Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Siyasal Bilgiler / Hukuk

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
araçla, çarpişma, halinde, ile, ilgili, karayolu, korumasiz, korunmasi, kullanicilarinin, motorlu, onayi, or at, tip, yayalarin, yönetmeliği, öncesinde

Motorlu Bir Araçla Çarpişma Öncesinde Ve Çarpişma Halinde Yayalarin Ve Diğer Korumasiz Karayolu Kullanicilarinin Korunmasi İle İlgili Tip Onayi Yönetmeliği (2003/102/At)

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Motorlu Bir Araçla Çarpişma Öncesinde Ve Çarpişma Halinde Yayalarin Ve Diğer Korumasiz Karayolu Kullanicilarinin Korunmasi İle İlgili Tip Onayi Yönetmeliği (2003/102/At)

MOTORLU BİR ARAÇLA ÇARPIŞMA ÖNCESİNDE VE ÇARPIŞMA HALİNDE YAYALARIN VE DİĞER KORUMASIZ KARAYOLU KULLANICILARININ KORUNMASI İLE İLGİLİ TİP ONAYI YÖNETMELİĞİ (2003/102/AT)

MOTORLU BİR ARAÇLA ÇARPIŞMA ÖNCESİNDE VE ÇARPIŞMA HALİNDE YAYALARIN VE DİĞER KORUMASIZ KARAYOLU KULLANICILARININ KORUNMASI İLE İLGİLİ TİP ONAYI YÖNETMELİĞİ (2003/102/AT)

