oC?taki fırında 30 dakika pişiriniz ![]() Sıcak servis yapınız ![]() Notlar: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|