![]() |
Hanımlar Eşlerinden Neler Bekliyor? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hanımlar Eşlerinden Neler Bekliyor?Hanımlar Eşlerinden Neler Bekliyor? 1- Hanımınız özellikle sizden kendisini evde sadece bir hizmetçi imiş gibi görmemenizi, bir hayat arkadaşı olarak değerlendirmenizi istiyor ![]() 2- O, her şeyden evvel evde iki yabana gibi değil, iki can dostu gibi, iki yaren gibi olmanızı ve bu iklimi hiç kaybetmemeniz gerektiğini düşünüyor ![]() 3- O sizden kendisini sevdiğinizi sık sık hissettirmenizi ve davranışlarınızla bunu isbat etmenizi istiyor ![]() 4- Hanımınız sizden, size nikahı hukuk çerçevesinde helal olan hanımlarla herhangi bir zaruret söz konusu olmaksızın meşgul olmamanızı, aile yuvanızı fitneye düşürecek hallerden uzak olmanızı istiyor ![]() 5- O sizden, onda görmek istediğiniz hasletleri, isteklerinizi emrederek değil de, teşvik edici söz ve davranışlarla temin etmenizi istiyor ![]() 6- O sizden, ev içinde sizin için süslendiğinde, bunu derhal farketmenizi ve kendisine iltifat etmenizi istiyor ![]() 7- O sizden, kendisini ruhen destekleyecek ve itimat etmenizi hissettirecek davranışlarda bulunmanızı, yakın akrabalar arasında zaman zaman riyaya kaçmadan takdir edici sözler sarf etmenizi, bunu yabana erkekler yanında asla yapmamanızı istiyor ![]() 8- Hanımınız, sizden başka hanımlarla konuşurken göstermiş olduğunuz nezaketi kendisinden de esirgememenizi, buna hakkı olduğunu bilmenizi istiyor ![]() 9- O sizden, evinize iş sorunlarınızı taşımamanızı, asık suratlı ve patlamaya hazır bir bomba gibi değil de, mütebessim bir tavırla gelmenizi, evde de güler yüzlü ve makul ölçülerde şakacı, rahmetli olmanızı istiyor ![]() 10- O sizden, arada sırada da olsa, ufak bir hediye ile de olsa gönlünü hoş etmenizi, onunla birlikte olmaktan mutlu olduğunuzu belirtmenizi istiyor ![]() 11- O sizden, kendi akrabalarınıza gösterilmesini beklediğiniz davranışı, saygı ve ilgiyi, kendi akrabalarına da göstermenizi, anne ve babasına karşı saygı ve sevgide kusur etmemenizi özellikle bekliyor ![]() 12- O sizden, ne kadar meşgul olursanız olun, çalışmalarınız ne kadar yüklü olursa olsun yalnız kendisine ayırabileceğiniz bir vaktinizin olmasını ve onunla hem hal olmanızı, sohbet etmenizi istiyor ![]() 13- O sizden, Allah (cc)'ın da haram kıldığı içki, kumar, zina ve gayri meşru tüm eğlence türlerinden uzak durmanızı istiyor ![]() 14- O sizden, zaman zaman işleyebileceği bir takım mühim olmayan kusurlarını görmezlikten gelmenizi, affetmenizi, mühim kusurları olursa onları tamir ederken de, hakaret etmeden hikmetli bir şekilde davranmanızı, kendinizin de kusur işleyebileceğinizi unutmamanızı istiyor ![]() 15- O sizden, evle, aile hayatınızla, çocuklarınızın istikbali ile ilgili kararlar verilirken kendisi ile de istişare etmenizi, endişe ve tavsiyelerinin dikkate alınmasını istiyor ![]() 16- O sizden, kendisini aşağılayacak söz ve tavırlardan, kendisinin çirkin olduğunu söylemekten, yaptığı bir takım işleri beğen-meseniz bile bunu hakaretvari bir tarzda söylemekten kaçınmanızı istiyor ![]() 17- O sizden, çocuklarınız da dahil olmak üzere kendisini hiç kimsenin yanında azarlamamanızı, küçük düşürmemenizi, kusurlarını kimseye şikayet etmemenizi, bunun nefrete neden olacağını bilmenizi istiyor ![]() 18- O sizden, ev içindeki ağır mesuliyetini ve