Motorlu Bir Araçla Çarpışma Öncesinde Ve Çarpışma Halinde Yayaların Ve Diğer Korumasız Karayolu Kullanıcılarının Korunması İle İlgili Tip Onayı Yönetmeliği (2003/102/At)
Sanayi ve Ticaret Bakanlığından
Resmi Gazete Tarihi: 01/05/2005
Resmi Gazete Sayısı: 27802
BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümleri uyarınca, araçların yapım ve kullanım bakımından karayolu yapısına ve trafik güvenliğine uyma zorunluluğunu yerine getirmek üzere, araçların ön yüzeylerinin vurduğu yayaların ve diğer korumasız karayolu kullanıcılarının yaralanmalarını azaltmaktır
Kapsam
Madde 2- Bu Yönetmelik, MARTOY kapsamında yer alan azamî kütlesi 2,5 tonu aşmayan M1 kategorisindeki ve azamî kütlesi 2,5 tonu aşmayan M1'den N1 kategorisine dönüştürülen motorlu araçlara, bu Yönetmelikle ile ilgili olarak AT tip onayı belgesi verilmesine ilişkin hususları kapsar
Bu Yönetmelik, araçların ön yüzeylerine uygulanır
Dayanak
Madde 3- Bu Yönetmelik, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 29 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır
Tanımlar
Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen;
Onay kuruluşu: Teknik hizmetler kuruluşlarını görevlendiren, AT araç tip onayı belgelerini veren ve gerektiğinde geri alan, diğer onay kuruluşlarıyla muhatap olan ve bunlarla temasları yürüten, imalatçının üretim uygunluk düzenlemelerine uyup uymadığını belirleyen, yetkili kuruluş olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,
AT: Avrupa Topluluğunu,
MARTOY: Avrupa Topluluğunun 70/156/AT Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliğinin Resmi Gazetede yayımlanan şekliyle son seviyesini,
Teknik hizmetler kuruluşu (teknik servis): Onay kuruluşunca deneyleri veya kontrolleri yapmak üzere görevlendirilen kurum veya kuruluşu,
İmalatçı: Tip onayı işlemlerinin bütün unsurlarından ve imalatın uygunluğunun sağlanmasından onay kuruluşuna karşı sorumlu olan ve araçların ticari isim veya markasının sahibi olan kişi ve kuruluşu,
Tip onayı belgesi:[/b] [/b]Bir aracın, bu Yönetmelik hükümlerine göre imal edildiğini gösteren belgeyi,
Tanıtım dosyası: Başvuru sahibi tarafından teknik hizmetler kuruluşuna veya onay kuruluşuna tanıtım bildirimi gereğince verilen bilgi, çizim, fotoğraf ve bunun gibi belgeleri içeren dosyayı,
Tanıtım paketi: Tanıtım dosyası ile teknik hizmetler kuruluşunun veya onay kuruluşunun görevlerini yerine getirmeleri sürecinde tanıtım dosyasına eklemiş oldukları deney raporları ve diğer belgeleri,
Tanıtım paketi fihristi: Tanıtım paketi içinde bulunan belgelerin uygun bir şekilde numaralandırılarak veya bütün sayfaların tanımlanabilmesine imkan verecek şekilde işaretlenerek bir liste halinde yazılmasını
ifade eder
Ayrıca, bu Yönetmelikte geçen diğer tanım ve tarifler bu Yönetmeliğin ilgili eklerinde belirtilmiştir
İKİNCİ BÖLÜM : Uygulama Usul ve Esasları
Tip onayı başvurusu
Madde 5- Tip onayı belgesi başvurusuna ait esaslar aşağıda belirtilmiştir:
a) Tip onayı belgesi başvuruları, tanıtım paketi içinde tanıtım fihristine uygun olarak düzenlenmiş tanıtım dosyasıyla birlikte imalatçı tarafından onay kuruluşuna yapılır Tanıtım dosyası başvurudan itibaren onayın verildiği veya reddedildiği tarihe kadar onay kuruluşunun incelemesine açıktır
b) Tip onayı belgesi başvuruları, ancak bir onay kuruluşuna yapılabilir Başvuru sahibi, başka bir ülkenin onay kuruluşuna başvuruda bulunmadığını bir yazı ile onay kuruluşuna bildirir
c) Onaylanacak her tip için ayrı bir başvuru yapılır
Tip onayı işlemleri
Madde 6- Onay kuruluşu, bu Yönetmelik hükümlerini ve eklerinde belirtilen şartları yerine getiren bu Yönetmelik kapsamındaki araçlara Ek II'nin İlâve 2'sinde belirtilen örneğe uygun AT tip onayı belgesini veya ulusal tip onayı belgesini verir
Yönetmeliğin uygulanması
Madde 7- MARTOY'a göre ulusal tip onayı belgesi alınacak bu Yönetmelik kapsamındaki M1 kategorisi yeni tip araç bu Yönetmeliğe uymak zorundadır Aksi takdirde MARTOY'a göre ulusal tip onayı belgesi verilmez Bu Yönetmelik, M1'den N1 kategorisine dönüştürülen motorlu araçlara ihtiyari olarak uygulanır
Yetkili kuruluşlar
Madde 8- Onay kuruluşu, bu Yönetmeliğin uygulanmasından sorumludur Deneyleri yapmaya veya yaptırmaya teknik servis olarak Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yetkili kılınmıştır
