![]() |
Fatih Sultan Mehmet Han’İn Vasiyetnamesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fatih Sultan Mehmet Han’İn VasiyetnamesiFATİH SULTAN MEHMET HAN’IN VASİYETNAMESİ Ben ki İstanbul fatihi abd-i aciz Fatih Sultan Mehmed, bizatihi alın terimle kazanmış olduğum akçelerimle satın aldığım İstanbul'un Taşlık mevkiinde vakf-ı sahih eylerim ![]() Bu gayri menkulâtımdan elde olunacak nemalarla İstanbul'un her sokağına ikişer kişi tayin eyledim ![]() Bunlar ki, ellerinde bir kab içerisinde kireç tozu ve kömür külü olduğu halde günün belli saatlerinde bu sokakları gezeler ![]() ![]() Ayrıca 10 cerrah, 10 tabip ve 3 de yara sarıcı tayin ve nasbeyledim ![]() Bunlar ki, ayın belli günlerinde İstanbul'a çıkalar, bilâ-istisna her kapuyu vuralar ve o evde hasta olup olmadığını soralar; var ise şifayâb olalar ![]() ![]() Maazallah herhangi bir gıda maddesi buhranı da vaki olabilir ![]() ![]() ![]() Ayrıca külliyemde bina ve inşa eylediğim imarethanede şehit ve şühedanın harimleri ve Medine-i İstanbul fukarası yemek yiyeler ![]() ![]() ![]() ![]() Abd-i aciz: Aciz kul Buhran: Sıkıntı, bunalım Gayri menkul: Taşınmaz mal Şifayâb: Şifa bulan Nema: Gelir Zinhar: Kesinlikle Bilâ-istisna: İstisnasız Şühedanın harimleri: Şehitlerin aileleri Mazaallah: Allah korusun Medine-i İstanbul: İstanbul şehri |
![]() |
![]() |
|