görevlerini bazen paylaşmanızı, ona yardıma olmanızı, onu sıkışık durumlarda destekleyerek dostluğunuzu bu alanda da göstermenizi bekliyor ![]() 19- O sizden, yersiz kıskançlıklarla huzurunuzu bozmamanızı, durup dururken kalplere fitne düşürecek zan ve kuruntulara ka-pılmamanızı istiyor ![]() 20- O sizden, özel (mahrem) hayatınızdaki arzu ve isteklerinde onun ruh halini, yorgunluk ve rahatsızlık gibi hallerini göz önüne alarak hareket etmenizi, canından bıktırmamanızı istiyor ![]() 21- O sizden, yavrularına ve kendisine rızk elde etmek için çalışırken daima helal ve temiz yolu tercih etmenizi istiyor ![]() 22- O sizden, ailenin nafakasını temin ile kendisinin sorumlu olmadığını bilmenizi, onu çalışmaya, çarşı-pazar dolaşarak alış-veriş yapmaya zorlamamanızı, onu evin hanımı olarak düşünmenizi istiyor ![]() 23- O sizden, Allah (c ![]() ![]() ![]() 24- O sizden, kadınların erkeklere göre daha hissi bir yapıya sahip olduklarını unutmamanızı istiyor ![]() 25- O sizden, yabana kadınlara olan tavrınız konusunda kendisinden değil, Allah (cc ![]() ![]() 26- O sizden, kendisinden beklediğinizi bağırıp çağırarak veya emrederek değil, teşvik edici güzel sözlerle söylemenizi istiyor ![]() 27- O sizden, ara sıra da olsa ev işlerinde yardıma olmanızı, Peygamberimizin (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 28- O sizden, bir babanın çocuklarına yapabileceği en büyük iyilik, onların annesini sevmenizi istiyor ![]() 29- O sizden, kendisinin ve çocuklarının sevgisini kaybetmemek için, asla onlara kötü söz söylememenizi, sövüp saymamanızı istiyor ![]() 30- O sizden, uzak yolculuğa çıkarken gidip geleceğiniz zamanın bildirilmesini ve zaman zaman aramanızı istiyor ![]() 31- Kısaca; Hanımınız sizden sevgi, saygı, ilgi, paylaşım ve güven istiyor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hanımlar Eşlerinden Neler Bekliyor? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hanımlar Eşlerinden Neler Bekliyor?* NASIL BİR BEYEFENDİ OLURDUNUZ? "Eğer siz bir kadın değil de, bir erkek olsaydınız evlendiğiniz hanımınıza karşı nasıl bir efendilik yapardınız?" 1- Onu Allah'ın bir emaneti olarak kabul eder, emanete asla hıyanet etmez, onu narin, nazik ve kırılgan bir emaneti muhafaza edercesine korurdum ![]() 2- Onu Allah'ın yolundan hiç ayırmam ve cenneti hedefleyerek çalışmasını arzulardım ![]() ![]() 3- Onunla beraber cihad yolunda çalışırdım ve Allah'ın dostları ile hizmet etmesi için cihada davet ederdim ![]() 4- Hiçbir zaman onu kıracak şeyler söylemez ve yapmazdım ![]() 5- Öncelikle hanımımın İslam'ın beş şartını uygulayıp onunla amel etmesini sağlardım ![]() 6- Ona, Mevla'nın bize verdiği maddi şeyleri, yani parayı İslam'a uygun, ihtiyacı olan insanlara harcamasını sağlardım ![]() ![]() 7- Peygamberimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8- Onunla ben hem bu dünyada hem de ahirette beraber olacak şekilde sevmek, saymak ve her türlü ihtiyacını karşılamak için olanca çabamı gösterirdim ![]() 9- Attığı her adımdan sorumlu olduğum için, eğer İslami bilgisi az ise, ona imkanlarım çerçevesinde eksikliklerini gidereceği şeyleri sağlamaya çalışırdım ![]() 10- Eşimin bana karşı yaptığı işlerden dolayı Cenab-ı Allah'a bol bol dua eder, ona karşı yapacağım en ufak bir hatadan dolayı Mevla'ya sığınır, ondan özür dilerdim ![]() 11- Eşime vakit ayırır, arasıra