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Uygulama Takvimi ve Tedbirler, Bildirimler, Muafiyetler ve Eklerin Uyarlanması
Uygulama takvimi ve tedbirler
Madde 9- Bu Yönetmeliğin uygulama takvimi ve tedbirler aşağıda belirtilmiştir;
a) Onay kuruluşu, 1/1/2006 tarihinden itibaren, yaya korunması ile ilgili gerekçelere dayanarak, araçların Ek I'in madde 31 veya madde 32'sinde belirtilen teknik hükümlere uyması halinde;
1) Bir araç tipine AT tip onayını veya ulusal tip onayını vermeyi reddetmez
2) Araçların tescilini, satışını veya hizmete girişini yasaklamaz
b) Onay Kuruluşu, 1/1/2006 tarihinden itibaren, MARTOY'un 10 uncu maddesinin (B) bendinde (70/156/AT Madde 8(2)) belirtilen hükümlerin istendiği durumlar hariç, Ek I'in madde 31 veya madde 32'sinde belirtilen teknik hükümlerin uygun olmaması halinde, yaya korunması ile ilgili gerekçelere dayanarak herhangi bir araç tipi için; AT tip onayını veya ulusal tip onayını vermez
c) 1/1/2006 tarihinden önce AT tip onayı veya ulusal tip onayı verilmiş olan ve bu Yönetmeliğe göre halihazırda onaylanmamış olan araç tiplerinden karoser yapısı ve A-direklerinin önünde kalan bölümünün temel karakteristiği bakımından farklılık göstermeyen araçlara bu maddenin (b) bendi uygulanmaz
d) Onay kuruluşu, 1/9/2010 tarihinden itibaren, MARTOY'un 10 uncu maddesinin (B) bendinde (70/156/AT madde 8(2)) belirtilen hükümlerin istendiği durumlar hariç, bu Yönetmeliğin Ek I'inin madde 32'sinde belirtilen teknik hükümlerin uygun olmaması halinde yaya korunması ile ilgili gerekçelerle herhangi bir araç tipi için; AT tip onayını veya ulusal tip onayını vermez
e) Onay kuruluşu, 31/12/2012 tarihinden itibaren, Ek I'in madde 31 veya madde 32'sinde belirtilen teknik hükümlere uygun olmaması halinde, yaya korunması ile ilgili gerekçelere dayanarak;
1) MARTOY'un hükümlerine göre yeni araçlar ile birlikte bulunan uygunluk belgelerinin MARTO'un 9 uncu maddesinin (a) bendinin (70/156/AT madde 7(1)) amaçları bakımından geçerli olmayacağını kabul eder
2) MARTOY'a göre uygunluk belgesi beraberinde bulunmayan yeni araçların tescilini, satışını ve hizmete girmesini yasaklar
f) Onay kuruluşu, 1/9/2015 tarihinden itibaren, Ek I'in madde 32'sinde belirtilen teknik hükümlerin uygun olmaması halinde yaya korunması ile ilgili gerekçelere dayanarak;
1) MARTOY'un hükümlerine göre yeni araçlar ile birlikte verilen uygunluk belgelerinin MARTOY'un 9 uncu maddesinin (a) bendinin (70/156/AT madde 7(1)) amaçları bakımından geçerli olmayacağını kabul eder
2) MARTOY'a göre uygunluk belgesi beraberinde bulunmayan yeni araçların tescilini, satışını ve hizmete girmesini yasaklar
g) Bu Yönetmeliğin Ek I madde 31 ve madde 32'sinde belirtilen deneylerin yapılması için gerekli teknik talimatlar bu Yönetmeliğin Ek III'ünde yer almaktadır
Bildirimler
Madde 10- Onay kuruluşunca yapılan bildirimlere ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir
a) M1 sınıfı araçların kütleleri ve boyutları ile ilgili 2004/90/EC sayılı Komisyon Kararı ile birlikte 2003/102/EC sayılı AT Direktifi esas alınarak hazırlanan bu Yönetmeliğin uygulamaya konulduğu, AT üyesi ülkelerin onay kuruluşlarına, Ortaklık Komitesine ve AT Komisyonuna bildirilir
b) Onaylanan veya reddedilen tip onayı belgelerinin bir nüshası bir ay içerisinde AT üyesi ülkelerin onay kuruluşlarına ve AT Komisyonuna gönderilir
Muafiyetler
Madde 11- Muafiyetlere ilişkin hususlar aşağıda belirtilmiştir;
a) Teknolojik olarak gelişmiş motorlu araçların yaya korunmasına ilişkin tip onayı belgesi talep edilmesi halinde; AT Komisyonuna ve diğer ülkelerin onay kuruluşlarına bilgi verilerek, ulusal tip onayı belgesi verilebilir
b) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce trafiğe çıkmış mevcut araçlar, bu Yönetmelik hükümlerine tabi değildir
Eklerin uyarlanması
Madde 12- Avrupa Birliğindeki gelişmeler takip edilerek, bu Yönetmeliğin eklerinin teknik ilerlemelere uyarlanması için gerekli her türlü değişiklik, MARTOY'un 15 inci maddesinde belirtilen Komitenin çalışma usullerine uygun olarak yapılır
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Son Hükümler
Yürürlük
Madde 13- Bu Yönetmelik 1/1/2006 tarihinde yürürlüğe girer
Yürütme
Madde 14- Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür

**Ekler için RG ye bakınız**

Kaynak: mevzuatadaletgovtr

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com