Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bekir, koca, paşa

Bekir Paşa (Koca)

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bekir Paşa (Koca)







Bekir Paşa (Koca)

Kaptan-ı derya, Sultan İkinci Mustafanın damadı, vezir


1670 yılında Alanyada doğdu Sarayda yetişerek darphane eminliğine kadar yükseldi Bu vazifedeyken vezir rütbesi ile Cidde ve peşinden de Mısır valiliğine tayin edildi Çeşitli yerlerde valilik yaptıktan sonra, Kıbrıs muhassıllığında ve Eğriboz muhafızlığında bulundu Birinci defa olarak 1732 senesinde kaptan-ı derya oldu On bir ay kadar bu vazifede bulunduktan sonra nişancılık verildi Sultan İkinci Mustafanın kızı Safiye Sultanla evlendi (1740) 1750 senesinde ikinci defa kaptan-ı derya oldu Üç sene sonra bu vazifeden alınıp Cidde valiliğine tayin edildi ise de ihtiyarlığını ileri sürerek İstanbulda kaldı Gelibolu ve Alanyaya sürgüne gönderildi (1752)


Ömrünün son yıllarını İstanbulda Safiye Sultanın sarayında geçirdi Çeşitli yerlerde cami, medrese, çeşme gibi hayır eserleri inşa ettirdi Doksan yaşındayken vefat etti (1759) İstanbulda defnedildi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.