onun sevdiği şeyleri paylaşmaya, evden uzak mekanlara yemek yedirmeye vs ![]() ![]() 12- Eşime Sıla-ı Rahim'i hem anlatır hem de beraberce yaşamaya çalışırdım ![]() 13- Önce kendi dış görünüşüme dikkat eder (temizlik, giyim, umumi estetik vb ![]() ![]() ![]() 14- Her fırsatta onu sevdiğimi değişik şekillerde bildirmeye çalışırdım ![]() ![]() ![]() 15- Yediğim, içtiğim, yattığım ve kalktığım her işte hem sünnete uygun bir iş yapmak, hem de eşime örnek olmak isterdim ![]() 16- Beraber ortak projeler çizerdim ![]() ![]() ![]() 17- Karşılıklı konuşur, saygıyı ön planda tutar, sevginin oluşmasını ve pekişmesini sağlardım ![]() 18- Ruhumun ve bedenimin gıdalarını karşımdaki eşimden doyururdum ![]() ![]() 19- Sağlam bir yuvanın oluşması için, karar verilmesi gereken konularda hanımımın da görüşlerini alır, ona da söz hakkı tanırdım ![]() 20- Karımı ve çocuklarımı ihmal etmezdim ![]() ![]() 21- Özellikle, çocukların ve arkadaşlarının yanında onu küçük düşürücü ve kına sözler sarf etmezdim ![]() 22- Eşimin yaptığı şakalara gülerdim, duvar gibi bir insan olmaz, her türlü düşünce ve sırlarımı eşimle paylaşırdım ![]() 23- Eşimi, çocukların eğitiminde yalnız bırakmazdım ![]() ![]() ![]() 24- Evde herhangi bir sorun olduğu zaman, otoriter bir baba olarak sorunu çözmek için herkese söz hakkı tanırdım ![]() 25- Eşimin manevi duygu ve hislerini anlamak için çok okur, sorunların konusuna göre uzmanlardan bilgi almaktan, sorup öğrenmekten hiç çekinmezdim ![]() 26- Ona, korkutmak yerine sevgi ve şefkatle yaklaşmak ister, eşimin ailesine de kendi aileme gösterdiğim iltifatı göstermek isterdim ![]() 27- Eşime, ev işlerini gören bir hizmetçi gibi değil, hayatımın sonuna kadar beraber olacağım bir arkadaş, sırdaş ve cennetim olarak bakardım ![]() 28- Eşime değişik süprizler hazırlardım (misal; onun haberi olmadan bir gezi, bir yemek, bir hediye vb ![]() ![]() 29- Eşimin her hakkına (İslami olan) saygı duyar, onu her yerde desteklerdim ![]() ![]() 30- Dinimi bildiğim kadar hanımıma da öğretmeye çalışır, Kur'an'a ve Sünnef e göre yaşayışını düzenleyen bir ailem olmasını isterdim ![]() 31- Kendim dışarıda çalışıp yorulduğum gibi, onun da akşama kadar çocuklarımın ve evimin kahrını çekip, yorulduğunu hesaba katıp gönlünü alırdım ![]() 32- Televizyonu, eşime ve çocuklarıma tercih etmez, onlarla geçireceğim zamana çok özen gösterirdim ![]() 33- Eşimin gözlerinin içine bakarak sohbet eder, sorun ve problemlerimizi sohbet ortamında çözmeye çalışırdım ![]() 34- İmkanlarım dahilinde ona ayrı bir mesken temin eder, ailemle birlikte kalmaya zorlamazdım ![]() 35- Bayramlar da, doğum günlerinde ve özel günlerde ufak şeylerde olsa, imkanlarım ölçüsünde hediyelerle onları sevirdirir, gönlünü alırdım ![]() 36- Eşimin mutlu olmasını isterim, o ne kadar mutlu olursa, bende o kadar mutlu olur ve ömür boyu onu severdim ![]() 37- Olabilecek en büyük erdem, hanımı kendisinden razı olan bir erkektir, bunu ömür boyu şiar edinirdim ![]() 38- Ailenin temel taşlan kadınlardır ![]() ![]() ![]() 39- Dünya hayatını onunla paylaştığım gibi, manevi yolculuğa da beraber çıkardım ![]() 40- Özel günlerimizi hiç unutmaz, uygun vakitlerde baş başa gezilere yemeklere vs ![]() bulunurdum ![]() 41- Eşimi, her iki tarafın akrabalarının yanında da küçük düşürücü sözlerden kaçınırdım ![]() |
![]() |
![]() |
|